logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch WFB 1604 - jak sprawdzić przyczynę braku wirowania?

simondon 29 Lut 2008 20:15 2671 10
REKLAMA
  • #1 4859721
    simondon
    Poziom 10  
    Proszę o pomoc ! Nie mam wirowania , a tak wszystko pasuje.Jak spr. co się uszkodziło ? czy programator czy też płytka?Jak połączyć silnik (na krótko|) żeby był na obrotach wirowania?Z góry dzieki!!!
  • REKLAMA
  • #2 4859775
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Spuszcza całkowicie wodę?
  • REKLAMA
  • #3 4859823
    simondon
    Poziom 10  
    pobiera wodę w celu ostatniego płukania, po którym zawsze następowało wirowanie.W tej chwili pozostawia wodę i nie wiruje.
  • REKLAMA
  • #4 4859856
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    sprawdż pompe i szczotki w silniku
  • REKLAMA
  • #5 4859859
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Jeśli nie masz zablokowanej pompy lub lokatora na drodze odpływu(od zbiornika do węża odprowadzającego wodę)to pompa do wymiany.
  • #6 4859860
    simondon
    Poziom 10  
    pompa jest ok i szczotki też.Czy silnik jest sterowany z programatora czy z płytki z elektroniką obok pompy wodnej?

Dodano po 2 [minuty]:

co to jest lokator?
  • #7 4859879
    Topolski Mirosław
    simondon napisał:
    pompa jest ok i szczotki też.Czy silnik jest sterowany z programatora czy z płytki z elektroniką obok pompy wodnej?

Wirowania nigdy nie będzie jak jest woda w zbiorniku.Na jakiej podstawie twirdzisz,że pompa w porządku?Ile lat ma pralka?Czy była wymieniana pompa?
  • #8 4859895
    simondon
    Poziom 10  
    pralka stała 5 lat nieużywana i od spodu wygląda jak nowa.Idę rzeźbić tę pralkę bo żona już wyzywa.Zamelduję o powodzeniu lub niepowodzeniu.Dziękuje bardzo za zainteresowanie.
  • #9 4859908
    Topolski Mirosław
    Sprawdż jakim strumieniem wylewa wodę .
  • Pomocny post
    #10 4859967
    as53
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam. Może być wciśnięty przełącznik "stop płukanie".Mimo, że klawisz jest wyciśnięty, ale przełącznik jest załączony. Pękają tulejki klawiszy, czego na zewnątrz nie widać.

Dodano po 12 [minuty]:

Klawisze w tym typie należy wciskać centralnie w miejscu oznaczonym kreskami . Przyciskanie w górnej lub dolnej ich części ,powoduje uszkodzenie tulejki osadczej.
  • #11 4861719
    simondon
    Poziom 10  
    Witam,dopiero teraz włączyłem komputer,a pralkę zrobiłem już wczoraj,ponieważ tak żona ''suszyła mi głowę''.Znalazł się winowajca w postaci mojej 4-letniej córki,która tak dusiła klawiszami,że pralka przestała wirować.Dopiero połączenie przewodów przełącznika "na krótko" pozwoliło na rozpoczęcie procesu wirowania.Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i porady.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WFB 1604 nie wykonuje wirowania, mimo że pobiera wodę do ostatniego płukania i pozostawia ją w zbiorniku. Problemem okazał się uszkodzony przełącznik "stop płukanie", który mógł być fizycznie uszkodzony przez intensywne naciskanie klawiszy, co uniemożliwiało rozpoczęcie wirowania. Sprawdzone zostały pompa i szczotki silnika, które były sprawne. Połączenie przewodów przełącznika "na krótko" pozwoliło na uruchomienie wirowania. Wskazano również, że wirowanie nie nastąpi, jeśli w zbiorniku pozostaje woda, a uszkodzenie przełącznika może wynikać z pęknięcia tulejek klawiszy, co jest niewidoczne z zewnątrz. Zalecane jest centralne naciskanie klawiszy, aby uniknąć uszkodzeń mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA