logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam prostego schematu programatora JTAG do DSP TMS320

tomasz_wilko 26 Lut 2008 11:24 4889 7
REKLAMA
  • #1 4847194
    tomasz_wilko
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Czy ma ktoś schemat najlepiej jtag- w miarę prostego możliwego do złożenia programatora procesorów DSP TMS320?
    Proszę o info
    pozd
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4847459
    bobryk
    Poziom 12  
    Procesory te można programować przez UARTa. Wystarczy do tego zwykła przejściówka na MAX232 i program SDFlash.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4847552
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Ocena: 233
    bobryk napisał:
    Procesory te można programować przez UARTa. Wystarczy do tego zwykła przejściówka na MAX232 i program SDFlash.

Trzeba jeszcze poczytać PDF-a nt bootloadera TMSa, aby wiedzieć jak go zmusić do przyjęcia programu z UARTA :)

Programowanie przez JTAG jest o niebo wygodniejsze i szybsze...

http://www.edaboard.com/ftopic69877-0-asc-0.html - warto się z tym zapoznać :)
  • REKLAMA
  • #5 4848872
    bobryk
    Poziom 12  
    __Grzegorz__ napisał:

Trzeba jeszcze poczytać PDF-a nt bootloadera TMSa, aby wiedzieć jak go zmusić do przyjęcia programu z UARTA :)

Tego PDFa tak czy siak trzeba przeczytać, żeby wiedzieć chociażby, jak wystartować program z wewnętrznego Flasha ;).

__Grzegorz__ napisał:

Programowanie przez JTAG jest o niebo wygodniejsze i szybsze...

Zgadza się. W dodatku można łatwo debugować programy wykonując instrukcje krok po kroku. Ale programowanie przez UARTa jest, wg mnie, najprostsze i najtańsze ;-)
  • #6 4849633
    tomasz_wilko
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Freddie Chopin troche mnie przeraziłeś:/
    Hmm sprawa jest taka, że na zajęciach będę miał zabawę z tym układem.
    Wpadłem na pomysł złożenia zestawu w domowych warunkach.
    Lutownica dobrze w ręku leży, obycie z procesorami mam, ale nie jestem orłem.
    Jak duży problem jest z programowaniem po Uart tego układu? i jak duży potencjał trzeba w to włożyć- wiadomo nie z motyką na słońce.
    Czy ktoś złożył i odpalił to w domowych warunkach?
    pozd
  • Pomocny post
    #8 4850638
    bobryk
    Poziom 12  
    tomasz_wilko napisał:

Jak duży problem jest z programowaniem po Uart tego układu?

W załączniku masz dokładny opis.
    Załączniki:
    • SDFlash_serial_checklist_02.pdf (65.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania prostego schematu programatora JTAG do procesorów DSP TMS320. Uczestnicy wskazują, że programowanie przez JTAG jest wygodniejsze i szybsze, jednak niełatwe do samodzielnego wykonania. Alternatywnie, procesory TMS320 można programować przez interfejs UART, wykorzystując prostą przejściówkę na układ MAX232 oraz oprogramowanie SDFlash. Konieczne jest zapoznanie się z dokumentacją bootloadera TMS320, aby poprawnie wymusić przyjęcie programu przez UART. Programowanie przez UART jest uznawane za najprostsze i najtańsze rozwiązanie, możliwe do realizacji w warunkach domowych, choć wymaga pewnego nakładu pracy i zrozumienia działania układu. W dyskusji pojawiły się linki do dodatkowych materiałów i opisów, które mogą pomóc w realizacji programatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA