logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka TS-H552B - identyfikacja elementu Y1 na płytce, możliwy bezpiecznik?

pawel200388 01 Mar 2008 15:26 975 2
REKLAMA
  • #1 4862145
    pawel200388

Poziom 17  
    Ocena: 17
    Mam od dłuższego czasu problem z ta nagrywarka. Dzis po dluzszym czasie powrocilem do niej uzbrojony w szersza wiedze. I znalazlem jeden pdejrzany element. Mysle ze to bezpiecznik, ale pewnosci nie mam. Dlatego pytam czy jest nim na pewno. Jesli jest nim, to jest spalony, jego rezystancja jest rowna ok. 1MΩ.

Nagrywarka TS-H552B - identyfikacja elementu Y1 na płytce, możliwy bezpiecznik?
    (za kiepska jakosc foto przeprazszam, ciezko to sfotografowac, a skaner buntuje sie).
    Na elemencie jest nadrukowane:
    33.86
    A u1

Na płytce zaś element jest oznaczony (jak widac w prawym gornym rogu) Y1.

Dodam co z ta nagrywarka. Ona byla kiedys flashowana i raz cos sie nie udalo. Pozniej powrot do starego oprogramowania i dziala niby. Windows ja wykrywa. Plyte pedzi kilka razy, za kazdym razem szybciej. I w pewnym momencie staje. Wydaje mi sie ze nie reaguje laser, zauwazylem ze w ogole sie nie wychyla.
    No ale najpierw musze ustalic czym jest ten element na fotce :)
    Konto firmowe:
    Think of Home Paweł Michałowski
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
  • REKLAMA
  • #2 4862866
    burylo
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mi to wygląda na kwarc i dlatego ma taką dużą rezystancję. A co do lasera to wymiana jest nie opłacalna. Możesz jeszcze raz spróbować powrócić do oryginalnej wersji BIOS. Jeśli to nie pomoże to nagrywarka jest do ..................
  • #3 4863039
    pawel200388

Poziom 17  
    Ocena: 17
    Myslalem o tasmie, ale wlozylem inna i to samo. Mi sie wydaje ze jest jakis problem w komunikacji miedzy laserem a elektronika..
    o ale chyba rzeczywscie koniec.. A szkoda, bo dobry sprzet byl i wyglada na sprawny.. gdyby tylko znalazl plytke..
    Wgrywalem i oryginal i kilka kolejnych wersji (a troche jest) i nic..
    Konto firmowe:
    Think of Home Paweł Michałowski
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
REKLAMA