logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV "Spectra CTV 2155M" problem po wymianie gniazd

drooidex 25 Lut 2008 17:17 1416 7
REKLAMA
  • #1 4844791
    drooidex
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam

Tak oto sprawa sie rysuje:
    Telewizor był w naprawie, ponieważ śnieżył obraz, pasy białych kropek latały, itp. W serwisie okazało sie , że jakiś układ jest uszkodzony (przypalony dokładnie po obejrzeniu) w gnieździe antenowym, więc gość wymienił po prostu całe gniazdo antenowe na nowe.
    I niby wszystko jest w porządku, tylko powstał problem z odbiorem "Dwójki "
    Przestawianie anteny nie pomogło, bo jak ustawiłem np "jedynkę" to "dwójka" była zniekształcona i Polsat . Jak ustawiłem Polsat, to znowu :jedynka " śnieżyła i charczała i tak wkoło macieju.
    Po prostu nie można ustawić tych 3 kanałów żeby były wszystkie "czyste".
    Dodam oczywiście, że przed wymianą tego gniazda odbiór był dobry na wszystkich 3 kanałach.
    I teraz oto:
    Jak chce sie oglądać "dwójke" to wyłącza sie zasilacz do anteny i obraz jest bardzo dobry.
    A znowu jak chce sie polsat i jedynke, to włącza sie z powrotem zasilacz żeby móc oglądać, . Dodam, że wtedy nie ma szans na oglądanie "dwójki"(przy zasilaczu włączonym)
    Wymiana wzmacniacza antenowego, próbowałem wielu różnych nie przyniosła rezultatu. Tak samo jak na starym.

Pozdro
    Dzieki z góry

Aha , sygnał z anteny próbowany na innym telewizorze i jest wporządku.
  • REKLAMA
  • #2 4844846
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Prawdopodobnie w serwisie wymienili Ci głowice w TV.
  • REKLAMA
  • #3 4845106
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Ktoś pokrecił ARW widczonie i jest za duże wzmocnienie. Silny sygnał powoduje łamanie obrazu. Kwestia regulacji jednym PR-kiem.
  • REKLAMA
  • #4 4845494
    drooidex
    Poziom 15  
    No mówił niby, że wymienił tylko gniazdo. No nawet dał stare.
    A ten filtr ARW to znajduje sie na głowicy??
  • Pomocny post
    #5 4845633
    radekrpisz
    Ocena: 208
    Na płycie powinien być oznaczony ARW. Potencjometr w okolicy głowicy. Napisz co to za model TV samo Spectra mało mówi. A najlepiej zareklamuj. Jak człek się zna to poprawi na miejscu.
  • REKLAMA
  • #6 4846021
    drooidex
    Poziom 15  
    "Spectra CTV 2155M"
    To na płycie on będzie oznaczony jakoś jak cały blok, tak? I będą wychodzić kable do potka koło głowicy??
  • #7 4847267
    _PREDATOR_

Ocena: 2311
    Przeniosłem z: TV!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #8 4848169
    drooidex
    Poziom 15  
    Panowie, szukam na płycie tego filtru ARW, ale nie widze nigdzie na płycie takiego oznaczenia.
    Znalazłem AGC przy jednym z potków, czy to będzie ten może???

Dodano po 5 [godziny] 22 [minuty]:

Przepraszam za posty jeden za drugim.
    Problem już rozwiązany, no i znalazłem ten filtr i podpisany był potek tak jak wcześniej napisałem jako AGC. Pokręciłem i wyregulował sie obraz na wszystkich kanałach.
    Dzieki serdeczne!!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Spectra CTV 2155M miał problem z odbiorem obrazu po wymianie gniazda antenowego, co objawiało się zakłóceniami na kanałach TVP1, TVP2 i Polsat. Przed naprawą odbiór był prawidłowy. Po wymianie gniazda i włączeniu zasilacza antenowego obraz na "Dwójce" był zniekształcony, natomiast wyłączenie zasilacza poprawiało odbiór tego kanału, ale pogarszało pozostałe. Sugerowano, że problem może wynikać z nieprawidłowej regulacji filtru ARW (Automatycznej Regulacji Wzmocnienia) lub potencjometru AGC (Automatic Gain Control) znajdującego się na płycie głównej w pobliżu głowicy telewizyjnej. Po zlokalizowaniu i wyregulowaniu potencjometru AGC obraz na wszystkich kanałach został poprawiony, co rozwiązało problem z odbiorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA