logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka samochodowa do pda HP IPAQ na L7805? dobry pomysł?

(LIDER) 11 Mar 2008 10:07 2417 2
  • #1 4896099
    (LIDER)
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Mam Palmtopa HP IPAQ hx2110 i chciałbym zasilać go w samochodzie. Do niego dołaczona jest ładowarka 5V 2A. Można go też ładować kablem USB z komputera. Wpadłem na taki pomysł, bo mam w domu nowe porty USB i stabilizator L7805. Czy mogę zbudować ładowarkę samochową USB na bazie tego stabilizatora i będzie wszystko ok, palm się nie uszkodzi? Jakie zabezpieczenia zastosować? Czy ktoś ma lepszy inny lepszy pomysł?
  • #2 4896551
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Na 7805, przy poborze prądu 0.5A wydzieli się (14.4 - 5) * 0.5 = 4.7W w postaci ciepła. To już wymaga radiatora. Na dokładkę nie wiadomo, czy te biedne 0.5A wystarczy na pracę z ciągłym podświetleniem...

O wiele lepszym rozwiązaniem jest użycie przetworniczki step-down np. na LM2673 i zasilanie poprzez gniazdo ładowarki - wtedy energii na pewno nie braknie a i akumulator w PDA będzie się ładował sprawnie i szybko.

Najlepszym rozwiązaniem jest użycie oryginalnej ładowarki samochodowej, wtykanej do gniazda zapalniczki.

Na Alledrogo są dostępne również tanie ładowarki z gniazdem USB.
  • #3 4897430
    (LIDER)
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Przyszedł właśnie GPS z kabelkiem do ładowania USB i ładowarka samochodowa w formie: wtyk zapalniczki + wyjście usb. Na wyjściu jest 5.5V 700 mA. Myśle czy by nie podłaczyć ppc pod tą samą ładowarkę co GPS ... Czy 0.5V robi jakąś róznice? Moim zdaniem 700 mA mu wystarczy, najwyżej włacze powolne ładowanie na nie FAST. Wydaje mi się, że będzie dobrze, a Wy co myślicie?
REKLAMA