logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola W375 - Komunikat Nie można naładować po podłączeniu ładowarki

skrzat_bu 04 Mar 2008 18:05 6982 8
  • #1 4872834
    skrzat_bu
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam
    Tak jak w temacie - po podłączeniu ładowarki po ok 20sekundach pojawia się komunikat "Nie można naładować".
    Nie wiem gdzie szukać usterki bo nie można do tego znaleść ani kawałka schematu albo jakichkolwiek postów odnoszących sie do takiej usterki.
    Dodam że procesor i ten układ obok zalane sa tak jakby klejem coś ala kropelka a co najgorsze to wydaje mi się że ten drugi układ jest odpowiedzialny za zasilanie.
    Proszę o podpowiedzi które pomogą mi w zdiagnozowaniu usterki.

Pozdrawiam
    Tomasz
  • #2 4873539
    Powerbass
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Ja bym zaczął od pytania czy ładowarka i bateria jest oryginalna, bo niektóre Motorole są wrażliwe na takie zmiany. A wcześniej nie było żadnych problemów?
  • #3 4873619
    arem
    Poziom 39  
    Ocena: 279
    sprawdzić na innej oryginalnej baterii do tego modelu - możliwe że bateria jest uszkodzona.
  • #4 4873861
    skrzat_bu
    Poziom 13  
    Ładowarka i bateria orginalne + inna orginalna bateria i ładowarka na podmiankę. Znam te kaprysy motoroli i już je wyeliminowałem.
    Telefon był oddany na gwarancję ale oddali go stwierdzając że telefon był zalany. Z tego co ja zauważyłem to 2-3 elementy przy gdnieździe ładowania lekko zaśniedziałe. Elementy są sprawne.
    Najbardziej potrzebny jest schemat wtedy bym sobie poradził.
  • #5 4884133
    suchy1113
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    kolego umyj te zalane elementy przelutuj zlacze a jak nie pomoze to do wymiany jeden uklad zakrece sie za schematem
  • #6 4898364
    skrzat_bu
    Poziom 13  
    Z tego co zdiagnozowałem to za ładowanie w tym telefonie odpowiada układ o oznaczeniu na obudowie:
    1835
    4242
    g58ld
    A pełna nazwa tego układu to NCP1835.
    Nie mogę jednak znaleść sklepu w którym mógłbym nabyć taki układ.
    Załączniki:
    • ncp1835-d.pdf (152.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4905673
    suchy1113
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    to ten ukladzik ale raczej nigdzie go nie kupisz najlepiej wygrzebac z innej plyty
  • #8 4908513
    skrzat_bu
    Poziom 13  
    Na razie jeszcze takiej nie znalazłem.....
  • #9 8129531
    Wojak121
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    mam taki sam problem"nie mozna naładować" wiem juz ze ładowarka też jest spalona chyba ( bo innego tel nie chce naładować). ale jak podłaczam inna ładowarke do motoroli to nic :/. Dodam ze to wszystko jest oryginalne, telefon mial moj dziadek wiec raczej wykluczam wszelkie usterki zwiazane z zalaniem, rzucaniem nim itp itd. Co i gdzie szukać żeby naprawić? dzieki :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z ładowaniem telefonu Motorola W375 objawia się komunikatem "Nie można naładować" po około 20 sekundach podłączenia ładowarki. Użytkownik potwierdził użycie oryginalnej ładowarki i baterii oraz próbę z innymi oryginalnymi akcesoriami, eliminując ich uszkodzenie. Telefon był oddany na gwarancję, gdzie stwierdzono zalanie, a na płycie głównej zauważono lekko zaśniedziałe elementy przy gnieździe ładowania, które jednak są sprawne. Za układ ładowania odpowiedzialny jest scalak oznaczony jako NCP1835 (oznaczenia na obudowie: 1835, 4242, g58ld). Ten układ jest trudny do zdobycia na rynku, sugeruje się jego wymianę na element z innej płyty. Zalecane jest oczyszczenie i przelutowanie elementów przy gnieździe ładowania. Inny użytkownik zgłasza podobny problem z oryginalnym sprzętem, podejrzewając uszkodzenie ładowarki. Brak dostępnych schematów utrudnia diagnozę i naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA