Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana licznika na duży FIS - VW Passat 3BG

CODICO 26 Feb 2008 13:09 19436 10
    CODICO
    Level 11  
    Witam.
    Mam passat-a z roku 2001 1.9 PD bez komputera. Kupiłem używany licznik z pełnym FIS-em ale bez oznaczeń, obudowy i bez PINU, :( produkcja VDO. Odpaliłem go wczoraj na stole działa jak trzeba, wyświetlacz czytelny.

a) Czy da się jakoś odczytać z oznaczeń płytki jaki to dokładnie model (na pewno 3B0 920 xxx, samej końcówki mi brakuje) ?
    Załadowałbym wówczas do pamięci gotowca z podobnego licznika i po problemie.

b) Gdzie mam na płytce szukać tej pamiątki ?
    O ile wiem w tym modelu mogę spodziewać się 93c86, ale coś nie mogę go znaleźć (w sumie na plecach są 3 układy 8 nózkowe - ale 2 mają inne oznaczenia a 3 jest pod płytką z procesorem NEC i nie mogę odczytac jego oznaczeń).

c) Czy da się zaprogramować ponownie istniejące kluczyki w tej wersji passata ?
    Mój to chyba immo 2 (produkcja przed 2002 rokiem) możliwe ze ten nowy to immo 3 (mały przebieg wskazuje na ostatnie roczniki Passata 3BG). Niedawno musiałem kupić nowy klucz i szkoda mi szukać znów czystych transponderów, czy zaadaptuję je jakoś do nowego licznika ?

d) Czy zdołam odczytać i zaprogramować ponownie tą pamięć bez wylutowywania z płytki za pomocą szeregowego programatora ISP (+ PonyProg albo ISPProgrammer) ? Odpowiednie piny połączę jakoś na pająka.

Wszelkie wskazówki mile widziane, a może ktoś z Wrocka jest chętny do pomocy, warunki do uzgodnienia.

PS. Forum przeszukane, tych informacji mi brakuje.

Pozdrawiam
    CODI
    yaaro
    Level 33  
    odp

a) po zczytaniu pamieci dowiesz się jaki jest tam nr licznika (jest zapisane w epromie)

b) pod tarczami

c) trzeba zobaczyc jaki jest typ immo, teraz można gdybać

d) bez wylutu da się, ale zobacz czy ruszy przez linię K
    CODICO
    Level 11  
    Dziękuję za odpowiedź.

c) Po czym mogę wnioskować o typie IMMO (chodzi o kod w epromie VW a WV ?

d) Czy odczytam coś z linii K za pomocą VAG-COM-a KKL ew korzystając ze zwykłego MAX-a 232 ? Czy musze kupić VAG TACHO ?

e) Jaki soft polecacie do odczytu po linii K w tym liczniku ?

Pozdrawiam
    CODI
    adamo
    Level 21  
    Witam jesli znasz oba piny starych zegarów i nowych to bez problemu
    zaadoptujesz zegary na maxie jesli nie to tacho i po bólu
    Pozdrawiam
    CODICO
    Level 11  
    Tak jak pisałem w pierwszym poście. Nie mam pinu do nowego licznika. Nawet nie mam obudowy z numerem seryjnym, gościu sprzedał ją osobno.

Moje pytania są aktualne!

Pozdrawiam
    CODI

Informacje dodatkowe:
    - nowy licznik ma date produkcji 10.08.2003 - wskazuje to na immo 3 - podobny licznik z allegro (rok prod, full fis) ma oznaczenie 3B 920 847
    - moj stary licznik I połowa 2001 - to prawdopodobnie immo2, info za http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/Immo3-cluster-swapping.html
    - znalazłem pamięć 93C86...wylutować czy odczytam coś VAG-COM-em po linii K licznika ?
    - podaje oznaczenia z dodatkowego stickera jaki znalazłem 992701260 SW 1.1/C0711.
    wagen
    Level 12  
    czesc mam podobny problem z licznikiem. Zmienilem licznik w pasku 99 na pelny komputer z 2002 wszystko dziala ale :
    1. Komputer nie pokazuje temperatury zew. a na climmatroniku jest. Podobno odpowiada za to pin 26 na kostce zielonej ,ale gdzie go podpiąć do cklimatronika ?
    2. Nie pokazuje sie otwieranie drzwi na samochodziku.
    3. Czy RDS jest tylko w golfie na wyswietlaczu z radia oryginalnego bo u mnie nie wyswietla na komputerze dlaczego ?.
    4. Najwazniejsza sprawa to taka, że po przejechaniu kilkunastu kilometrow brak polaczenia sie z jakim kolwiek ze sterowników, kiedy wlozylem stary licznik tez brak komunikacji . Co robić ??? :cry:
    CODICO
    Level 11  
    Ja jeszcze walczę z wymianą a właściwie pamięciami na liczniku i kodowaniem immo.

Co do problemów ze wskazywaniem temperatury przejrzyj ostatnie strony tego wątku
    http://www.forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=439 ... użyj też szukajki na tym forum a znajdziesz kolejne w tym temacie.

Co do otwartych drzwi nie w każdej wersji są one widoczne na wyświetlaczu.
    Co do komunikacji....jeśli adaptacja nowego licznika się udała to CAN w aucie dogaduje się z nim...więc nie wiem w czym może być problem.

Pozdrawiam
    CODI
    wagen
    Level 12  
    Zabrałem się do pracy i są wyniki. Problem z brakiem połączenia był w oryginalnym radiu ktore zamontowałem po wymianie licznika (był ściągnięty na stałe cod radia). Po wypięciu radia wszystko się łączy . Jeśli chodzi o błedy to są: 1. wskaźniki 00779 czujnik tem.zew.g17 (w starych zegarach była tem.ok),01315 mod.danych can komp.ster.skrzyni biegów brak sygnału, 01336 magistrala danych sys.komfort 2. mod.kom. 01315 kom.sterujący skrzyni biegów 3. abs 18258 brak informacji z silnika 3. can gateway 01315 jw, 01336 jw, 00778czujnik skrętu kol ,01318 kop.ster.pompy wtryskowej j399.Ostatnie moje pytanie to ze w starych zegarach na 19 CAN bylo kodowanie 0004 a w nowym jest 0006 i nie da się zmienić.Kiedy wpisuje kodowanie 0004 nie chce przyjąć.
    wagen
    Level 12  
    a jaki jest kod dostępu do can-gateway ? bo bez niego zapewne nie mogę tego kodowania zmienić na 0004 :cry:
    kamyczek
    Level 38  
    Nie każdy zegar przyjmie każde kodowanie , nie odczytasz pinu vagtacho z licznika po lifcie ...
    Część błędów wynika z braku dopasowania zegarów do reszty modułów.
    następny problem to różnica w komunikacji między modułami ABS, SRS, ...
    CODICO
    Level 11  
    Po długiej walce zakończyłem wymianę licznika bez FIS na full FIS w Passacie 3BG (zarówno stary jak i nowy licznik miały IMMO3).
    Właściwie podstawowy problem polegał na adaptacji nowych zegarów. Przy IMMO3 da się za pomocą VAG-COM w sekcji 17-Instrument dokonać adaptacji na kanale 50 ale trzeba wpisać kod SKC. Kod ten można dostać tylko w serwisie VW albo ... u osoby posiadającej odpowiedni soft (podobno jest jakiś generator tego kodu, ja go nie znalazłem).

Z lektury elektrody i róznych forum wywnioskowałem że bez kodu SKC zostaje tylko modyfikacja eeproma nowego licznika i dostosowanie go do auta. Zamiast wylutować kości z obu liczników odczytu i zapisu eeproma dokonałem za pomoca kabla i softu VAG-TACHO 2.2 (które pozwoliło mi też ustawić oryginalny przebieg auta oraz skasować wcześniejsze błędy immo).

Modyfikację eeproma zrobił dla mnie kolega z innego forum. Po wgraniu nowego wsadu nie były konieczne żadne adaptacje, auto odpaliło bez problemu na starych kluczykach.

Temat zamykam.

Pozdrawiam
    CODI