logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gadu-Gadu - ciągłe zawieszanie i problemy z logowaniem, awarie serwerów?

domel_sa 07 Sty 2004 17:59 9809 26
REKLAMA
  • #1 466204
    domel_sa
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ciągle się wiesz i nie da się zalogować. Jak myślicie - jakieś awarie serwerów? Przeciążenie za duże?
  • REKLAMA
  • #2 466231
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 247
    Nie wiem co się dzieje. Chciałem wysłać maila z opier... do adminów, ale niestety nie mogę znaleźć. Jeśli ktoś ma to proszę podesłać...
  • #3 466245
    infra
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    a ja ostatno tez mam podobne problemy z gg, ale ostatnio dostalem taka wiadomosc:

Uwaga, prześlij tą wiadomość do wszystkich ze swojego GG!
    Producent GG zamierza wprowadzić opłaty za korzystanie z programu Firma
    SMS Express uznała, że aby uporać się z ciągłymi kłopotami z łączeniem
    się z serwerem musi zainwestować w nowe łącza i serwery. Dodatkowo
    producent GG uznał, że większość użytkowników zaprzestaje korzystania z
    GG na korzyść innych komunikatorów. W tej chwili są przeprowadzane
    badania i wykonywane są statystyki ilości przesłanych wiadomości przez
    Twoje GG. Jeżeli wyślesz tą wiadomość do minimum 10 osób (im więcej tym
    lepiej) Dostaniesz darmowe GG
  • REKLAMA
  • #4 466249
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 194
    infra napisał:
    a ja ostatno tez mam podobne problemy z gg, ale ostatnio dostalem taka wiadomosc:

Uwaga, prześlij tą wiadomość do wszystkich ze swojego GG!
    Producent GG zamierza wprowadzić opłaty za korzystanie z programu Firma
    SMS Express uznała, że aby uporać się z ciągłymi kłopotami z łączeniem
    się z serwerem musi zainwestować w nowe łącza i serwery. Dodatkowo
    producent GG uznał, że większość użytkowników zaprzestaje korzystania z
    GG na korzyść innych komunikatorów. W tej chwili są przeprowadzane
    badania i wykonywane są statystyki ilości przesłanych wiadomości przez
    Twoje GG. Jeżeli wyślesz tą wiadomość do minimum 10 osób (im więcej tym
    lepiej) Dostaniesz darmowe GG

Następny łańcuszek który krąży na GG
  • #5 466256
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    i nastepny lancuszek zapychajacy serwery gg :
    "(<><>) to jest sowa która przynosi szczęście w nauce
    \--/ (jeśli roześlesz ja wszystkim których masz na liscie
    \/ kontaktów w tym roku zdasz wszystkie egzaminy,
    ^^ jesli nie odesliesz jej nikomu to będziesz powatrzać rok"
  • #6 469367
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    ozzman, po co wymieniać koljne łąńcuszki?? Krązą ich setki, jak bym przejrzał archiwum, to bym mógł wiele dorzucić
  • #8 469433
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    Wiara w zabobony nadal istnieje w naszym społeczeństwie.
    Wystarczy, że ktoś napisze :
    Cytat:

Jeśli skasujesz tę wiadomość, to spotka Cię nieszczęście......

a już wielu, pozornie "Bogobojnych" internautów rozrzuca tę wiadomość do wszystkich swoich znajomych.
    Efekt jest taki, jaki jest - od rana GG nie działa :(
  • REKLAMA
  • #10 469545
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    A mnie chyba spotkało nieszczęście,wyparowało mi całe archiwum x ,pewnie to wina agentów gg :(
  • #11 469950
    krzyzak21
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam
    admini gg planuja wprowadzic oplate za korzystanie z serwera i sa one teraz przerabiane !!!!!
  • #12 469951
    pawweell
    Poziom 11  
    polecam komunikator tlen bo gg zaczyna coraz częściej robic takie numery
    www.tlen.pl
    lub messenger
    www.messenger.com
  • #13 470069
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    A może WP Kontakt? Co sądzicie o nim?
    Pozdrawiam.
  • #14 470078
    olo
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    na kompie mam zainstalowane 2 komunikatory, GG i WPkontakt. I z kontaktem nie mialem preoblemu ani razu a z GG kilka razy na miesiąc. A poza tym zauwazylem Cos dziwnego, mianowicie kiedy GG mi nie dziala, włączam obsługe GG przez Wp kontakt i wtedy gg dziala normalnie, co jest z tym GG
    Poza tym wielokrotnie mialem taka sytuacje ze tekst z GG szedl kilka sekund do mojego rozmówcy, to juz raczej standard
  • #15 470085
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    i tak bez zadnego powiadomienia wprowadza opłaty? ja zednego nie dostałem. a GG od rana faktycznie milczy....
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #16 470256
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 160
    Jzz dziala, ciekawe jak dlugo :evil:
  • REKLAMA
  • #17 470622
    klus3k
    Poziom 2  
    Raczej wątpliwe jest to żeby GG stalo sie płatne jak napisał krzyzak21. Takie same plotki chodziły np. o ICQ już parę lat temu i jak do dzisiaj nie jest ono płatne. A o tym że GG ma być płatne również już dawno były plotki.
  • #18 470655
    Nemo
    Poziom 31  
    Jeśli GG będzie płatne, ludzie przeniosą się na inne darmowe komunikatory, bez łaski. Nikt nie jest przywiązany do GG łańcuchem, tylko przyzwyczajeniem. A z tym można walczyć. :D
    Pozdrawiam.
  • #19 471083
    mily krzys
    Poziom 1  
    no nie wiem . gg jest moim pierwszym komunikatorem. :x
  • #20 471088
    Sqadak
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    przeczytajcie to i zrozumiecie :

W zwiazku z ciaglym umieraniem gadu gadu,postanowilem z kolegami ze moze wreszcie uda sie pewnym osobom wytlumaczyc od czego to tak naprawde moze zalezyc. Wiekszosc ludzi twierdzi bowiem ze to wina lacz (z tego co nam wiadomo serwery sa dobrze przygotowane na duze ilosci tekstu, ale widocznie cos jest nie tak) badz jakis tam prob komercjalizacji gadu gadu. Gdybyscie sie dobrze zastanowili, zauwazylibyscie pewna zaleznosc pomiedzy rozsylanymi przez siec gg bzdurami w postaci lancuszkow i rzekomych informacji o jakis tam niby oplatach ktore maja byc wprowadzone za uzywanie gg (info o tym ze gadu jest bezplatne, i takowe bedzie ,jest zawarte w regulaminie na stronie producenta gadu gadu),a awariami sieci. Policzcie prosta rzecz jesli jedna osoba zaczyna wysylac taki glupkowaty lancuszek, to zalozmy ze zajmuje on np, 1kB tekstu, wysle go do 10 osob ze swojej listy, kazda z tych osob do nastepnych 10 , to przy zaledwie 10 osobie (w zalozeniu ze wszystkie osoby wysylaja lancuszek do kolejnych 10) serwer gadu gadu musi przeslac 11,11111111 GB danych, wiec wcale sie nie dziwcie ze gadu gadu tak czesto pada... (to tylko tak teoretycznie, bo w praktyce wyglada to troche inaczej)

Kalkulacja jest prosta pierwsza osoba wysyla 10 kB danych, po 1 kB do kazdej z 10 osob, tamte osoby wyslylaja takze po 10 kB danych kazda, czyli w sumie wysylaja 100 kB danych nastepne osobym 10 x 10 osob wysyla po 10 kB danych kazda, czyli w sumie 1MB danych (co zaczyna sie tego duzo robic?) wcale sie nie dziwcie ze gadu pada, a to dopiero 3 grupa osob. Jak ktos chce to mozecie sobie liczyc dalej.

Co w ziazku z tym. Mam prosbe! Zaprzestancie wysylania tych lancuszkow, bo tak naprawde one nic nie daja pozytecznego, oprocz tego ze nie mozemy uzywac komunikatora jakim jest gg,a dla wielu osob z nas bywa to bardzo uciazliwe. A nawet jesli sie mylimy, to chyba nie jest zbyt milym ciagle dostawanie tego typu smieci.

koniec cytata

PS. Autorem powyzszego tekstu nie jestem, ja go jedynie przytoczylem ;)
  • #21 471286
    Nemo
    Poziom 31  
    Nie uważam, że użytkownicy Elektrody są na tyle nierozgarnięci, aby przesyłali dalej jakiekolwiek łańcuszki. Przynajmniej zawsze kończą one żywot u mnie, definitywnie. :D
    Pozdrawiam.
  • #22 473153
    palel
    Poziom 12  
    ale dlaczego tlen nie ma takich problemów?
    mają filtr anyspamowy? czy moze jest mniej uzytkowników i serwery potrafią sobie poradzić z tym "gównem"...
    Nie wiem czy dobrze myśle ale według mnie to jest problem wysłanych wiadomosci ( łańcuszków) do niedostępnych użytkowników gg (przy dostepnych na ogół gg pracuje jako p2p).
    Jakby tak admin gg na serwerze zrobił skrypt do przegladania wiadomości i wywalaniu wiadomości o tej samoej treści...
    Ale sie rozpisałem, a to wszystko dlatego bo mi własnie gadu siadło!
    pozdrawiam i zycze wszystkim cierplliwosci...
  • #23 473191
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    palel napisał:
    Nie wiem czy dobrze myśle ale według mnie to jest problem wysłanych wiadomosci ( łańcuszków) do niedostępnych użytkowników gg (przy dostepnych na ogół gg pracuje jako p2p).
    Jakby tak admin gg na serwerze zrobił skrypt do przegladania wiadomości i wywalaniu wiadomości o tej samoej treści...
    No cóż komunikatory jak sama nazwa mówią służą do komunikacji, czyli każde filtrowanie danych jest sprzeczne z ich założeniem.
  • #24 473203
    velsper
    Poziom 29  
    Ocena: 110
    Może zmieniają oprogramowanie na serwerach ? Chociaż powoli przestaję w to wierzyć.... Raczej stawiałbym na zapchanie serwerów

BTW. Parę dni temu wysłałem e-maila na tech(_at_)gadu-gadu.pl z zapytaniem co sie dzieje.... odpowiedzi nie otrzymałem do dzisiaj... :(
  • #25 473224
    Qwert10001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Gadu Gadu nie może być płatne.
    Skoro umowa wskazuje wyrażnie że to jest darmowy program to nie można od tak sobie zmieniać umowy. Zresztą nawet gdyby to ludzie i tak się przerzucą na inny komunikator np.Tlen i wtedy on zyska na sławie i ludzie nie bedą już mowić do siebie nie "Jaki masz numer GG" tylko "Jaki masz numer Tlena".
    Osobiście smutno mi że tak się dzieje bo mocno się do GG przywiązałem.
    Miejmy nadzieję, że tak się nie stanie.
  • #26 473344
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    velsper, Qwert10001 ->proponuję wejść na stronę gg a nie oisać plotek i innych nonsensów, po co czekać na maila jak wszystko jest wyjaśnione na głownej stronie ;)
  • #27 473560
    velsper
    Poziom 29  
    Ocena: 110
    :arrow: Acula

Jak pisałem emaila do adminów GG to tej wiadomości jeszcze nie bylo... a może była, ale mi napewno nie chciała się otworzyć... (bo przecież bez celu nie wysyłał bym emaila)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy Gadu-Gadu zgłaszają problemy z ciągłym zawieszaniem się programu oraz trudnościami z logowaniem, co może być spowodowane przeciążeniem serwerów. W dyskusji pojawiły się informacje o rozsyłanych łańcuszkach wiadomości, które dodatkowo obciążają infrastrukturę GG, powodując spadek wydajności i awarie. Pojawiły się również plotki o planowanym wprowadzeniu opłat za korzystanie z Gadu-Gadu, jednak są one kwestionowane i uznawane za niepotwierdzone. Użytkownicy rekomendują alternatywne komunikatory, takie jak Tlen, WP Kontakt czy Messenger, które rzekomo działają stabilniej. Wskazuje się na możliwe działania administracji, takie jak zmiany oprogramowania serwerowego lub próby ograniczenia rozsyłania łańcuszków, jednak brak oficjalnych informacji i odpowiedzi od administratorów. Problemy z opóźnieniami w dostarczaniu wiadomości i utratą archiwów również zostały zgłoszone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA