logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć napięcie w robocie szukającym światła z BC237?

Ryland 29 Lut 2008 12:40 8509 65
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak podłączyć tranzystor i dobrać elementy, żeby prosty robot na fotorezystorze z BC237 mógł poprawnie zasilać silnik z 6 V?

Nie zwiększysz tu napięcia tranzystorem — trzeba poprawnie podłączyć NPN i dać element o większej wydajności prądowej, bo BC237/BC548 są za słabe do silnika. W takim układzie kolektor podłącz do plusa zasilania, a emiter do minusa przez obciążenie; jeśli chcesz większej czułości, można użyć Darlingtona [#4858530][#4861009] Do sterowania silnikiem wystarczy jeden mocniejszy tranzystor, np. BC337, a jeśli to nadal za mało, to BD139; w praktyce BC337 powinien wystarczyć [#4861009][#4861999] Nie ma potrzeby dokładać drugiego małego tranzystora w Darlingtonie, jeśli problemem jest za mały prąd dla silnika [#4861999]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4858156
    Ryland
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam. Uczę się o tranzystorkach i chciałem zrobić prostego robota podążającego do światła bez pomocy zmieszczonych już na elektrodzie schematów. Zrobiłem coś takiego jak na foto taki układ. Im ciemniej tym dioda słabiej świeci. Zamiast diody chciałem podpiąć silnik ale nic. Chyba za małe napięcie. Cały układ zasilam 6V. Widocznie fotorezystor pochłania dużo energii. Albo wina tranzystorka może jest zły jest BC237. Myślałem o podłączeniu drugiego tranzystora ale wtedy w ogóle nie działa. Proszę o pomoc. Ale nie o podawanie linków bo ja się chce czegoś nauczyć o tranzystorach poprzez składanie własnych układów a nie z gotowców.

Schemat. Przepraszam za ewentualne błędy

Moderowany przez McRancor:

Zmieniłem temat

Załączniki:
    • Jak zwiększyć napięcie w robocie szukającym światła z BC237? pad6.jpg (5.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4858530
    misiek1994
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Nie jest to dobry schemat. Widzę, że chcesz zacząć bawić się elektroniką, ale nie masz pojęcia jak. Na początku zbuduj gotowca. Co do schematu to baze przez foto masz dobrze podłączoną, ale colector daj do plusa, a emiter przez diodę do minusa. Jak potrzebujesz większej czułości to daj układ darlingtona.
  • #3 4858712
    Ryland
    Poziom 13  
    Pojęcie to jakieś mam nawet wystarczające ale czego mam kolektor przez diode do minusa tak nie działa przecież.

Dodano po 7 [minuty]:

Sory działa!!

Dodano po 22 [minuty]:

A tak wogóle to dlaczego colektor do plusa a emiter przez diode do minusa. Tak jak ja podłączyłem jest źle dlaczego??? A co do układu darlingtona to nie wystarcza nadal żeby zasilić silnik.
  • #4 4859121
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    chcesz coś zbudować a nie znasz podstawowych zasad z elektroniki , masz tranzystor n-p-n i tak się składa , że kolektor jest zawsze zasilany + Uc logiczne że emiter ma - Uc , jeżeli chcesz się uczyć praktycznie , bez teorii to Twój wybór , ale to kosztowna nauka
    proponuje poczytaj sobie jak działa tranzystor i jak buduje się układy wzmacniaczy na nim dobrze masz to wyjaśnione na stronie EdW
  • #5 4859673
    Ryland
    Poziom 13  
    Znam troszkę elektroniki. O tranzystorach czytałem i chce to praktyką poprzeć. Teraz będe już wiedział. Po to są fora żeby się coś dowiadywać.

Dodano po 18 [minuty]:

Mam jeszce takie pytanie odnośnie tranzystora n-p-n w tranzystorze łączą sie prąd kolektora IC i prąd bazy IB wpływające do tranzystora i wypływają w postaci prądu emitera IE?? A nie łączą sie prąd bazy IB i prąd emitera IE??
  • #6 4859950
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Zrób to tak jak na schemacie niżej i może zadziała. Emiter wbrew pozorom nic nie emituje :D
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć napięcie w robocie szukającym światła z BC237? pad6.jpg (4.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4860218
    Ryland
    Poziom 13  
    Działać działa:D ale to jest podobne do porzedniego nic to nie zmienia dalej mało prądu do silika co myślicie o zastosowaniu układu układu darlingtona na tranzystorach BC 548? A i co z moimi pytankami? :P :P

Dodano po 8 [minuty]:

Coś takiego
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć napięcie w robocie szukającym światła z BC237? pad6.jpg (7.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4861009
    mskojon
    Poziom 31  
    W Npn-ie na emiter podajesz -, bazą sterujesz przepływ prądu EC. BC548 to tranzystor NPN małej mocy. Jak chcesz sterować silnikiem to daj jeden tranzystor większej mocy, np. BC337 albo jeśli i to będzie za mało to daj dużej mocy np. BD139.
  • #9 4861644
    Ryland
    Poziom 13  
    Dzięki. A co będzie bardziej opłacalne w układzie darlingtona BC337 czy ten drugi? Ja podejrzewam że ten drugi bardziej wydajny będzie.
  • #10 4861999
    mskojon
    Poziom 31  
    Wystarczy jeden tranzystor. Ten BC337 będzie ok a jak dasz BD139 to będzie aż za dużo. Daj jednego BC337 i starczy.
    Załączniki:
    • Jak zwiększyć napięcie w robocie szukającym światła z BC237? pad6_2122.jpg (5.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4862167
    Ryland
    Poziom 13  
    wielkie dzięki. A tak przy okazji co to jest mostek H. Bo chciałem znaleźć na elektrodzie ale tak tnie że nie dam rady.

Dodano po 2 [minuty]:

a ten BC337 to jest p-n-p? Bo dałeś na schemacie +uC przez silnik a nie bezpośrednio. Kolega bogdan_p tak tłumaczył.

Dodano po 1 [minuty]:

sory za pomyłke Uc
  • #13 4891293
    Ryland
    Poziom 13  
    Mam takie małe pytanko. Zrobiłem cały układ i podłączyłem do silników z przekładniami, wszystko ładnie działa tak jak powinno. Czy zamiast fotorezystora można by wstawić jakiś czujnik na podczerwień czy coś żeby zamiast podążać do światła robocik omijał przeszkody, czy to już inna bajka?
  • #14 4891846
    mskojon
    Poziom 31  
    Trzeba by było dać czujnik odbiciowy, tj. diodę podczerwoną i fototranzystor albo lepiej jakiś odbiornik podczerwieni tak aby światło odbite od przeszkody wracało do czujnika i żeby on przez układ sterował silnikiem. Można by pokombinować, spróbuję coś takiego zrobić ale na mikroprocesorze. Polecam naukę podstaw BASCOM'a, zbuduj sobie programator i kup jakiś mikroprocesor np. ATTINY2313, to jest łatwe i nie trzeba się męczyć ze schematami na tranzystorkach i układach scalonych
  • #15 4893327
    Ryland
    Poziom 13  
    Oki poszukam o tym programie ale ten ukłacik to możesz pokombinować i podesłać scheamat jakby co to mój brat coś w c++ programuje to może wykożystać Atmege 8. Ewentualnie coś takiego bym zbudował tylko nie wiem co to za części jakby ktoś przełożył na polski to byłbym wdzięczyny i nie trzeba progamować chyba. http://www.mica.ic.cz/clanek.php?kat=1&clanek=1&nazev=PidiBot
  • #16 4965330
    Ryland
    Poziom 13  
    na podanej powyżej stronce znalazłem fajnego robota już zaczynam kompletować części ale nie wiem jednego czy układ scalony PDIP16 jest już zaprogramowany czy trzeba go samemu programować?
  • #17 4965477
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Ryland napisał:
    na podanej powyżej stronce znalazłem fajnego robota już zaczynam kompletować części ale nie wiem jednego czy układ scalony PDIP16 jest już zaprogramowany czy trzeba go samemu programować?

yyy PDIP16 to jest chyba nazwa obudowy
  • #18 4966051
    Ryland
    Poziom 13  
    może ale jak wpisuj w google to mi wyskakuje sklep i jest taki układ do kupienia może jest na tej stronce też taka nazwa tego układu MC9S08QG8CPBE
  • #19 4966234
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    No to żeś wynalazł wynalazek ;)

Ten procesor to HCS08 Freescale'a (dawniej Motorola). Jest to mikrokontroler który wymaga zaprogramowania.

Sam procesor dostaniesz jako sample z Freescale, na tym procku zrobisz też interfejs - debugger (osbdm). Tyle że to strasznie skomplikowane, nie lepiej zająć się jakimiś AVRkami, które dostaniesz prawie że w kiosku?
  • #21 4966852
    Ryland
    Poziom 13  
    może ktoś pomoże z programem do tego kładu?

Dodano po 4 [minuty]:

niby coś ściągnąłem taki plik Zdrojovy kod ale nie wiem do czego. czy nikt czasem nie widzi programu do tego układu. a nawet jeśli to jakim programatorem to programować?
  • #22 4967467
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Popularność HC08 w układach amatorskich jest prawie zerowa, co nie zmienia to faktu że kontrolery masowo stosowane w przemyśle. Naprawdę to zły wybór na początki nauki. Ale skoro już masz akurat taki kontroler to trudno. Z tym programem jest tak że musisz wiedzieć jak on działa (najlepiej). Musisz posiadać kompilator odpowiedni do danego kontrolera oraz składni (języka) z twojego kodu źródłowego. Kompilator 'przerobi' źródła na kod maszynowy. Potem plik z kodem maszynowym (*.hex lub *.S2) wgrywasz programatorem do układu. Czyli musisz posiadać środowisko do pisania programów (aplikacja PC), programator (aplikacja PC + urządzenie zewn.) oraz przede wszystkim wiedzę. A z tą będzie ciężko bo większość przykładów i literatury jest w języku angielskim (w Polsce mało popularna rodzina), mało też ktokolwiek konkretnie ci pomoże z tego powodu.
  • #23 4967575
    McRancor
    A czy masz moduł bluetooth z którego korzysta ten robot? Albo chociaż dostęp do jakiegoś programatora do tych motek?

Masz w przyklejonych tematach projekt elebota - zrobiony z łatwo dostępnych elementów, dokładnie opisany i po polsku.
  • #24 4968087
    Ryland
    Poziom 13  
    Widzę że to mnie przerasta i chyba z tego zrezygnuję. Co do tamtych linków widziałem tego robota ale mnie interesuje prostrzy robot. Wystarczy moduł podobny do tego do którego podawałem wcześniej link tyle że tam trzeba programować jakiś dziwny układ. Najlepiej jakby było to zbudowane na już zaprogramowanym układzie lub na ATMEGA8 bo tylko takie programowałem dotychczas. Ale nie moge znaleźć nic ciekawego.

Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

Mam jeszcze takie pytanko znalazłem to http://www.break-the-law.freehost.pl/Zabawka%20-%20pojazd%20z%20radarem.pdf
    czy opłaca się to zbudować a przedewszystkim czy będzie dobrze działało?

Dodano po 1 [minuty]:

czy lepiej zastosować dwa takie radary http://www.elportal.pl/pdf/K19/81_51.pdf po jednym na każdy silnik i zamiast buzera dać albo od razu silnik albo poprzez przekaźnik
  • #25 4968504
    MaXo90
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Cytat:
    Co do tamtych linków widziałem tego robota ale mnie interesuje prostrzy robot.

Prostszy od elebota ? Dla ciebie odbieganie od gotowych scheamtów i robienie własnego na jakimś motorolowskim procku do którego nawet nie masz programatora jest prostsze od zrobienia robocika "z instrukcji"
    Cytat:
    zrobiony z łatwo dostępnych elementów, dokładnie opisany i po polsku.

Respect
  • #27 4968572
    Ryland
    Poziom 13  
    to co polecacie z tych dwóch linków tego robota który już cały jest opisany czy własnego na tych radarach ired?

Dodano po 35 [sekundy]:

oczywiście moich linków z ostatniego postu.
  • #28 4968650
    McRancor
    Zrób gotowego robota, nie kombinuj z żadnymi swoimi czujnikami. Zrobisz, będzie działał - wtedy eksperymentuj.

Elebot jest na mikrokontrolerze, ten który podlinkowałeś bez. Sam się zastanów na czym bardziej Ci zależy.
  • #30 4970212
    McRancor
    Tak to są przekaźniki a robot jest BEZ mikrokontrolera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego robota podążającego za światłem z użyciem tranzystora BC237 oraz problemów z zasilaniem silnika w układzie z fotorezystorem. Wskazano błędy w schemacie połączeń tranzystora NPN – kolektor powinien być podłączony do plusa zasilania, a emiter przez obciążenie do minusa. Zasugerowano zastosowanie tranzystora o większej mocy, np. BC337 lub BD139, zamiast BC237 lub BC548, aby uzyskać odpowiedni prąd do silnika. Poruszono temat układu Darlingtona jako sposobu zwiększenia wzmocnienia prądowego, jednak jeden mocniejszy tranzystor jest wystarczający. Omówiono również zastosowanie mostka H do sterowania silnikiem w obu kierunkach. W dalszej części dyskusji pojawiły się próby zastąpienia fotorezystora czujnikiem podczerwieni (IRED i odbiornik TSOP), jednak układ z odbiornikiem podczerwieni nie działał poprawnie z powodu niezgodności częstotliwości nośnej, złego montażu, uszkodzonych elementów lub błędów w płytce PCB. Zwrócono uwagę na konieczność znajomości podstaw elektroniki cyfrowej i analogowej oraz poprawnego lutowania i czyszczenia płytek. Poruszono też temat programowania mikrokontrolerów (MC9S08QG8, ATMEGA8, ATTINY2313) oraz trudności z ich obsługą i programowaniem. Wskazano, że dla początkujących lepsze są proste układy tranzystorowe lub gotowe projekty robotów, np. Elebot lub Milibot. W kwestii serwomechanizmów do robota omijającego przeszkody polecano modele HXT900, Tower Pro SG-90, DYNAM DY014 oraz SG5010, z uwzględnieniem ich parametrów mocy i rozmiarów. Porady dotyczyły także narzędzi do projektowania płytek PCB (GIMP, PCB download) oraz markerów do rysowania ścieżek. Podkreślono, że układy z modulowanym sygnałem podczerwieni wymagają zgodności częstotliwości i odpowiedniego odbiornika, a proste przekaźniki nie sprawdzą się do sterowania silnikami w takich układach. Ostatecznie zalecano pogłębianie wiedzy z elektroniki i praktyczne eksperymenty z gotowymi schematami przed tworzeniem własnych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA