logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na jakiej zasadzie działają wizualizacje w rytm muzyki?

altus80 10 Mar 2008 21:53 2525 2
REKLAMA
  • #1 4895087
    altus80
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam! Słuchając ostatnio muzyki z winampa zauważyłem, że ta wizualizacja "podskakuje" w rytmie muzyki i muszę przyznać, że to nie jest byle jaka animacja tylko to działa z super dokładnością. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym to polega? Jak komputer to precyzyjnie wykonuje?
    Jak coś takiego zapisać w kodzie np w c++?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4895523
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    W kodzie c++ dobre pytanie sam bym chętnie zobaczył :) a jak analizuje no z pewnością wg częstotliwości oraz natężenia dźwięku, zależy od wizualizacji, nie raz np. jedna biblioteka kierują jedną wizualizacją, np. mam taki zaawansowany wizualizator, nic specjalnego poruszają się paski w górę i w dół, typowy, ale można w nim ustawić kolory ilość ich itp. no i jak działa. Pobiera jaka w danej jednostce czasu jest częstotliwość wtedy podnosi dany pasek odpowiadający za tą częstotliwość do góry tak wysoko jak w danej chwili jest głośno dźwięk. Wszędzie programista zachował oczywiście odpowiednie proporcje i tak to myślę że wygląda :) A ktoś kto lepiej wie niech się wypowie bo sam jestem ciekawy :)
  • #3 4896237
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA