logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM 40GB AVER07-0 nie wykrywa w BIOS, wymiana elektroniki i NVRAM bez efektu

kiksik 26 Lut 2008 23:31 1179 1
REKLAMA
  • #1 4849797
    kiksik
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam!

Trafil do mnie dysk IBM 40GB made In Hungary 40GB AVER07-0. Dysk padl z dnia na dzien. Objawy - kreci sie - brak slyszalnej pracy glowic,brak identyfikacji w BIOS i cisza.
    Oryginalna elektronika:
    07N6570
    H31735
    PdB139
    H09C
    made in Italy
    1.Podmienilem elektronike na identyczna z tym samym MLC dysku i oznaczeniami na naklejce na zlaczu elektroniki:
    07N6570
    H31735
    L5Y140
    9C7L
    made in Thailand(rzekomo sprawna).
    Na podmienionej elektronice dysk stuka glowicami - na oryginalnej tylko kreci bez stukania. Na obydwu brak identyfikacji w BIOS.
    2.Przelutowalem kosc NVRAM z oryginalnej plytki na podmieniona. Zachowanie sie nie zmienilo. Dysk na podmienionej stuka jak stukal, a na oryginalnej tylko sie kreci po wstawieniu kosci z podmienionej.
    3. Przeczytałem NVRAM IBM Explorerem z samej elektroniki oryginalnej i podmienionej. Wersja ta sama w obudwu plytkach ER4OA46A ale pewne bajty roznia sie pod koniec. Zapisalem raz PIERWSZY i raz drugi plik do NVRAM i wyczytalem - zapisaly sie i odczytaly, ale zachownie dysku sie nie zmienilo niezaleznie od zawartosci NVRAM (podmieniona z drugiego egzemplarza/oryginalna).
    Co mozna jeszcze sprawdzic. Czy szukanie innej elektroniki ma sens?

Elektronika po połączeniu z dyskiem nie daje sie czytac (brak zrzutu mapy i Service Area II), tylko czekanie nie wiem na co...
    Czy mogła paść z włączenia na włączenie komputera głowica, czy elektronika servo?
  • REKLAMA
  • #2 4853620
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    W dysku raczej uszkodzony jest przedwzmacniacz w zespole głowic. Wymagana wymiana zespołu głowic.
REKLAMA