logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens AX72 - uszkodzone gniazdo zasilania, czy warto naprawiać?

mateuszkiek 28 Lut 2008 08:58 2058 10
  • #1 4854023
    mateuszkiek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam!

Dokładnie chodzi o to, że jest coś nie tak z gniazdem zasilania.
    Objawy:
    Podłączenie obojętnie jakiej ładowarki skutkuje brakiem ładowania baterii.
    Diagnoza:
    Prawdopodobnie uszkodzone gniazdo zasilanie.
    Naprawa:
    W zależności od punktu 35 - 45zł
    Opłacalność:
    Prawie żadna. Na Allegro mozna kupić działający poniżej 35zł.
    Wyżej podane informacje:
    Wzoraowane na wypowiedziach serwisantów w 4 różnych punktach naprawy.

Apatat telefoniczny był zakupiony nawy 2 lata temu [26 kwietnia] w salonie Orange, posiada nadal blokade SIM i z powodu braku kabla serwisowego oprogramowanie jest jest niestknięte.

Modyfikacja telefonu:
    Polegała na wgraniu obrazków oraz dzwonków.
    Telefon nieposiada orginalnej baterii SIEMENS "padnięta"
    Jest jakaś inna kupiona w sklepie. Czy to ważne? Jak go oddaje się na gwarancję?

Jak przygotować zanim go oddam na gwarancję i czy jest sens?

Ogólnie apatar działa jak mu się włoży naładowaną beterie.
    Jest też jeszcze folia na wyświetlaczu.

Czy istnieje jakaś szansa na skopiowanie kontaktów z telefonu przez jakąś aplikację by wszystkiego niestracić?

Powód pytania:
    Zamówiłem Nokie N70 i chciałbym to tam wrzucić.

Dziękuję za opdpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • #2 4854577
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    a telefon nie posiada opcji skopiuj na karte sim?
  • #3 4854629
    mateuszkiek
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Oczywiście posiada lecz musze pierwsze znaleść kogoś kto naładuje mi baterie, bo bez tego nic nie będzie. Po drugie te dane to jeszcze notatki i pliki wrzucone na to pamiec niewidoczne z menu telefonu. Poza tym Na SIM nie skopiuje sie: adresu, maila, daty urodzin, i wielu innych. Tylko kródka nazwa użytkownika i jeden nr telefonu.

Pozdrawiam.
  • #4 4858381
    bat
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam!
    Podpinam sie do tematu zeby nie zakładać nowego.
    Tez mam problem z ładowaniem w tym siemensie AX72. Fona dostałem do ściągniecia simlocka (był w sieci orange). Standardowo cięcie TP, kody Jokerem (egold) i fonik smigał. Mój błąd ze nie sprawdziłem jak zachowuje sie pod ładowarką. Teraz klient przychodzi i mówi że po podpięciu fona pod ładowarke ładuje przez chwile (pasek baterii sie rusza), po kilku minutach wyłacza fona (po naciśnieciu dowolnego klawisza pojawia się znów pasek ładowanie jak na wyłączonym tel.) ale pózniej sie okazuje ze bateria dalej słabo naładowana.
    Co moze być nie tak??
  • #5 4858917
    dr.master
    Poziom 39  
    To sprawdz czy faktycznie tak jest jak mówi klient.
    Weź go dokładnie obadaj, popatrz czy ktoś po Tobie nie grzebał.
  • #6 4859050
    bat
    Poziom 16  
    Nie nikt nie grzebał, a akurat ten gość jest uczciwy i nigdy z nim problemu nie było. Mój błąd ze nie sprawdzałem jak sie ładuje, choć on tez nie sprawdzal za długo bo fon był w orange a on chciał swoją karte tak-taka zapodać.
  • #7 4859131
    dr.master
    Poziom 39  
    spróbuj mu dać inną baterie i ładowarke dla św spokoju wrzuć mu też najnowszy sofcik.
  • #8 4859730
    bat
    Poziom 16  
    Hmm, był pod inna 100% sprawna ładowarką i to samo sie dzieje;/ Baterii niestety nie mam innej zeby sprawdzić. Tym softem sprawdze.
    Ma ktoś jakiś sprawdzony soft do tego modelu. NIE musi byc najnowszy, byleby sie trzymał i nie wywalił po tygodniu.
    Dzieki za rady i pozdrawiam
  • #9 4859905
    Bocian666
    Poziom 12  
    Mi sie wydaje, że twój problem polega na tym, że telefon pokazuje ładowanie a w rzeczywistości nie ładuje bateri. Do wymiany na 99% masz podwójny tranzystor mosfet w torze ładowania.
  • #10 4860426
    bat
    Poziom 16  
    A podwójny mosfet od ładowania,hmm, a podejdzie taki np. od siemensa M35,M65, sl 45, MT50, c65 lub noki 3100 ?? Takie trupy mam na stanie a nie chciałbym dokładać juz do tego siemensa.
    Pozdro
  • #11 4867245
    bat
    Poziom 16  
    Orientuje sie ktoś??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Siemens AX72 z uszkodzonym gniazdem zasilania, które uniemożliwia ładowanie baterii niezależnie od użytej ładowarki. Koszt naprawy gniazda w serwisie wynosi około 35-45 zł, co jest mniej opłacalne niż zakup działającego telefonu na Allegro za mniej niż 35 zł. Telefon ma zainstalowane modyfikacje oprogramowania (dzwonki, obrazki), nie posiada oryginalnej baterii Siemens, a obecna bateria jest zamiennikiem. W dyskusji poruszono kwestie kopiowania danych na kartę SIM, które jest ograniczone do podstawowych informacji. Jeden z użytkowników zgłosił podobny problem z ładowaniem po zdjęciu simlocka i zasugerowano sprawdzenie stanu baterii i ładowarki oraz aktualizację oprogramowania. Podejrzewana jest awaria podwójnego tranzystora MOSFET w torze ładowania, co może powodować pozorne ładowanie bez faktycznego uzupełniania energii. Pojawiła się też sugestia wykorzystania tranzystorów MOSFET z innych modeli Siemens (M35, M65, SL45, MT50, C65) lub Nokii 3100 jako zamienników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA