logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus K8N nie widzi dysku SATA WD250KS podczas instalacji Windows XP

tadik1 01 Mar 2008 15:38 2269 6
REKLAMA
  • #1 4862182
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Założyłem do komputera dysk SATA, WD250KS. Moja płyta główna, to Asus K8N. Wcześniej pracował na niej dysk PATA, nie było żadnych problemów. Nowy dysk jest widziany przez bios, ale nie widzi go instalator systemu Windows XP. Płyta bootuje się, ładują się pliki startowe i komputer restartuje się. Próbowałem już z włączonym i wyłączonym RAIDem, jest tak samo. Podpowiedzcie mi co robię źle.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #2 4862259
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Naciśnij F6 na samym początku instalacji, a następnie podaj sterowniki do kontrolera SATA.
  • REKLAMA
  • #3 4862268
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Nie podkładasz dyskietki ze sterownikami kontrolera SATA i nie naciskasz w odpowiednim momencie F6.
  • #4 4862598
    tadik1

Poziom 15  
    To raczej nie to. Mam płytę ze zintegrowanymi sterownikami SATA. W komputerze nie mam flopa. Co prawda nie instalowałem z tej płyty jeszcze systemu na dysk SATA, ale raczej jest dobra. Przed chwilą podłączyłem drugi dysk, tym razem PATA, pozostawiając także SATA. bios wykrył oba dyski, ale w czasie instalacji sytuacja powtórzyła się. Komputer restartuje się po załadowaniu plików startowych.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #5 4862793
    burylo
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Bez FDD nic nie zrobisz z tą wersją systemu. Musisz mieć wersję systemu z zintegrowanymi sterownikami, albo sam zintegrować sterowniki do SATA z systemem. Instalator NIE CZYTA NIC INNEGO POZA FDD 1,44" z dyskietką zawierającą sterowniki OEM do SATA!!! Możesz też spróbować w BIOS-ie zmienić jeśli masz taką możliwość z SATA-AHCI na SATA-IDE. Jeśli nie masz takiej opcji to może ktoś z twoich znajomych pożyczy Ci FDD 1,44" albo FDD 1,44" na USB.

A czy na 100% masz odpowiednie sterowniki zintegrowane z systemem?
  • REKLAMA
  • #6 4862997
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Podaj pełną konfigurację komputera z danymi zasilacza włącznie.
  • #7 4878371
    tadik1

Poziom 15  
    Zdaje się, że coś nie tak jest z płytą główną. W tej chwili nie można postawić już systemu na żadnym dysku , czy to jest SATA, czy PATA. Mimo że są widziane przez bios. Po zbootowaniu z płyty, pliki ładują się przez jakiś czas i następuje restart. Coś dziwnego dzieje się też z biosem. Kiedy wchodzę do niego, ekran nie pojawia się od razu, ale wchodzi od góry po kawałku. Sprawdziłem już wszystkie inne podzespoły komputera na innym komputerze i są sprawne.
    Co o tym myślicie, czy warto coś kombinować jeszcze z tą płytą.
    Konto firmowe:
    DRUKATON

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji systemu Windows XP na dysku SATA WD250KS podłączonym do płyty głównej Asus K8N. Dysk jest wykrywany przez BIOS, jednak instalator systemu nie widzi dysku i po załadowaniu plików startowych następuje restart komputera. Próby z włączonym i wyłączonym trybem RAID nie przynoszą efektu. Standardowa procedura instalacji Windows XP wymaga podania sterowników kontrolera SATA za pomocą dyskietki po naciśnięciu F6 na początku instalacji, jednak brak napędu dyskietek uniemożliwia tę metodę. Alternatywnie sugerowano integrację sterowników SATA z instalatorem systemu lub zmianę trybu pracy kontrolera SATA w BIOS z AHCI na IDE, jeśli jest dostępna taka opcja. Dodatkowo pojawiły się podejrzenia uszkodzenia płyty głównej, ponieważ problem z instalacją występuje również na dyskach PATA, a BIOS wykazuje nieprawidłowe zachowanie podczas uruchamiania. Sprawdzenie innych podzespołów na innym komputerze potwierdziło ich sprawność, co wskazuje na możliwą awarię płyty głównej Asus K8N.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA