logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp Z-20 - Jak sprawdzić i uzupełnić toner w bębnie kopiarki?

Wlad 12 Mar 2008 12:54 1872 4
REKLAMA
  • #1 4900225
    Wlad
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam !
    Mam ksero-kopiarke Sharp Z-20, pozostają na papierze różne smugi i plamy, mniemam że to jest zasługa braku tonera w bębnie, ale nie wiem ... czy to się sprawdza jakoś ten stan... czy nie, jak napełnic bęben tym tonerem... ale jak się wyjmuje ten caly bęben z wałkiem.
    Bardzo prosze jak by mi ktos w tej kwesti pomógł.. moze jakąś instrukcje obslugi podeslal, to bym sam sobie poradził.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Wladyslaw Z.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4900313
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

Maszyna wymaga konserwacji. Wiesz w jakim jakim stanie masz materiały eksploatacyjne?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4901290
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Kopiarka kardridżowa (toner i deweloper razem) otwierasz małą klapkę i wyciągasz zespół ,po postawieniu w pionie otwierasz pokrywę zielony zaczep i wyciągasz moduł bębna(w nim jest "śmietnik-oczyść) obraz przenoszony jest listwą światłowodową oczyść (pod bębnem i pod szybą powinno być oki
  • REKLAMA
  • #4 4903079
    Wlad
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam !
    tato56 napisał:
    Kopiarka kardridżowa (toner i deweloper razem) otwierasz małą klapkę i wyciągasz zespół ,po postawieniu w pionie otwierasz pokrywę zielony zaczep i wyciągasz moduł bębna(w nim jest "śmietnik-oczyść) obraz przenoszony jest listwą światłowodową oczyść (pod bębnem i pod szybą powinno być oki

Dzięki za odpis. A co do tego wyciągania.... to klapka ta jest pod spodem kserokopiarki czy z jej boku.
    Bo ja wcześniej probowalem wyciagnąc ją od spodu... tam była klapka na zatrzazsk otwożyłem klapke wyjołem z zawiasów... i tam był zielony zatrzask od jakies puszki z bębnem... probowalem wyjąc ale jakoś sztywno siedzi i nie wyjołem bo nie byłem pewny czy dobrze działam (we wlaściwym miejscu)
    Pozdrawiam.
    Władysław Z.

Dodano po 32 [minuty]:

Witam !
    cefram napisał:
    Witam

Maszyna wymaga konserwacji. Wiesz w jakim jakim stanie masz materiały eksploatacyjne?

Pozdrawiam

Jak daleko trzeba by się posunąc z konserwacją..? Wystarczy rozebrać przeczyscić..... i wszystko...?
    Pozdrawiam.
    Władyslaw Z.

Dodano po 5 [minuty]:

Witam !
    Udało mi się wyciągnąć bezpiecznie pojemnik.... jest ciężkawy..nic poza tym stwierdzeniem nie osiągnołem.. wiec włozyłem go z powrotem... i dalej smuży, jakby troche mniej ale dalej.
    Ten błyszczący wałek delikatnie przetarlem suchą flanelową szmatką... uruchomiłem na prubę, ale dalej widać na nim miejsca gdzie smuży.
    Pozdrawiam.
    Wladyslaw Z.
  • Pomocny post
    #5 4905021
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    W zespole bębna(jest śmietnik-błyszczący wałek) należy wyjąć ten wałek(bęben światłoczuły)rozebrać czarne obudowy wysypać toner a nawet wyskrobać (zbrylony od temperatury!)sprawdzić listwę czyszczącą bęben(na pewno do wymiany) Bęben i listwę bębna dostaniesz w ARBIKO (Katun)
REKLAMA