logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Foxconn A690GM2MA-8KRS2H - reset BIOS wymagany przy każdym uruchomieniu

dr-pawel 13 Mar 2008 20:51 4138 15
REKLAMA
  • #1 4905864
    dr-pawel
    Poziom 10  
    Witam wszystkich,
    mam nastepujacy problem i chciałbym się dowiedziec czy macie jakis pomysł.

Mianowicie wlasnie złozyłem nowego kompa i okazało sie ze włącza się tylko gdy zresetuje biosa zworką CMOS.
    Gdy zresetuje, w biosie wyswietla się "CMOS settings wrong" itd - czyli tylko tyle ze bios jest zresetowany jak rozumiem.
    Moge nacisnac F2 żeby kontynuowac i wtedy jest wszystko cacy - system się odpala itd.- wiec procek grafa i ram w porzadku.
    Problem zaczyna się przy nastepnym uruchomieniu. Sprzet się włącza ale na ekranie juz nic sie nie wyswietla. Wtedy resetuje biosa zworka i jest tak jak wczesniej opisałem.
    Niestety problem nie polega tylko na tym ze musze ruszac zworke przy kazdym właczaniu kompa.
    Niestety płyta pada jak cokolwiek zmienie w biosie. Sprzet chodzi ale czarny ekran. I wtedy znow jedyne lekarstwo zworka CMOS.
    Co jeszcze ciekawsze komputer wogole uruchamia sie tylko gdy zworka jest w polozeniu clear cmos. Gdy jest w polozeniu normal komputer wogole sie nie odpala. Gdy jest całkiem wyjeta tez sie nie odpala.

Podsumowujac moge uzywac komputera tylko po wyjeciu i wlozeniu spowrotem zworki CMOS. I nie moge absolutnie nic zmienic w biosie.
    W internecie nie znalazłem odpowiedzi na podobny problem. Nie jest to chyba problem baterii bo nie chodzi o to ze bios sie sam resetuje tylko o to ze ja go musze zresetowac za kazdym razem.

Starałem ze opisac wszystko jak najdokladniej - wcale to nie takie proste ;)
    Bede wdzieczny za wszelkie pomysły. Bo sam już wymieklem.
  • REKLAMA
  • #2 4905943
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Jaki masz sprzęt? Czy w trybie awaryjnym odpala się system?
  • REKLAMA
  • #3 4905979
    dr-pawel
    Poziom 10  
    System odpala sie normalnie. Ale tylko po zresetowaniu biosu i nic w biosie nie moge zmienic bo pada.
    Owa płyta to Foxconn A690GM2MA-8KRS2H
    Procek to Athlon x2 4200 ram to geil 2x1GB 800
    zasilacz Tagan. Grafa zintegrowana.
    Ale na mój gust to moze byc tylko problem płyty.
  • #4 4906043
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Monitor podłączasz przez DSUB czy DVI ? Dziwne że uruchamia się ze zworką na ClearCmos. Napewno nie pomyliłeś się ? Wtedy gdy uruchamia się " na ciemno " masz beep z głośniczka ?
  • #5 4906083
    dr-pawel
    Poziom 10  
    DSUB - ale to nie ma chyba nic do rzeczy bo ja teraz z tego komputera pisze i nie ma problemow ze sprzetem. Tylko z biosem i z samym wlaczaniem.
    Napewno na clear cmos. Tylko i wylacznie. Gdy na ciemno nie ma beepu. Beep jest tylko jak wlaczam po sclearowaniu cmosu ale to jest zawsze.

edit:
    Jest jeszcze zworka write protection, ale jej przestawianie tez nic nie daje.
  • #6 4906159
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zworka write protection zabezpiecza bios przed wgraniem nowego softu do kości. Sprawdź na stronie producenta czy nie ma nowszej wersji biosa. Odłącz wszystko od płyty, z taśmami napędów włącznie, na płycie zostaw tylko procesor i 1 kość ram, tak uruchom komputer, wejdź do biosa i zmień cokolwiek i sprawdź jak się zachowa.
  • #7 4906227
    dr-pawel
    Poziom 10  
    "Zworka write protection zabezpiecza bios przed wgraniem nowego softu do kości"

ok czyli tego nie ma sensu ruszac

" Odłącz wszystko od płyty, z taśmami napędów włącznie, na płycie zostaw tylko procesor i 1 kość ram, tak uruchom komputer, wejdź do biosa i zmień cokolwiek i sprawdź jak się zachowa."

To juz robiłem - bez zmian. Po zapisaniu zmian w biosie czarny ekran. A jak nie zmieniam nic w biosie to miga tylko kursor - jakby był dysk to by odpalił sie system. Oczywiscie jak wlaczam bez wyczyszczenia CMOSa zworką to tez czarny screen.
    I kiedy nie ma zworki na pozycji clear to wogole nie rusza..

Co do nowego biosa to zaraz sprawdze czy jest nowy jezeli to moze pomóc.
  • REKLAMA
  • #9 4906334
    dr-pawel
    Poziom 10  
    i owszem sa nowsze biosy.
    Mozesz mi rozjasnic co to znaczy?
    "Patch can’t light the screen after resuming from S3."

Konkretnie co to jest S3 ;)
  • #10 4906421
    tronic1
    Spec od komputerów
    Poprawka powodująca "działanie" ekranu po wznawiania systemu z S3 (Suspend to RAM). Z tego wynika że ta płyta ma jakieś problemy z wyświetlaniem. Wgraj najnowszy jaki jest na stronie. Ciekawe jak by się zachowała z kartą graficzną nie zintegrowaną ?
  • REKLAMA
  • #11 4906635
    dr-pawel
    Poziom 10  
    Był bios P30. Wgrałem najpierw P37, a teraz P41 z wczoraj - bez zmian. Karty na PCI-E niestety nie mam wiec nie sprawdze jak działa nie na zintegrowanej. Poza tym wydaje mi sie ze to nie wina grafiki bo jest taki niby szczegół:
    W momencie jak komputer się odpala po sclearowaniu cmosu to wentyl na procesorze zaczyna szybko a potem zwalnia - czyli chyba bios dokonuje pomiaru temperatury i go reguluje. A w momencie jak odpala się na ciemno to wentyl sie kreci na maxa cały czas czyli pewnie wogole bios się nie włącza.. Wiec to chyba nie tylko wyswietlanie nawala przy tym odpalaniu na ciemno. Chyba jednak się nie obedzie bez serwisu.
  • Pomocny post
    #12 4906706
    tronic1
    Spec od komputerów
    Na to wygląda. Ten szczegół z wentylatorem to ważna wskazówka. Na płytę masz chyba gwarancję ? Jeżeli kupiłeś dopiero co to powinni w sklepie wymienić na inny egzemplarz, wolny od wad.
  • #13 4906723
    dr-pawel
    Poziom 10  
    Tak też zrobie. Dzieki za dobre chęci. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #14 5335194
    Lesterpl
    Poziom 2  
    Może troszkę za późno ale lepiej niż wcale ;]
    Witam, miałem okazje pobawić się ową płytą FOXCONN i miałem podobny problem.
    Moze i tobie pomoże moja rada,
    1. Jezeli masz 2 kości ramu to wsadź jedna następnie reset biosu zworka
    2. W biosie ręcznie musisz pozmieniać timingi kości (np. u mnie z 200mHz na 400mHz ponieważ to sa zalecane dla moich kości "PATRIOT DDR2 2048MB PC800 (2x400mHz) DUAL 2x1024 CL4 EP LLK@")
    3. wsadź druga kość i powinien komp wstawać nawet po zmianach w biosie
  • #15 5335631
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Tak jak kolega wyżej napisał najpierw w biosie ustawiamy napięcie zalecane przez producenta pamięci i taktowanie. Powinno pomóc. Szukaj na http://pclab.pl/.
  • #16 5337509
    dr-pawel
    Poziom 10  
    Wszystko sie zgadza. Sposób jest skuteczny. Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy płyty głównej Foxconn A690GM2MA-8KRS2H, która wymaga resetu BIOS-u zworką CMOS przy każdym uruchomieniu komputera. Po wyczyszczeniu CMOS pojawia się komunikat "CMOS settings wrong", a system uruchamia się poprawnie po naciśnięciu F2. Jednak po ponownym włączeniu sprzęt nie wyświetla obrazu i jedynym rozwiązaniem jest ponowny reset BIOS-u. Komputer uruchamia się tylko ze zworką w pozycji clear CMOS, a w normalnej pozycji nie startuje. Próby zmiany ustawień BIOS kończą się czarnym ekranem. Wymiana komponentów (procesor Athlon x2 4200, pamięć RAM Geil 2x1GB 800 MHz, zasilacz Tagan, grafika zintegrowana) nie rozwiązała problemu. Zalecane było odłączenie wszystkich urządzeń peryferyjnych i testowanie z minimalną konfiguracją (procesor i jedna kość RAM). Aktualizacja BIOS-u do najnowszej wersji (P41) nie przyniosła poprawy. Wskazówką jest zachowanie wentylatora procesora – przy uruchomieniu po wyczyszczeniu CMOS wentylator reguluje prędkość, natomiast przy normalnym starcie działa na maksymalnych obrotach, co sugeruje brak inicjalizacji BIOS-u. Możliwe, że płyta jest uszkodzona i wymaga serwisu lub wymiany. Dodatkowo, użytkownicy sugerują ręczne ustawienie timingów i napięć pamięci RAM w BIOS-ie, zwłaszcza przy użyciu jednej kości RAM, co może umożliwić stabilne uruchomienie systemu bez konieczności resetu CMOS przy każdym starcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA