logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio P550 - jak ożywić urządzenie po uszkodzeniu pamięci ROM?

Qool_Luki 29 Lut 2008 15:46 4585 8
REKLAMA
  • #1 4858826
    Qool_Luki
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    W menu serwisowym znalazłem opcję: "Mark bad block (50mb)" i z ciekawości ją uruchomiłem. Okazało się, że ta opcja zaorała 50mb ROMu. Przy formatowaniu niskopoziomowym na 60% zaczęły wyskakiwać błędy. Odpaliłem jeszcze dwa razy tą opcję i mio całikiem umarło. Nie da się już wejść w menu serwisowe, komputer nie wykrywa pocketa, zupełnie tak jak by miał uszkodzoną pamięć. Co z tym teraz zrobić??
  • REKLAMA
  • #2 4860570
    jajcek
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Spróbuj zrobić HR , jeżeli nie pomoże to sprawdź czy da radę odpalić go trybie botloadera , jeżeli tak to pewnie będzie do odratowania.
  • REKLAMA
  • #3 4860835
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    jajcek napisał:
    Spróbuj zrobić HR , jeżeli nie pomoże to sprawdź czy da radę odpalić go trybie botloadera , jeżeli tak to pewnie będzie do odratowania.

Proszę zacząć czytać ze zrozumieniem :!:

Urządzenie nie wchodzi w tryb serwisowy - HR nie pomoże.

Musisz dograć bootloadera za pomocą jtag'a. Jest na forum podobny temat o mio168 - jako przykład postępowania.
  • #4 4862489
    Qool_Luki
    Poziom 14  
    [quote="marek216"]
    jajcek napisał:
    Musisz dograć bootloadera za pomocą jtag'a. Jest na forum podobny temat o mio168 - jako przykład postępowania.

Pzeglądałem ten wątek program oraz interfejs jtag mam. Tylko teraz tak: Mio P550 ma inną płytę niż mio168 więc nie wiem jak podłączyć tego jtaga oraz skąd wziąść bootloadera, bo ten od mio168 raczej nie będzie pasował. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #5 4979452
    jurek5
    Poziom 1  
    Witam

Czy udało się poczynić jakieś postępy w temacie ? Zdaje się, że mam taki sam problem :cry:
  • #6 4985504
    Qool_Luki
    Poziom 14  
    Nie udało się, jedynym problemem jest zdobycie serwisówki oraz bootloadera. Po wielu poszukiwaniach kupiłem płytę główną, moim zdaniem jedyne wyjście na chwilę obecną (lub oddać na gwarancję :D)
  • #7 5001917
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Jestem w stanie naprawić twoje MIO, ale muszę je mieć w rękach. Całkiem niedawno miałem taką martwą sztukę. Trzeba wgrać nowego bootloader, robi się to przez j-tag. Jak co kliknij na gg. Pzdr
  • REKLAMA
  • #8 5004572
    Qool_Luki
    Poziom 14  
    W sumie to mi już nie zależy bo kupiłem nową płytę, ale skąd masz bootloadera oraz schemat podłączenia j-taga pod płytę główną?? Mi się nie udało tego znaleźć
  • #9 5005993
    xxxpiniuxxx
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Hmmm... skąd mam, to mało istotne. Mogłeś zamknąć temat jesli rozwiązałes problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uszkodził pamięć ROM w Mio P550, uruchamiając opcję "Mark bad block (50mb)" w menu serwisowym, co spowodowało błędy podczas formatowania niskopoziomowego i całkowitą utratę dostępu do menu serwisowego oraz wykrywania urządzenia przez komputer. Próby naprawy poprzez Hard Reset (HR) okazały się nieskuteczne, ponieważ urządzenie nie wchodzi w tryb serwisowy. Zalecane jest wgranie nowego bootloadera za pomocą interfejsu JTAG, jednak problemem pozostaje brak dostępności serwisówki, schematów podłączenia JTAG oraz odpowiedniego bootloadera dedykowanego dla modelu P550, który różni się od mio168. W praktyce jedynym rozwiązaniem okazał się zakup nowej płyty głównej lub oddanie urządzenia na gwarancję. Istnieje możliwość profesjonalnej naprawy poprzez wgranie bootloadera JTAG, ale wymaga to fizycznego dostępu do urządzenia oraz posiadania odpowiednich plików i schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA