logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Egzamin SEP do 1kV bez kursu - czy to możliwe? Doświadczenia i opinie

TeZet 03 Mar 2008 12:15 6975 7
  • #1 4868559
    TeZet
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Chciałbym zrobić uprawnienia sep do 1kV, tylko na eksploatację, bez pomiarów. Z zawodu jestem elektronikiem i w tej branży pracuję. Chciałem pójść na kurs, ale w SEPie w Gdańsku taki kurs kosztuje 370zł. Uważam to za dużą sumę, tym bardziej, że uprawnienia nie są mi koniecznie potrzebne do pracy, traktowałbym je raczej jako dodatkowe kwalifikacje. Chciałbym sam się nauczyć do egzaminu, ale spotkałem się z opiniami, że nie mam szansy zdać, że egzaminatorzy nie przepuszczają osób bez wykształcenia kierunkowego, nie pracujących w zawodzie, albo tych którzy nie płacili za kurs. Co sądzicie na ten temat, jakie macie doświadczenia z egzaminatorami?
  • #2 4868844
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Zdawałem sam egzamin - bez kursu- w Stowarzyszeniu Polskich Energetyków (SPE przy URE). Do wniosku dodałam plik "starych" świadectw kwalifikacyjnych. Nie było żadnego problemu.
    Życzę powodzenia i pozdrawiam.
  • #3 4868911
    Farad1985
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Ja też będę robił uprawnienia SEP na eksploatacje. U mnie w Sepie Warszawskim zapłace tylko za egzamin 112 zł. ponieważ mam wyształecenie zawodowe w zawodzie elektryk. Życzę Powodzenia.
  • #4 4871581
    peter_bb
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Zapomnij o egzaminie bez kursu.(frycowe się płaci)
  • #5 4871642
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1164
    peter_bb napisał:
    Zapomnij o egzaminie bez kursu.(frycowe się płaci)

Dokładnie. Niestety, ilość materiału jest spora, a uprawnienia SEP, to nie karta pływacka i nie traktuj ich jak dopustu bożego. Poruszasz się już w napieciach niebezpiecznych i dużych mocach i robiąc uprawnienia E do 1kV, automatycznie bierzesz odpowiedzialność za cudze życia - każdego, kto będzie korzystał z wykonanej, lub naprawianej kiedyś w przyszłości instalacji. To nie lampa w TV, która paluszek zdrowo ukłuje. Tu błąd oznacza śmierć, mimo zwodniczo niedużych napięć. Ilość materiału do opanowania jest spora i daleko różna od wiedzy elektronicznej.Nie mówiąc o wiedzy praktycznej.
    Skoro masz uprawnienia SEP to znaczy, że umiesz coś zrobić, a nie tylko wkręcać żarówkę.
    Kurs pomoże nie tylko zdobyć wiedzę, niezbędną na egzaminie i w praktyce zawodowej, ale często jest prowadzony przez osobę, lub osoby, które będą cię później egzaminować.
    Idąc na kurs bez egzaminu nie tylko nie będziesz posiadał wiedzy, ale szybko możesz przekroczyć cenę kursu. 3-4 niezdane egzaminy i okazuje się, że lepiej było ten kurs jednak zrobić.
  • #6 14515187
    wirefree
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Co za bzdury Madrik ty wypisujesz, każdy kto kończy szkołę o profilu związanym z elektryką ma obowiązkowo godziny związane z obsługa i eksploatacja dokładnie to samo co na kursach SEP. No chyba że teraz na lekcjach tylko rozwiązują krzyżówki. SEP powinien wydawać uprawnienia tylko osobom z wykształceniem podobnie jak to robią Niemcy. Nie masz kierunkowego zawodowego to won. Piekarze do piekarni traktorzyści na traktory, niech każdy robi to co potrafi najlepiej i ma do tego wykształcenie.
  • #7 14515385
    cooltygrysek
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 530
    Zgadzam się tak miałem w szkole o profilu elektronik automatyk. Pomimo że to szkoła o profilu górniczym to obowiązywał egzamin podstawowy SEP do 1 KV . Praktyki na kopalni oraz w zakładzie elektroniki górniczej "ZEG" Tychy. Były zajęcia sepowskie z filmami i instruktarzami oraz zajęcia praktyczne pod okiem instruktorów SEP. Egzaminy odbywały się w szkole i do dziś tak jest. Co innego jeśli ktoś nie ma to musi płacić. Kolega musi odbyć pełne szkolenie a materiał jest dość spory.
  • #8 14515420
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    Temat bez wartości.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zdania egzaminu SEP do 1 kV na eksploatację bez udziału w kursie. Część uczestników potwierdza, że samodzielne przygotowanie i zdanie egzaminu jest możliwe, zwłaszcza przy posiadaniu wykształcenia zawodowego w branży elektrycznej lub pokrewnej. Wskazano, że w niektórych oddziałach SEP opłata za sam egzamin może być niższa niż koszt kursu. Jednak większość opinii podkreśla, że zakres materiału jest obszerny i różni się od wiedzy stricte elektronicznej, a uprawnienia SEP wiążą się z odpowiedzialnością za bezpieczeństwo pracy przy napięciach do 1 kV. Kursy są rekomendowane jako pomoc w zdobyciu niezbędnej wiedzy teoretycznej i praktycznej oraz ułatwiają kontakt z egzaminatorami. Wspomniano również, że w szkołach o profilu elektrycznym odbywają się zajęcia przygotowujące do egzaminu SEP, co może zwalniać absolwentów z konieczności kursu. Dyskusja porusza także kwestie wymagań formalnych i praktycznych, a także różnice w podejściu do osób bez wykształcenia kierunkowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA