logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dioda led 3 W biała do żarówki "halogenowej" odpow

guciofilucio 14 Mar 2008 21:14 9382 7
REKLAMA
  • #1 4909678
    guciofilucio
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Nigdzie niemoge znalesc informacji jak sie ma jasność diody led 3 w do zarówki halogenowej,chodzi mi o odpowiednik.

jasnosc diody podają w lumenach a w halogenach ?
    Chciałem zadtąpić halogen diodą led lecz niewiem ile diod mi potrzeba i jakiej mocy.
  • REKLAMA
  • #2 4909755
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    za średnią możesz przyjąć ok 50% mocy diody w stosunku do halogenów, choć to dokładnie nie jest prawdą. Gdzieś ostatnio widziałem diodę o mocy 100W biała 6500lm 120° flat. O tej samej mocy halogen to ok 1600lm. Z tym, że halogen świeci dookulnie, a dioda tylko w stożku 120°. Jakby dać klosz/odblask żarówce to ilość światła w takim samym stożku co diody wzrośnie do jakiś 3500lm więc sam widzisz temat jest do rozwiązania wyłącznie arytmetycznie w zależności od zastosowanych źródeł światła.
  • REKLAMA
  • #3 4909853
    guciofilucio
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    te 50 % to coś nie tak przecie diody są energooszczędne.
    a ta dioda 100w baardzo by mi sie przydała tylko pewnie kosztuie z 1000zł
    Chodziło by mi o efekt disco wiec promień kierunkowy byłby wskazany.
  • REKLAMA
  • #4 4910139
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Dioda ta to koszt 599 http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f_zamowienie=1

A co do moich obliczeń to wszystko się zgadza, zagłęb się w optykę i sprawdź co dokładnie oznacza lm. w przypadku zastosowania odblaśnika w zwykłej żarówce zyskujesz dużo światła w zależności jak skupisz promień. Dioda niestety zwykle świeci dość wąskim kątem w stosunku do żarówki, stąd takie a nie inne różnice.
  • REKLAMA
  • #5 4911515
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1195
    guciofilucio napisał:
    te 50 % to coś nie tak przecie diody są energooszczędne.

Energooszczędność diód wynika tylko z ich małego zapotrzebowania na moc. Jeśli dajesz diodę 3W, zamiast 40W żarówki, masz swoją energoszczędność.
    Ale ta sama dioda, zamiast 3W żarówki nie jest żadną energooszczędnością. Tak samo jak 20W dioda zamiast 20W halogenka. W obu wypadkach pobór energii jest taki sam.
    Chodzi o wydajność źródłą światła. Oświetlenie żarowe 80% energii pobranej zużywa na wydzielanie ciepła. Diody wydzielają więcej światła, ale z kolei jest to światło o kiepskiej charakterystyce barwowej dla naszych oczu.
  • #6 4913312
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Madrik
    Nie do końca masz rację. Energooszczędność diód nie wynika głównie z ich małych mocy jednostkowych. Przede wszystkim ze sprawności źródła światła:
    - zwykła żarówka ok 7,5lm/W
    - halogen ok 10 lm/W
    - lampa fluorescencyjna ok 30lm/W
    - dioda ok 45lm/W

Ze sprawności wynika, że wystarczy zastosować diody 4 krotnie mniejszej mocy niż np halogenów, jednak te drugie wykorzystują odblaśnik i aby dioda oświetlała podobnie jak żarówka z odblaśnikiem musi mieć moc tylko połowę mniejszą.

Oczywiście dokładne obliczenia można przeprowadzić wyłącznie dla konkretnych modeli żarówek i diód.
  • #7 4916432
    luks
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Tutaj fajny konwerter:
    http://led.linear1.org/lumen.wiz

Z moich poszukiwań na necie w tym temacie ustaliłem, że halogen 20W/60 stopni daje średnio 210lm. Czyli teoretycznie 3 LED CREE 1W/120 stopni potrafią dać tyle samo przy zapotrzebowaniu na energie przy 12V*0,35A=4,2W (oczywiście zakładamy zero strat na ich zasilaniu).
  • #8 4918061
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Właśnie zależy jaki model halogena i diody porównywać! Ja np. bez problemu znalazłem żarówkę halogenową o mocy 20W (trzonek G4) o strumieniu światła 320lm (żarówka świeci dookulnie) dołóż do tego oprawę z odblaśnikiem i podwoisz strumień. Jak to ma się teraz do Twoich diód ile potrzeba teraz? Tak jak to można zauważyć nie ma prostego przelicznika, trzeba sobie policzyć pod kątem konkretnego przypadku!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Porównanie jasności diody LED 3W do żarówki halogenowej wymaga uwzględnienia lumenów oraz kąta świecenia. Halogeny emitują światło dookólnie, natomiast diody LED świecą w węższym kącie (np. 120°), co wpływa na postrzeganą jasność. Przykładowo, dioda LED 100W może dawać około 6500 lm, podczas gdy halogen o tej samej mocy około 1600 lm, jednak halogen rozprasza światło na 360°. Zastosowanie odbłyśnika w halogenie skupia światło, zwiększając jego natężenie w określonym kącie. Energooszczędność LED wynika z wyższej sprawności świetlnej (około 45 lm/W) w porównaniu do halogenów (około 10 lm/W) i zwykłych żarówek (około 7,5 lm/W). W praktyce, aby zastąpić halogen 20W (około 210-320 lm) potrzebne są 2-4 diody LED 1W-3W, zależnie od kąta świecenia i zastosowanej optyki. Dokładne przeliczenia wymagają analizy konkretnego modelu żarówki i diody oraz warunków optycznych. Dostępne są narzędzia online do konwersji lumenów i mocy LED, co ułatwia dobór odpowiedniej liczby i mocy diod do zastąpienia halogenów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA