logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson 63DE32TX - samoczynne przestawianie kanałów po wyłączeniu TV

brutuz 28 Lut 2008 22:03 1511 8
REKLAMA
  • #1 4856842
    brutuz
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Mam problem moj TV Thomson nie trzyma zaprogramowanego kanału. Po wyłączeniu TV i ponownym właczeniu nie odbiera na zaprogramowanym kanale przestawia sie samoczynnie troche w bok, trzeba go kazdorazowo programowac na nowo.
    Czy ktoś może mi powiedzieć czemu tak sie dzieje.
    TV to typ 63DE32TX (VHF-UHF MTM 4045)
  • REKLAMA
  • #2 4856877
    Top Serwis
    Poziom 24  
    Ocena: 242
    Uszkodzona głowica ,łatwo daje się naprawić ,poprawić lutowania.
  • REKLAMA
  • #3 4856892
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Regulacja w p.cz. filterkiem od ARcz może przynieść zamierzony skutek.
  • REKLAMA
  • #4 4857239
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    brutuz napisał:
    Czy ktoś może mi powiedzieć czemu tak sie dzieje.

Na tak zadane pytanie może odpowiedzieć tylko wróżka. Wykonaj podstawowe pomiary. Jeśli napięcie warikapowe jest stabilne, przyczyna może być w głowicy. Najlepiej podać "sztywne" napięcia - warikapowe, oraz arcz i wtedy obserwować co się dzieje. Kręcenie filtrami zostaw na koniec, po wykluczeniu innej usterki.
  • #5 4857451
    brutuz
    Poziom 11  
    Dziękuję za przesłane wskazówki>
    Może jeszcze dodatkowe informacje: to nie trzymanie kanału w moim przypadku dzieje sie na 2 kanałach TV7 i TVN !1, 2, 3, polsat nigdy sie nie przestawiają) , przez magnetowid odbierany program nie przestawia sie, jak telewizor stał w pokoju przy gniastu antenowym wlasciwie nie zauwazylem tego problemu, teraz kupiłem LCD a ten poszedł do dalszego pokoju i jest długi kabel antenowy.
    Czy te dodatkowe info zmieniaja cos w Waszych wskazówkach?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4857474
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Podaj jeszcze, na jakich kanałach (zakresach) są nadawane programy - te co się przestrajają i te pozostałe.
    W zasadzie można myśleć o winie głowicy, ale odpowiedź tu dużo pomoże (chyba :) ).
  • #7 4858770
    brutuz
    Poziom 11  
    Podaje kanały które zrywa tj UHF kanał 24 (TV7) i kanał 29 (TVN)
  • #8 4868020
    brutuz
    Poziom 11  
    Piszecie o filtrze p.cz. o apięciu warikapowym, proszę o wskazanie tych rzeczy na schemacie który przesyłam w załączeniu.
    Z góry dziękuję.:D

Załączniki usunąłem. Należy czytać ogłoszenia w działach, np. to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic885720.html Zobacz p.4.
    Chassis TX92 jest popularne. [Mirek Z.]
  • #9 4892554
    brutuz
    Poziom 11  
    Uzupełniam częstotliwości które zrywają na kanale 24 TVN7 - 495,25 MHz i na kanale 29 TVN - 535,25 MHz.
    Przekręcenie redzenia w filtrze L102 nie skutkuje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Thomson 63DE32TX, który po wyłączeniu i ponownym włączeniu samoczynnie zmienia zaprogramowany kanał, szczególnie na kanałach UHF 24 (TV7) i 29 (TVN). Kanały VHF (1, 2, 3, Polsat) nie wykazują tego problemu. Odbiór przez magnetowid jest stabilny, a problem pojawia się po przesunięciu telewizora do innego pomieszczenia z długim kablem antenowym. Sugerowane przyczyny to uszkodzona głowica telewizyjna lub niestabilne napięcie warikapowe. Proponowano sprawdzenie i regulację filtra p.cz. (pośredniej częstotliwości) oraz pomiary napięć warikapowych i sygnału ARcz. Przekręcenie filtra L102 nie przyniosło efektu. Wskazano na popularność chassis TX92, co może pomóc w dalszej diagnostyce. Zalecane jest wykonanie pomiarów stabilności napięć i ewentualna naprawa lutowa głowicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA