logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N70 nie uruchamia się po flashowaniu przez USB – pobór prądu 160mA

ziko77 10 Mar 2008 10:36 2046 10
REKLAMA
  • #1 4892904
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    Witam,

trafialy mi sie juz ciekawe przypadki, ale takiego jeszcze nie mialem.

Dostalem do wgrania jezyka pl nokie n70, kablem fbus nie chciala isc ani mtboxem ani jafem, ani hwk. kablem usb sie przeflashowala, ale od tej pory nie wlacza sie ani nie ma mozliwosci flahsowania jej.

tel, przy probie zalaczenia ma pobor pradu ok. 160mA i na tym sie konczy. telefonik nie byl zalany, 70% plyty jest klejona.

w czym tkwi problem?

bede wdzieczny za podpowiedz.

pozdr.

lukasz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4893079
    szpryczek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Miałem taką z Vodafon i udało mi sie kabelkiem fbus oryginalnym który dostałem z jafem przy jego zakupie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4893119
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    spróbuj zewrzeć + z - w telefonie drucikiem i zostawić na jakiś czas. Póź niej próbuj fbusem. Kabel do JAF 7pin? i dobre rezystory?
  • REKLAMA
  • #4 4895000
    powis
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    ostatnio miałem to samo z N70. telefon się przeflahował ale gdy próbowałem go włączyć telefon nie reagował. Więc znowu chciałem go flashnąć. Nic z tego, dziesiątki razy próbowałem.
    Podjechałem nawet do znajomego żeby sprawdził u siebie. Okazało się ze miał ostatnio to samo. Telefon jest martwy. I nikt nie wie dlaczego.
    Spodziewaj się najgorszego :cry:
  • REKLAMA
  • #5 4895626
    jubi20
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    przyłoz kabel fbus bezposrednio do plyty i przeflashuj na najwyzsza wersje, jakosc kabli ma wiele do zyczenia w tych czasach mialem kilka przypadkow raz szly normalnie raz wylacznie po przylozeniu do plyty
  • #6 4908495
    .::TeLeMaNiAk::.
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    a phoneix ?? nie daje rady ??
  • #7 4923227
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    co do jakosci kabli to nie mam zadnych zastrzezen, bo mamy na serwisie 3 w pelni sprawdzone i wielokrotnie testowane kable,

generalnie plyte przeznaczylem na czesci, jednak temat bardzo ciekawy, bo przy takiej ilosci n70, jakie nam sie trafialy, jeszcze zadna nie sprawila takich problemow...
  • #8 4929074
    Poziom 19  
    ziko77 phoneix z opcją ded phone i powinno pomóc.
  • #9 4933892
    ripperus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    o ile dobrze pamiętam phoenixem nie pojedzie się n70 na dead phone.
  • #10 4939747
    Poziom 19  
    ripperus , dlaczego??
  • #11 4950250
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    bo chyba N70 nie ma bootrom

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia N70, który po flashowaniu przez USB przestał się uruchamiać i wykazuje stały pobór prądu około 160mA. Próby flashowania kablem FBUS za pomocą narzędzi takich jak MTBox, JAF czy HWK nie powiodły się, natomiast flashowanie przez USB zakończyło się sukcesem, lecz telefon pozostał martwy. Telefon nie był zalany, a płyta główna jest częściowo sklejona. W dyskusji sugerowano użycie oryginalnego kabla FBUS do JAF z odpowiednimi rezystorami oraz bezpośrednie przyłożenie kabla FBUS do płyty głównej, co w niektórych przypadkach umożliwiało flashowanie. Wspomniano również o próbach użycia oprogramowania Phoenix z opcją "dead phone", jednak N70 prawdopodobnie nie posiada bootromu, co uniemożliwia flashowanie w trybie dead phone. W efekcie, problem może wynikać z uszkodzenia płyty głównej lub braku wsparcia bootromu, co skutkuje niemożnością ponownego uruchomienia i flashowania telefonu.
REKLAMA