logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DSM-51 – symulacja czujnika ruchu, obsługa alarmu i komunikatu na wyświetlaczu

Solv3r 14 Mar 2008 13:02 2300 7
  • #1 4907845
    Solv3r
    Poziom 2  
    Witam

Mam pewien problem z zadaniem które otrzymałem do zrobienia na DSM-ce.
    Problem polega na tym ze nie wiem jak dokładnie do tego sie zabrać.Potrzebuje pomocy bo jestem nowy w tym temacie, a DSM-ke mam tylko do dyspozycji w szkole.Oto treść zadania:

Zadanie

Zadanie uwzględnia jeden czujnik, który należy symulować wciskając wybrany przez programistę przycisk z klawiatury matrycowej.
    Zadanie powinno reagować „pozytywnie”
    - bez alarmu jeżeli zostanie prowadzony prawidłowo kod przez użytkownika. Jeżeli jednak zostanie załączony przycisk( tzn. czujnik ruchu symulowany przez przycisk na klawiaturze matrycowej) należy:
    - po naciśnięciu przyciska powinna się załączyć sygnalizacja świetlna oraz dźwiękowa
    - dodatkowa na wyświetlaczu powinna pojawić się komunikat „Uwaga intruz”

Jest ktoś w stanie pomoc mi zrobić to zadanie??.

udało mi sie dojść do czegoś takiego:

DSM-51 – symulacja czujnika ruchu, obsługa alarmu i komunikatu na wyświetlaczu

proszę o pomoc.
  • #2 4907981
    Bigfoot
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    W czym piszesz?

BF
  • #3 4908556
    KowalD
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    no i co to ma byc przede wszystkim?? czy to ma byc implementacja w jakims konkretnym juz jezyku, czy to jedynie (tak jak sugeruje skan, ktory dodales... i brak jakiegokolwiek schematu ilustujacego podlaczenie peryferii do procka) schemat blokowy algorytmu??
  • #4 4910334
    MarasK
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Przykro mi, ale DSMka raczej determinuje wybór języka.. jest nim dsm51ass :) Jedna z odmian asm dla 51, uwzględniająca wbudowane funkcje, adresy urządzeń itp.
  • #5 4910382
    KowalD
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    MarasK napisał:
    Przykro mi, ale DSMka raczej determinuje wybór języka.. jest nim dsm51ass :) Jedna z odmian asm dla 51, uwzględniająca wbudowane funkcje, adresy urządzeń itp.

mialem jakies takie wrazenie, ze mozna to cos programowac jakos "bezposredo" (w sensie, ze jakimis tak przyciskami na obudowie)... ale mam i wrazenie, ze do kompa tez mozna podlaczyc... to jak to w koncu jest z tymi DSM-ami??
  • #6 4910387
    topstar
    Poziom 18  
    Ocena: 39
    Z DSM-51 jest tak jak mówisz że podpina się go do kompa, program piszę się w notatniku :D a następnie kompiluje dosowskim kompilatorkiem do pliku hex i skompilowany hex jest przesylany przez COMa do DSM :D Przynajmniej ja tak mam u siebie w szkole na prawcowni mikroprocesorowej :)
  • #7 4911363
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    topstar napisał:
    Z DSM-51 jest tak jak mówisz że podpina się go do kompa, program piszę się w notatniku :D a następnie kompiluje dosowskim kompilatorkiem do pliku hex i skompilowany hex jest przesylany przez COMa do DSM :D Przynajmniej ja tak mam u siebie w szkole na prawcowni mikroprocesorowej :)

Dokładnie, od siebie dodam, że DSM-51 posiada możliwość pisania programów bez podłączania komputera, po szczegóły odsyłam do dokumentacji.
  • #8 4920168
    Solv3r
    Poziom 2  
    My piszemy w programie jagoda.Do zadania zapomnielem dodac ze aby wylaczyc zalaczony alarm urzytkonik musi wpisac kod aby alarm sie wylaczyl.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy realizacji zadania na platformie DSM-51, polegającego na symulacji czujnika ruchu za pomocą przycisku na klawiaturze matrycowej. Zadanie wymaga implementacji systemu alarmowego, który po wykryciu "ruchu" (naciśnięciu przycisku) uruchamia sygnalizację świetlną i dźwiękową oraz wyświetla komunikat "Uwaga intruz" na wyświetlaczu. Poprawne wprowadzenie kodu przez użytkownika powinno wyłączyć alarm bez sygnalizacji. Programowanie odbywa się w asemblerze specyficznym dla DSM-51, czyli dsm51ass, z wykorzystaniem wbudowanych funkcji i adresów urządzeń. Program pisze się w edytorze tekstowym (np. Notatnik lub program Jagoda), następnie kompiluje do pliku hex i przesyła przez port COM do urządzenia. DSM-51 umożliwia również programowanie bezpośrednio na urządzeniu. Autor zadania dodał, że wyłączenie alarmu wymaga wpisania kodu przez użytkownika. W dyskusji poruszono kwestie środowiska programistycznego, sposobu podłączenia DSM-51 do komputera oraz formatu implementacji (kod asemblerowy vs. schemat blokowy).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA