logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[HP LJ 4000N] Nierównomierne drukowanie szarych elementów, prawa strona lepsza

Sojeros 26 Lut 2008 14:46 1622 6
REKLAMA
  • #1 4847764
    Sojeros
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

Przy wydrukach czarnych wady tej nie widać:

Lecz gdy wydrukowałem jednolicie szarą stronę to wyszło coś takiego:

Gdzie leży przyczyna takich wydruków?
    Niedługo powinien sie kończyć toner, ale to chyba nie jego wina skoro czarne elementy drukuje prawidłowo również wyciągnalem kasetę i dobrze porząsłem, jednak wydruk się nie poprawił.
    Na zdjęciach również widać że prawa strona nieco lepiej wychodzi.

P.S.
    Ta pionowa kreska to usterka mojego skanera, którą właśnie zauważyłem :]
    Również na skanach widać zabrudzenia wałka, którego już wyczyściłem :).

P.S2
    Na jakiej zasadzie działa strona czyszcząca? ;]
  • REKLAMA
  • #2 4848312
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    Kolego,prawdopodobnie masz do wymiany kasetę z tonerem. Spróbuj wyczyścić laser scanner.Sprawdż czy nie masz włączonego trybu ekonomicznego, oraz gęstość tonera na 3 -ustawienie fabryczne. Zadaniem strony czyszczącej jest wgrzanie resztek tonera z układu zagrzewania na kartkę.
  • REKLAMA
  • #3 4848625
    Sojeros
    Poziom 12  
    "kasetę z tonerem" masz na myśli cały kartridż?
    Tryb ekonomiczny mam wyłączony, gęstość tonera mam ustawione fabrycznie (3).
    Zaraz sprawdzę laser scanner, czym to najlepiej czyścić?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4848763
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Wymień wkład na inny.

Wykonaj przegląd okresowy (czyszczenie elektrody, optyki lasera, układu grzewczego).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4848921
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    To na pewno nie jest wina laser skanera, gdyż przejaśnienia są od lewej do prawej. Gdyby to był skaner to przejaśnienia byłyby z góry na dół, choć oczywiście czyszczenie optyki nie zaszkodzi, ale w tym wypadku nie pomoże. Na 99,99% winny jest toner.
    Pozdrawiam
  • #6 4849758
    Sojeros
    Poziom 12  
    Ok, przeczyściłem wszystko co się dało (wodą z mydłem a rolke magnetyczną samym ręczniczkiem).
    Szara kartka nabrała szarości :) oto wynik:

Może to nie jest ideał, ale zawsze coś :D :)
    Pewnie już niektóre elementy są trochę wyeksploatowane, tylko jeszcze nie wiem co..

Pozdrawiam i dzięki za rady!
  • #7 4854244
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Przeczyść jeszcze wałek transferowy pod kaseta z tonerem.

Dodano po 1 [minuty]:

Ta pionowa kreska to jest pewnie na wałku magnetycznym lub elektrodzie ładującej.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce HP LaserJet 4000N pojawił się problem nierównomiernego drukowania szarych elementów, gdzie prawa strona wydruku jest wyraźniej zadrukowana niż lewa. Czarny druk nie wykazuje takich wad. Przyczyną najprawdopodobniej jest zużyty lub wadliwy toner, mimo że czarne elementy drukuje poprawnie. Zalecane jest wymienienie wkładu z tonerem oraz wykonanie przeglądu okresowego obejmującego czyszczenie elektrody, optyki lasera i układu grzewczego. Czyszczenie lasera i wałka magnetycznego może poprawić jakość, jednak problem nie leży w laser scannerze, gdyż przejaśnienia występują poziomo, a nie pionowo. Dodatkowo wskazano na konieczność oczyszczenia wałka transferowego pod kasetą z tonerem. Strona czyszcząca działa poprzez wgrzanie resztek tonera z układu zagrzewania na kartkę, co pomaga usunąć pozostałości tonera. Po czyszczeniu i wymianie elementów jakość wydruku powinna się poprawić, choć niektóre części mogą być już wyeksploatowane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA