logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po podłączeniu HDD SE 320GB SATA Windows XP SP2 nie widzi go

Frixi 04 Mar 2008 20:30 4651 8
REKLAMA
  • #1 4873714
    Frixi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam!
    Mam problem z dyskiem WD Caviar SE 320GB (ATA/300, 8MB, 7200) WD3200AAJS i płytą główną EPOX 8K9A7I - KT400A + 8237 set.
    Po podłączeniu dysku SATA Windows XP SP2 nie widzi go.
    Usiłowałem nawet podać mu sterowniki F6 i ładuje je, ale kolejno wyskakuje komunikat, że nie podłączono dysków.
    Sterowniki, które ładowałem to Si3112r oraz VIA_RAID_V300b\DriverDisk\RAID\Winxp i nic.
    Ustawienia w biosie takie jak w załączniku.
    Bios nie wykrywa tego dysku.
    Po podłączeniu HDD SE 320GB SATA Windows XP SP2 nie widzi goPo podłączeniu HDD SE 320GB SATA Windows XP SP2 nie widzi go
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4874530
    Frixi
    Poziom 14  
    Nie wiem co źle robię, ale dalej mi nie działa. Windows nie widzi mi dysku to jedno, a ładowanie sterowników poprzez F6 też nie pomaga. Nowy dysk jest jeszcze niesformatowany. Ze stronki, którą mi podałeś ściągnąłem via_falcon_v230a i v-raid_v560a. Proszę może o jakaś wskazówkę, pewnie coś źle robię. Co mam zrobić z tymi sterownikami?
  • Pomocny post
    #4 4875339
    srebrnyford
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    V_RAID_V560A rozpakować.W katalogu VRAIDDrv znajduje się katalog
    drvdisk.Zawartość drvdisk skopiuj na dyskietkę 1,44. Przy uruchomieniu instalatora w odpowiednim momencie nacisnąć F6,a następnie S określ urządzenie dodatkowe .Z listy która się pojawi wybierz właściwy system operacyjny i powinno być OK.
  • Pomocny post
    #5 4878095
    Tomash_ek
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Windows nie widzi podczas instalacji czy już zainstalowany??!!
    Poza tym dyski sata instaluje się w biosie SATA który uruchamia się zaraz po biosie głównym. Klikaj "pause break" na zmianę z jakimś klawiszem podczas startu aż zobaczysz czym uruchamia się bios sata. Zwykle napis jest po zniknięciu ekranu zwykłego biosa i przed wyświetleniem tabeli o stanie systemu. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 4891652
    Frixi
    Poziom 14  
    Witam!

Nic nie pomaga. Mam ściągnięte sterowniki, ładują się one podczas instalacji, ale docelowo komp nie widzi dysku.
    Jeżeli chodzi o Bios SATA u mnie wchodzi się do niego przy pomocy TAB, ale w nim też brak jest dysku.
    Jeżeli chodzi o widoczność dysku to ani zainstalowany windnows nie widzi, ani podczas instalacji nie widzi. Mam obecnie dwa dyski jeden IDE, na którym mam system i nowy SATA.
  • #7 4894667
    srebrnyford
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Może dysk jest uszkodzony, jeśli masz taką możliwość sprawdz w innym komputerze. Wymień pasemko do dysku i podłącz inny wtyk zasilający.
  • #8 4901211
    izariz
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    No dobrze ale nie napisałeś nam, czy podczas uruchomienia komputera wyświetlane są informacje o tym Twoim dysku? Bo jeśli nie, no to skąd Windows ma o nim wiedzieć, skoro bios go nie widzi? Może przepij go w drugie gniazdo S-ATA? Sprawdź, czy wtyk prądowy nie jest luźny. A i przypomniało mi się, żebyś wgrał domyślne ustawienia biosu, ewentualnie go zresertował (clear cmos, wyjęcie baterii, itd.). Możliwe, że ustawiłeś coś nieomyślnie. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #9 4901519
    Frixi
    Poziom 14  
    Dzięki za pomoc. Jednak problem tkwił w zworce dysku (5-6). Teraz śmiga :).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył dysku WD Caviar SE 320GB (WD3200AAJS) podłączonego do płyty głównej EPOX 8K9A7I z chipsetem KT400A i kontrolerem SATA 8237, który nie był wykrywany przez BIOS ani system Windows XP SP2. Próby instalacji sterowników VIA (Si3112r, VIA_RAID_V300b, V_RAID_V560A) podczas instalacji systemu z użyciem metody F6 nie przyniosły efektu, ponieważ BIOS nie wykrywał dysku, co uniemożliwiało systemowi jego identyfikację. Zalecano pobranie i poprawne załadowanie sterowników do kontrolera 8237, instalację sterowników z dyskietki podczas setupu Windows oraz sprawdzenie ustawień BIOS-u SATA, który powinien być dostępny jako osobny BIOS uruchamiany po głównym. Ostatecznie problemem okazała się nieprawidłowa konfiguracja zworek (jumperów) na dysku, które po poprawnym ustawieniu umożliwiły prawidłowe wykrycie dysku przez BIOS i system operacyjny. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie dysku na innym komputerze, wymianę kabla SATA oraz zasilania oraz reset BIOS-u do ustawień domyślnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA