logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja BIOS Sapphire X1950GT nieudana - komputer nie uruchamia się po restarcie

skatman1986 27 Lut 2008 18:47 2616 12
REKLAMA
  • #1 4852166
    skatman1986
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Mój model karty graficznej: Sapphire X1950GT 256 MB AGP. Mam taki oto problem mianowicie znalazłem w necie aktualny bios do mojego modelu karty graficznej. W dosie użyłem programu ATIFLASH w wersji 3.25 i polecenia ATIFLASH -P -F -NEWBIOS 0 NAZWA.BIN po czym cała operacja przebiegła pomyślnie i wydawało sie że jest ok natomiast po restarcie komputer wogóle nie wstał. Od tamtego momentu zamówiłem karte PCI do kompa i z niej obsługuje cały komputer. Próbowałem już chyba wszystkiego. Zmieniałem wersje ATIFLASH na na najnowszą 3.49 (ktora to sie zawieszała po wpisaniu jakiegokolwiek polecenia), 3.43, 3.42 i 3.25. W starszych wersjach od 3.49 po wpisaniu polecenia flashowania wyświetla taki oto błąd:

DOS/32A run-time (6000): unknown error code

natomiast w wersji 3.25 pokazuje komunikat że nie zapisano eprom. Czyli jak już mi wiadomo prawdopodobnie program nie potrafi złamać zabezpieczenia przed zapisem. Próbowałem w tej wersji dopisywać -sst -st -atmel itd. i za każdym razem to samo - nie można zapisać.

Co do wersji biosu do karty to próbowałem różne m.in mój zapisany w programie ATI Tool, a także oryginalny ze strony Sapphire:

http://www.sapphiretech.com/en/driverfiles/338.zip

i tą:

http://www.mvktech.net/component/option,com_r...id,2118/chk,1b0d2fda14de97b138565f78cc8def61/

Najbardziej mnie ciekawi ten błąd: - DOS/32A run-time (6000): unknown error code. Znalazłem wyjaśnienie tego błędu, ale nadal nie wiem jak to ominąć:

DOS/32 Advanced Terminate Program on Error routine was called with unknown error code. This can happen when a protected mode program improperly installs exception handlers.

Osoby znające sie bardzo proszę o pomoc ponieważ jestem już bezsilny. Będe bardzo wdzęczny za każdą wskazówkę i opowiem na każde pytanie. Pozdrawiam. Naprawde postawie piwo jak ktoś pomoże :) heh :P
  • REKLAMA
  • #2 4852299
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Witaj.
    Zrób tak:
    *Wyjmij X1950 z kompa,
    *Zamontuj karte na PCI (zwykła stara karta na PCI),
    *Ustaw w biosie Init Display First(czy jakoś tak)-ustaw PCI
    *Przygotuj sobie orginalnego biosa - moze byc ten ze strony sapphira,
    *Powgrywaj na dyskietki wszystko co nie zbędne do dokonania flashu,
    *Uruchom AtiFlash - wpisz komendę atiflash -p -f 0 nazwabiosu.bin
    *Po udanym flashu wyłącz PC,
    *Wyjmij karte z PCI,
    *Uruchom PC ciesząc się prawidłowym działaniem X1950 :D
    Pozdro.
  • #3 4852319
    skatman1986
    Poziom 12  
    Komputer uruchamiam z karty PCI i tak mam ustawione w biosie, aby startował mi z karty PCI.

"*Wyjmij X1950 z kompa," - a na co wgram bios? :)

ps.
    Znalazłem przyczyne nieudanego flashowania:
    http://64.233.183.104/search?q=cache:2g10RFVB.../specs/+3e190asa.004&hl=pl&ct=clnk&cd=8&gl=pl

okazuje sie że bios na stronce Sapphire'a jest do wersji PCI-E. Wszystko ładnie i pięknie tylko nadal nie wiem jak wgrać stary bios. Żadne polecenie nie skutkuje. Ciągle wyświetla wspomniany już błąd w dosie.

Dodano po 44 [minuty]:

pomoże ktoś? :>
  • REKLAMA
  • #4 4852871
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4852973
    skatman1986
    Poziom 12  
    Przeczytałem dokładnie i jeszcze raz napisze, że nawet domyślnie bios ustawia mi start z karty PCI (oczywiście gdy jest, bo gdy nie ma to z AGP). Cały czas mam podpięte monitor pod PCI, bo na AGP mi nie rusza (nie załącza sie wogóle monitor) i wypróbowuje różne metody niestety ciągle bez skutku. Ciągle ten sam błąd Dos/32 runtime (6000) lub komunikat że rom nie został wymazany "ROM NOT ERASED". Chyba nie mam co liczyć na fachową pomoc...
  • REKLAMA
  • #6 4853109
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4853114
    skatman1986
    Poziom 12  
    z dyskietki startowej utworzonej przy formatowaniu w windowsie xp sp2 :>
  • #8 4853147
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 4853187
    RAFi X
    Poziom 29  
    Najlepiej jak byś DOSa wgrał na dyskietkę, był niegdyś taki, co się instalowało z 3 dyskietek na 1 dyskietkę i z niej działało wszystko jak trzeba, chyba miałem werskę 6.02 ;)

Dodaję Tobie kolego biosa do x1950gt 256mb w wersji AGP.
    Załączniki:
    • X1950GT.BIN (62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4853310
    skatman1986
    Poziom 12  
    A więc tak ściągnełem tego dosa w wersji 6.0:

http://www.softwarepatch.pl/plik/1176/56/130/166/DOS-60.html

Podanego wyżej biosa, a także ATIFLASH 3.43. Po wpisaniu komendy ATIFLASH -P -F -NEWBIOS X1950GT.BIN wyskakuje taki sam błąd jak zawsze: runtime (6000) itd.

W międzyczasie próbowałem też ATIFLASH -P -F X1950GT.BIN i też nic.
    Spróbuje jeszcze wyszukać inne wersje dos-a, ale chyba nie w tym problem... Obiawiam sie że karte mógł szlag trafić... mimo że nie powinno, ale różnie bywa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4853379
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ja flaszowałem swoją i powiem Ci że żadnych problemów nie było. Choć mam nieco inną kartę, ale również od sapphira na agp.
    Wątpię żeby się karta zepsuła. Weź to do kogoś na inny komputer i tam spróbuj.
    Spróbuj jeszcze tym flasherem ;)
    Pozdro.
    PS. Wpisz komendę: atiflash -p -f 0 nazwabiosu.bin
    Załączniki:
    • ATIFLASH.EXE (183.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4853493
    skatman1986
    Poziom 12  
    Wow dzięki stary :D :D :D działa w końcu :D ATIFLASH 3.09 bo taka jest wersja tego flashera który mi przesłałeś :) Widać tego było mu trzeba hehe :) Masz u mnie piwo :P Pozdro i dziękuje RAFI X :)
  • #13 4853567
    RAFi X
    Poziom 29  
    Hehe, cieszę się że potrafiłem Ci pomóc.
    A tak na przyszłość dla innych, to proszę nie flaszować karty bez konkretnej przyczyny, a jeżeli już to proszę zrobić przedewszystkim backup(kopię bezpieczeństwa)biosu karty.
    Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nieudanego flashowania BIOS-u karty graficznej Sapphire X1950GT 256 MB AGP za pomocą programu ATIFLASH w DOS-ie. Próby użycia różnych wersji ATIFLASH (3.25, 3.42, 3.43, 3.49) kończyły się błędami typu "DOS/32A run-time (6000)" lub komunikatem "ROM NOT ERASED", co wskazywało na zabezpieczenia przed zapisem. BIOS dostępny na stronie Sapphire był przeznaczony dla wersji PCI-E, a nie AGP, co utrudniało znalezienie odpowiedniego pliku. Zalecano uruchomienie komputera z innej karty PCI i ustawienie w BIOS-ie startu z PCI, aby móc bezpiecznie flashować kartę AGP. Ostatecznie problem rozwiązała starsza wersja programu ATIFLASH 3.09, która poprawnie wykonała flashowanie BIOS-u. Wskazano również na konieczność wykonania kopii zapasowej BIOS-u przed flashowaniem oraz na możliwość testowania karty na innym komputerze w celu wykluczenia uszkodzenia sprzętowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA