logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy brak polskich znaków w postach na forum jest traktowany jako błąd językowy?

kamilekaaaaa 29 Lut 2008 22:13 2509 25
REKLAMA
  • #1 4860209
    kamilekaaaaa
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Panowie czy za pisanie bez polskich znakow jest uwazane za bledy??
    Ja nie mam polskiej windy a region mam norwegie i nie moge zmienic.
  • REKLAMA
  • #2 4860230
    chudy788
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    No nie pochwala się tego tylko wypomina, ale jeśli nie można nic zmienić
  • #3 4860235
    kamilekaaaaa
    Poziom 23  
    Przeniesli mi posta do kosza za bledy tego typu
  • REKLAMA
  • #4 4860355
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 4860388
    kamilekaaaaa
    Poziom 23  
    A co zrobicie z Dyslektykami. Im tez bedziecie przenosic posty do kosza. Pachnie to dyskryminacja.
  • REKLAMA
  • #6 4860407
    __Grzegorz__
    Poziom 30  
    Ocena: 232
    Mniejszość nigdy nie będzie rządzić większością.

Albo się mniejszość dostosowuje, albo niech szuka lepszego miejsca.

I nie ma to nic wspólnego z dyskryminacją.
  • #7 4860421
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 76
    Witam
    Zawsze można tekst napisać w programie typu word i wkleić go na forum.
    Poza tym mozilla ma opcje poprawiania błędów.
    Brak znaków diakrytycznych to też jest błąd- ciekawe jak by Niemcy patrzyli na Ciebie gdybyś nie stosował umlałtów?
    Pozdrawiam
  • #8 4860425
    kamilekaaaaa
    Poziom 23  
    Jak chcesz dyslektyka nauczyc poprawnie pisac. Nie jeden lekarz zjadl zeby na tym. Czyli elektroda jest dla nielicznych tych jedynych??
  • REKLAMA
  • #9 4860427
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 4860435
    kamilekaaaaa
    Poziom 23  
    Wiesz nawet na uniwersytecie daja taryfe ulgowa dle dyslektykow.
  • #11 4860467
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    kamilekaaaaa napisał:
    I to jest zasadniczy błąd ! ! !
    Pobierałem nauki szkolne w czasach kiedy o takich dys_cośtam nauczyciele nie mieli pojęcia ("zielonego"), a potrafili wyegzekwować od ucznia poprawną pisownię - vide moja osoba... :D
    Übung macht den Meister, mawiają Niemcy i mają tu absolutną rację... :cry:
  • #12 4860521
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    ale elektroda.pl to nie uniwersytet, albo się podoba, albo wypie****** na inne forum dla dzieci neo ;)

a tak poza tym to polecamAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #13 4860533
    kamilekaaaaa
    Poziom 23  
    Poziom na forum 19, a inteligencji 0
  • #14 4860568
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    kamilekaaaaa napisał:

To leć na uniwersytet :-) . jeśli tutaj nie podoba Ci się, nikt Cię nie zatrzymuje.

Od kiedy wynikł ten wątek z różnymi dysfunkcjami, strasznie dużo ludzi zaczęło nagle mieć trudności z pisownią. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, połowa społeczeństwa cofnęła się w rozwoju. Nadeszła jakaś taka moda na społeczną hipochondrię. Kiedyś ten, kto nie przyswoił sobie zasad pisowni, był po prostu śmierdzącym leniem i analfabetą. Dzisiaj jest to biedne, nierozumiane dziecko, zmagające się z problemem dysleksji. Wystarczy załatwić sobie papier i jest "cacy". Dawniej dysleksję, dysgrafię, dysortografię i wszystkie te inne dysmózgowia leczyło się długą, ciężką linijką i jakoś nikt nie miał żadnych problemów z pisaniem. Znam osoby, które mają tego "dys" - i jakoś nie wykręcają się, starają się pisać normalnie i nie obwiniają całego świata za nietolerancję.

Cytat:
    Jak chcesz dyslektyka nauczyc poprawnie pisac.
    Najlepiej batem, albo szlabanem na puby i dyskoteki...
  • #15 4860579
    kamilekaaaaa
    Poziom 23  
    Nie wiem czemy pijecie do mnie. Napisale pytanie co z dyslektykami. Ciekaw jestem kiedu u ciebie bylo dawniej.
  • #16 4860618
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 4860650
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    1. Do _każdej_ wersji Windows można dodać polską klawiaturę bez zmiany lokalizacji.

2. Dla dyslektyków jest przycisk "Pisownia" i/lub Firefox 2.x.x.x, który obsługuje polską ortografię.
  • #18 4860680
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Zgadzając się w pełni z kolegą sharp dodaw własne kilka groszy do tematu. Wszelkie dys..... są jednostkami chorobowymi, i jako takie podlegają leczeniu w specjalistycznych przychodniach. I tutaj obserwuję ciekawe zjawisko: na palcach jednej ręki policzyć można chorych na dys.... którzy się leczą. To jak jest: zapalenie oskrzeli będące chorobą leczymy, a dysortografii również będącej chorobą nie leczymy?
    Jak groźne może być tolerowanie lenistwa zwanego powszechnie dys.... obrazuje następujący przykład. Wyobraźmy sobie że osoba chora na dyskalkulię dostaje się (nieważne w jaki sposób) na uczelnie techniczną. I po negatywnym wyniku pierwszego kolokwium wyciąga odnośne zaświadczenie. Ponieważ nie można oceniać negatywnie za robione przez nią błędy, a studia techniczne z natury swojej polegaja na wykonywaniu różnorakich obliczeń, to pozostaje od razu takiej osobie wręczyć dyplom ukończenia wyższych studiów technicznych.
    Czy koledzy (niektórzy) nadal uważają, że zasłanianie się różnorakimi dys.... jest bez znaczenia i jest nieszkodliwe?
  • #19 4860880
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    kamilekaaaaa napisał:
    Nie wiem czemy pijecie do mnie. Napisale pytanie co z dyslektykami.
    No więc my odpowiedzieliśmy - Nic :-) . To, że ktoś na swój analfabetyzm ma papier, nie daje mu tutaj żadnych przywilejów ani ulg.

Cytat:
    Ciekaw jestem kiedu u ciebie bylo dawniej.
    Przed tym, czasem, w którym zaczęło trąbić tak o tym tzw. "bezstresowym wychowaniu". Mówiąc ogólnie - przed kapitalizmem.
  • #20 4861395
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4861410
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Nie mam pojęcie, skąd Ci się wziął ten 1996 rok... Sam, mając już mocno dorosłego syna, jako nastolatek kopciłem jak smok - nałogowo palę od 1974 roku.
    O "złym wychowaniu" mówi się od tysięcy lat. I jakoś żyjemy.
  • #22 4861440
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Było ale powtórzę... Jeżeli ktokolwiek jest Polakiem to na POLSKIM forum powinien pisać po POLSKU!!!
    Oczywiście dysfunkcje dotyczące poprawnej pisowni są i wielu ma tę przypadłość ale... Przycisk pisownia - jeśli ktoś nie umie go nacisnąć to problem ma z podstawowym myśleniem a nie z pisownią - takich nie chcemy. Ja czuję się urażony jak ktoś zmusza mnie do czytania takich wypocin przez swoją ignorancję
  • #23 4861461
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 4861587
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Poprawnej polszczyzny należy przestrzegać i ją szanować !
  • #25 4861593
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    kamilekaaaaa napisał:
    Panowie czy za pisanie bez polskich znakow jest uwazane za bledy??
    Ja nie mam polskiej windy a region mam norwegie i nie moge zmienic.

Tak szczerze, od siebie, czy drażni Cię tekst napisany bez polskich liter w dodatku bez ładu i składu?
    Odpowiedz konkretnie, bez wykrętów.
  • #26 4862242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Na forum dyskutowano, czy brak polskich znaków diakrytycznych w postach jest traktowany jako błąd językowy. Regulamin forum jednoznacznie wymaga poprawnej pisowni, w tym stosowania polskich znaków, bez taryfy ulgowej dla osób z dysfunkcjami takimi jak dysleksja. Moderatorzy mogą przenosić posty bez polskich znaków do kosza. Użytkownicy wskazali, że do każdej wersji systemu Windows można dodać polską klawiaturę bez zmiany lokalizacji, a przeglądarka Mozilla Firefox oferuje funkcję sprawdzania pisowni. Dyskusja poruszyła także kwestie społecznego podejścia do dysfunkcji pisowni, podkreślając konieczność samodyscypliny i stosowania dostępnych narzędzi korekcyjnych. Temat został zamknięty z powodu powtarzalności i jasności regulaminu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA