logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Degen DE1103 - gwizdy i świsty przy odbiorze 3.7MHz, wpływ JFET YJ-7?

29 Lut 2008 14:05 4208 10
REKLAMA
  • #1 4858452
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4858634
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Hej.

Ten odbiornik nie ma żadnego ekranu (o ile pamiętam). Proponuje zacząć od ekranowania najbardziej podatnych bloków odbiornika.
    Ten typ tak niestety ma.
  • #3 4878226
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 4878630
    terpio
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Degena używam od 3 lat i nawet przed przeróbkami których dokonałem nie miałem tych efektów o których pisze kolega, myśle wiec ze to nie kwestia ekranowania. Poleciłbym jeszcze sprawdzić jakość lutów poszczególnych elementów i ekranów fabrycznych(luty raczej kiepskie), resztek w postaci kulek lutowia, nadmiaru topnika. Gdzieś na forum Radiscanner.ru był podobny temat i pomogło mycie i przelutowanie płytki.
  • #5 4882717
    xares
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć

Ja potwierdzam to co mówił mój przedmówca. W moim Degenie tez nic takiego nie wystepuje. Jedyne co zauważyłem to niewielkie wahania szumu przy bardzo bliskim zblizeniu dłoni do wyswietlacza. Co do stacji komercyjnych w paśmie 3.5-3.8 tez na moim to zauważyłem ale jest to bardzo rzadki efekt i wystepuje tylko w warunkach mocno podwyższonej propagacji (stacje sa zdaje sie ruskojęzyczne) więc uznałem to za jakies skrośne. Odbieram w tym paśmie na dipolu 2x19,5 m zawieszonym nisko nad dachem. Przy kolejnym takim zjawisku przełacze się na "Antka" i sprawdze czy też coś takiego na nim będzie wystepowało.
    Z kolei w paśmie 7 Mhz w późnych godzinach wieczornych jakaś skrośna jest słyszalna na całym wycinku pasma amatorskiego podobnie mam powyżej 18 Mhz praktycznie od 18 Mhz w górę aż do 30 Mhz czasami słysze jakąs stację niezaleznie jaką czestotliwość ustawie. Z tym ze ta skrosna jest bardzo słaba i bywa niezwykle rzadko.
    Mieszkam w samym centrum Poznania i mam ok 70 m do budynku Akademi Ekonomicznej na którym sa najróżniejsze stacje przekaźnikowe i tłumacze sobie te zjawiska własnie ich bliskością. W terenie jeszcze Degena nie testowałem ale testy zrobię juz niebawem.
  • REKLAMA
  • #6 4910211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4910324
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 232
    Witam ! Patrząc na schemat i słysząc a raczej czytając skargi Kolegi na złą prace tego urządzenia przyszedł mi do głowy pomysł żeby Kolega sprawdził układ płytki pod kątem braku ekranów . Moim zdaniem gdzieś może nie być " tego" kawłka blachy i poprostu układ tak reaguje . Drugi powód jaki jest możliwy to uszkodzenie w obwodzie ARW . z tym że w drugą stronę - zbyt śilny odbiór . Wtedy wzmacniacze wejsćiowe i mieszacz jest tak czuły że reaguje na zbliżenie ręki lub metalowych przedmiotów . Przy jednoczesnym możliwym braku ekranowania daje to taki efekt jaki słychać . Naprawiałem kiedyś odbiorniki komunikacyjne i taki defekt ARW niejednokrotnie mi się przytrafił .Przewijanie transformatora nic tu nie da , trzeba pomierzyć napięćia i brać się za bary z wyliczeniem stopni i ich regulacją . Istnieje jeszcze trzecia możliwość że radio jest rozstrojone i trzeba by je " przegwizdać " selektografem . Trudno na odległośc coś więcej doradzić . Sprawdź to co Ci podpowiedziałem , a potem zobaczymy . Powodzenia !
  • #8 4922761
    Znamier
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie będzie łatwo zlokalizować usterkę.
    Możliwe że uszkodzeniu uległ jakiś rezystor lub inny element. 90% uszkodzeń to przerwy. Bez dobrego schematu nie podchodziłbym do tematu. Proponuje postarać się o schemat z napięciami i sygnałami, albo jeszcze lepiej o innego sprawnego Degena. Przez porównanie napięć i sygnałów - wiele można zdziałać mając sprawny egzemplarz, generator sygnałowy i oscyloskop. Inaczej można się zamęczyć szukaniem usterki.
  • #9 6150013
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 6150520
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    black25 napisał:
    ... wstrajam się w wybraną częstotliwość, następnie wybieram częstotliwość o 1kHz wyższą i nie ma żadnej różnicy w jakości sygnału. ...

Pomyśl i przelicz sobie.

Szerokość filtru w pośredniej częstotliwości jest około 6kHz. To znaczy , że sygnał "można" odstroić o +3kHz i o -3kHz. (To tylko przykład zrozumienia tematu) (nie pisać proszę o sam filtr).

Jak widzisz odstrojenie o +1kHz to typowa i normalna a nawet prawidłowa przypadłość takich odbiorników.

Pozdrawiam.
  • #11 6151437
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz odbiornika Degen DE1103 zgłasza problem z głośnym gwizdem i świstem pojawiającym się przy odbiorze na częstotliwości około 3.7 MHz, nasilającym się przy zbliżaniu dłoni do urządzenia. Odbiornik wyposażony jest w jednostopniowy wzmacniacz wejściowy na tranzystorze JFET typu YJ-7. Próby ekranowania oraz przewijania transformatora wejściowego (oznaczonego jako B1) nie wyeliminowały zakłóceń, które zmieniły jedynie pasmo występowania. Inni użytkownicy Degen DE1103 nie doświadczają podobnych efektów, co sugeruje uszkodzenie lub mankament konkretnego egzemplarza. Proponowano sprawdzenie jakości lutów, usunięcie nadmiaru topnika i zanieczyszczeń na płytce, a także kontrolę obecności ekranów i poprawności działania układu automatycznej regulacji wzmocnienia (ARW). Możliwe jest również rozstrojenie odbiornika wymagające regulacji selektografem. Dodatkowo zgłoszono problem z brakiem różnicy w jakości sygnału przy zmianie częstotliwości o 1 kHz, co może wynikać z szerokości filtru pośredniej częstotliwości (~6 kHz), choć autor kwestionuje tę typowość dla modelu DE1103. Zalecane jest porównanie z innym sprawnym egzemplarzem oraz pomiary napięć i sygnałów w celu diagnozy usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA