logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG CK-6844N: Linie powrotów na ekranie po wymianie TDA8350Q

kaldach 24 Wrz 2002 18:55 1951 3
REKLAMA
  • #1 46966
    kaldach
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Przypominam problem:
    1.Po stwierdzeniu uszkodzenia TDA8350Q został on siłą rzeczy wymieniony.
    2.Po uruchomieniu geomatria jest ok. wymiary też, jedynie lub aż u góry są widoczne linie powrotów na niebieskim tle przy braku sygnału.
    3.Przy przełączaniu kanałów gdy obraz jest ciemny linie są rzadsze i nabierają kolorów składowych tzn. czerwona, zielona, niebieska - do góry.
    4.Przy obrazie TV linie są lekko widoczne i intensywność ich zmienia się w takt zmiany treści obrazu.

Wnioski:
    a)podejrzany TDA, podmieniłem na nowy od innego dystrybutora /scalak ma oznaczenia różnie nansiesione więc seria jest inna/ - to samo
    b)podmiana elektrolitów nie dała nic
    c)kondensatory ceramiki itp też nic.

Dziwi mnie jedynie napięcia na wyjści trafopowielacza np. zamiast:
    130V jest 155V
    48V jest 56V
    Napięcia te dziwią mnie.

Zasilacz zbudowany jest na STRS6709 i podmiana kondziorków też nic nie dała, a schematu niestety nie posiadam.
    Bardzo proszę o jakieś sugestie, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 46974
    msi
    Poziom 17  
    BRAKUJE CI(LUB JEST ZA MAŁE JEDNO Z ZASILAŃ).SPRAWDŻ R10OHM (CERAMICZNY)ZA RADIATOREM RAMKI I R PRZY TRAFIE NA ZASILANIU RAMKI :D APLIKACJE TEGO IC PEWNO MASZ JEŚLI NIE DOJ ZNAĆ. :lol:
  • REKLAMA
  • #3 46993
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 63
    .Przy przełączaniu kanałów gdy obraz jest ciemny linie są rzadsze i nabierają kolorów składowych tzn. czerwona, zielona, niebieska - do góry.
    4.Przy obrazie TV linie są lekko widoczne i intensywność ich zmienia się w takt zmiany treści obrazu.

Opisany przypadek może być spowodowany zawinieciem obrazu od góry.
    Wymień wszystkie elektrolity w odchylaniu V i faktycznie sprawdz zasilanie V.
  • #4 47043
    kaldach
    Poziom 17  
    Panowie rzeczywiście ja chyba mam zaćmę to ten rezystor ceramik za radiatorem. Dzięęęęęęękiiii :P
REKLAMA