logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

A6/c4 silnik AAH(2.8-174KM) nie laczy sie z vag i vwtool?

ericson 26 Lut 2008 20:22 5309 18
REKLAMA
  • #1 4848979
    ericson
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    programy lacza sie ze skrzynia,climatronikiem,ABS-em ale zrywaja polaczenie z silnikem?
    vag 311-2,mam interfejs http://www.sraken.pl/skle...kat=5&prodid=29
  • REKLAMA
  • #3 4851733
    ericson
    Poziom 12  
    nic nie pomaga
  • REKLAMA
  • #4 4854252
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    Zmień sprzęt na poważny, to nie będzie problemów.
    KTS i oryginał z Adako robią to dobrze.
    Reszta może być loterią. Jeszczenp. Autodiagnos sobie radzi.
  • #5 4855649
    ericson
    Poziom 12  
    a moze wiecie ktory styk na zlaczu komputera silnika jest odpowiedzialny za diagnoze,moze przydalo by sie podpiac bezposrednio(cos nie laczy)
  • REKLAMA
  • #7 4865800
    ericson
    Poziom 12  
    polaczylem sie z silnikiem,ale dopiero po podlaczeniu do komputera stacjonarnego ktory mam w domu,na laptopie nie chcial (mam tam gniazdo COM przez Express card)
  • #8 4866541
    alpha01
    Poziom 21  
    Ocena: 164
    tak do szoguna:
    kolego te twoje poważne sprzęty to juz nie raz pokazały mi na co się nadają.zwłaszcza niby super maszyna KTS.
  • #9 4867412
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    tak jest miałem to samo jak zaczynałem.vag com 607 jest ok i po problemie
  • #10 4868556
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 547
    alpha01 napisał:
    tak do szoguna:
    kolego te twoje poważne sprzęty to juz nie raz pokazały mi na co się nadają.zwłaszcza niby super maszyna KTS.

Skąd w tobie tyle jadu.
    Masz problem z KTS to zwróć się do Bosch-a.
    Albo przesiądź na coś innego.
  • #11 4868735
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Też miałem problemy w swoim samochodzie z komunikacją.... pewnie siedzi tam sobie taki śmieszny komputer Hitahi
  • #12 4869321
    ericson
    Poziom 12  
    tak jest tam cos takiego
  • #13 4870120
    alpha01
    Poziom 21  
    Ocena: 164
    Kolego Szogunie!
    Sorki za nerwy.pewnie że to do Boscha mam pretensje a nie do ciebie.Ostatnio zauważylem ze Bosch schodzi na psy.Np przepływki to działają 3 miesiące.Orginalne.Wole Pierburgi.
    Pozdrawiam
  • #14 4870812
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    ericson napisał:
    tak jest tam cos takiego

Więc muszę cię zmartwić bo do tego musisz mieć solidny interface no i program który ma zaimplementowaną obsługę tego cuda.... ja też niestety jak chcę się do niego dostać korzystam z KTS'a względnie Vasa. Mam do dyspozycji takie programy jak VAG 4.9 czy VAG-com ale niestety one sobie nie radzą z tym sterownikiem. Innych programów nie testowałem bo chyba mija się to z celem.
  • #15 4871288
    ericson
    Poziom 12  
    ale na stacjonarnym kompiesie laczy bez problemu ,tylko na laptopie nie chce,mam dokladane gniazdo COM
  • #16 4871942
    ericson
    Poziom 12  
    zmienialem pretkosci na wszystkie mozliwe
  • REKLAMA
  • #17 5990372
    mpmichu
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam. Mam podobny probelm mój Vag chodzi na stacjonarnym kompie, a na laptopie niestety są problemy. Jeżeli znalazłeś jakies rozwiązanie to napisz na priv. Pozdrawiam
  • #18 5993486
    fil2006
    Poziom 27  
    Ocena: 395
    panowie wszystko schodzi na psy ,teraz robia jednorazowki,nawet w serwisie mamy problemy z nowymi autami ,vas tez swiruje zwlaszcza ten w polskim jezyku ,co uaktualnienie to jakies jaja ,a jesli chodzi o auto po 2006 to joz naprawde uwazac trzeba tymi programikami pirackimi bo to wszystko piraty mimo ze zapewniaja na alegro ze legal to gowno prawda.
  • #19 6967014
    insane2t
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Temat może i stary, ale myślę, że przyda się ta informacja potomnym. W silnikach AAH były stosowane sterowniki Hitachi - bardzo wymagające pod względem stałości/stabilości parametrów transmisji. Gdzieś na jakimś anglojęzycznym forume doczytałem, że bez problemu diagnozuje się ten sterownik za pomocą interface, który ma wbudowany własny MCU, panujący nad przesyłem danych. Zostało mi w pamięci słowo (akronim?) Vag HEX. Interface ten kosztuje circa 300-500 pln :)

Jak to mówią - złej baletnicy to i tampon przeszkadza. Przy pomocy zwyczajnego interface Vag COM podłączanego przez USB, takiego za pięć dych z alledrogo, łączę się ze sterownikiem tego silnika. Sztuczka polega na zmianie parametrów pracy portu szeregowego. W XP wygląda to tak:
    Menadżer urządzeń -> (port szeregowy COM pod którym jest widziany interface) -> właściwości -> ustawienia portu - > zaawansowane -> i tutaj jest coś takiego jak timeout (ms). Przy próbie łączenia się z tym Hitachi kombinuję z niską wartością. Czasem załapie przy 1 czasem przy 5 - w zależności od tego co jeszcze poza VAGiem jest na kompie włączone. Domyślnie timeout jest ustawiony OIDP na 20ms. Rodzaj transmisji (8E1) i prędkość (9600bps) zostawiam bez zmian. Jako ciekawostka : przy portach COM wbudowanych w płytę główną mojego komputera nie ma możliwości ustawienia parametru timeout.

Interface obd2, o którym piszę chodzi u mnie na sterowniku FTDI - kabelek ma wbudowaną przejściówkę z USB na COM. Możliwe, że producentem jest sraken o którym pisze autor - jednak pewności nie mam. Na pewno jest to zwykły i tani interface OBD2 z liniami K + L. Soft VAG mam w wersji 311. System to WinXP SP2. Komputer to jakiś laptop Della. Aha.. obie linie (K i L) muszą by podłączone do samochodu w przypadku łączenia się z tym silnikiem. Silnik, o którym piszę to AAH drugiej generacji - już po zmianie układu smarowania - montowany w A6/C4 w modelu z '96.:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem z połączeniem programów diagnostycznych VAG 311-2 i VWTool ze sterownikiem silnika AAH (2.8-174KM) w Audi A6/C4 polega na tym, że łączą się one poprawnie ze skrzynią biegów, ABS-em i klimatyzacją, ale tracą połączenie z silnikiem. Przyczyną mogą być specyficzne wymagania sterownika Hitachi stosowanego w tym silniku, który wymaga stabilnych parametrów transmisji i odpowiedniego interfejsu diagnostycznego z własnym MCU. Standardowe interfejsy Vag COM, zwłaszcza tanie modele USB, często nie radzą sobie z tym sterownikiem. Zalecane są profesjonalne urządzenia takie jak Bosch KTS, oryginalne interfejsy Adako lub Vag HEX, które lepiej obsługują protokół komunikacji Hitachi. Problem może też wynikać z konfiguracji portu COM, gdzie zmiana parametrów takich jak timeout w menadżerze urządzeń systemu Windows XP może poprawić łączność. Dodatkowo, połączenie działało na stacjonarnym komputerze z portem COM, natomiast na laptopie z gniazdem COM przez ExpressCard występowały problemy. Wskazano także piny C12 i C13 na złączu komputera silnika jako odpowiedzialne za diagnozę. W dyskusji pojawiły się uwagi o problemach z oprogramowaniem VAG 4.9 i VAG-COM, które nie obsługują w pełni tego sterownika, oraz o problemach z oryginalnymi częściami Bosch i pirackim oprogramowaniem diagnostycznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA