logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG DVD LH-T250SC - Silnik płyty nie działa, brak zasilania, co sprawdzić?

ds74 29 Lut 2008 23:06 1430 4
REKLAMA
  • #1 4860398
    ds74

Poziom 11  
    Ocena: 15
    Model jak w temacie. Po załadowaniu płyty laser porusza się, ogniskuje. Silnik obracający płytę nie rusza - brak zasilania. Przewody taśmy łączące sprawne. Gdzie szukać? Podmienić laser?

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX

Konto firmowe:
    DSerwis
    Ostojów, Suchedniów, 26-130 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #2 4863414
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Jak informacja na wyświetlaczu?
  • REKLAMA
  • #3 4865752
    ds74

Poziom 11  
    Standardowo, po zamknięciu szuflady próbuje odczytać płytę a później "no disc". Ja stawiam na laser ale chciałbym dostać potwierdzenie żeby nie wydać grosza niepotrzebnie. Dodam że uszkodzenie powstało w momencie gdy właściciel zakładał samodzielnie pasek przy napędzie szuflady.
    Konto firmowe:
    DSerwis
  • REKLAMA
  • #4 4866575
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Najczęściej takie uszkodzenie powstaje jak się dzieje coś z laserem to fakt. Może przez przypadek jakiś paproch zanieczyścił laser - spróbuj oczyścic soczewkę i diodę. Poza tym na płytce koło lasera powinien być taki malutki potencjometr montażowy - spróbuj go delikatnie (o ćwieć milimetra dosłownie) poruszyć w lewo i prawo.
    Natomiast jeśli nie pomoże i jesteś pewien połączeń z całym mechanizmem, no to trzeba zmienić mechanizm niestety...
  • #5 4866627
    ds74

Poziom 11  
    Są nawet dwa potencjometry - od cd i dvd - próbowałem się z nimi. Laser czyściłem. Myślę że przez nieuwagę został "dźgnięty" jakimś narzędziem i umarł. Znalazłem taki w Impel za 70 złotych. Zobaczymy co będzie po wymianie.
    Konto firmowe:
    DSerwis
REKLAMA