logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść zakładki Firefox na inne konto użytkownika w Windows?

altus80 10 Mar 2008 18:46 4316 6
REKLAMA
  • #1 4894101
    altus80
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam następujący problem. Na wstępie mówię, że chodzi o system operacyjny windows. Dotychczas parę osób korzystało z jednego konta użytkownika postanowiłem to zmienić i stworzyłem drugie konto dla gości. Jednak nie ma na nim już Tych zakładek w FF. Jak je przenieść tak aby były na tym drugim koncie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4894109
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4894190
    altus80
    Poziom 15  
    Który to dokładnie plik ? I do jakiego folderu mam przenieść na to drugie konto ? jak ff jest zainstalowany na c w programfiles?
    Przepraszam, że takie głupie pytania ale na FF się nie znam ;) wcześniej korzystałem z opery.
  • REKLAMA
  • #4 4894223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 4894646
    PaulGilbert
    Poziom 11  
    Ja robię to następująco:

Klikam "zakładki", następnie "zarządzanie zakładkami" i otwiera się Menager Zakładek, w nim klikam "plik" -> "Eksportuj zakładki" i wybieram miejsce gdzie zapisać plik z moimi zakładkami. Gdy chcę wczytać robię dokładnie to samo, tylko zamiast eksportuj klikam "importuj" i wybieram plik do którego wcześniej wyeksportowałem swoje zakładki. To chyba najprostrza metoda. Żeby je ewentualnie ładnie ułożyć i rozmieścić można się pobawić w Menagerze jeszcze dodatkowo.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 4894725
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Roch Brada napisał:
    Użyj MozBackup - będziesz miał łatwiej.
    Zdecydowanie !
    "Zapisz kopię profilu" na swoim koncie i "Przywróć profil" na drugim koncie.
    MozBackup przyda Ci się także aby np. zapisać swój profil z zakładkami czy też z dodatkami (rozszerzeniami) przed formatem aby potem odtworzyć go po formacie.
    Mając Firefox'a to MozBackup jakby takie podstawowe uzupełnienie przeglądarki do robienia kopi.
    Podobną funkcję pełni rozszerzenie do Firefox'a o nazwie FEBE
    http://mozillapl.org/baza_rozszerzen/ustawienia/firefox_environment_backup_extension_febe
  • REKLAMA
  • #7 4895040
    altus80
    Poziom 15  
    Dziękuje Wam! Już sobie poradziłem. Pomógł się należy
    ;)
    Temat uznaje za zakończony więc zamykam ;)

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows, aby przenieść zakładki z przeglądarki Firefox na inne konto użytkownika, można skopiować plik z zakładkami z profilu starego konta do profilu nowego użytkownika. Plik z zakładkami to zazwyczaj bookmarks.html, znajdujący się w folderze profilu Firefox, np. w ścieżce C:Users[nazwa_użytkownika]AppDataRoamingMozillaFirefoxProfiles[profil]. Domyślnie należy przenieść go do analogicznego folderu na nowym koncie. Alternatywnie, można użyć narzędzia MozBackup, które umożliwia tworzenie kopii zapasowych i przywracanie profili Firefox, w tym zakładek i rozszerzeń. Inną metodą jest eksportowanie zakładek z poziomu Menedżera zakładek Firefox do pliku HTML, a następnie importowanie ich na nowym koncie. Dodatkowo, rozszerzenie FEBE dla Firefox pozwala na backup środowiska przeglądarki. Wszystkie te metody ułatwiają przeniesienie zakładek między kontami użytkowników w systemie Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA