Witam
Ostatnio chciałem zbudować inteligentny wyłącznik na ATTiny2313 zrobiłem układ podłączyłem procesor do niego sprawdziłem wszystkie obwody wejść i wyjść i gdy upewniłem się że wszystko dział sprawnie zabrałem się za pisanie właściwego programu, jednak już przy pierwszych testach okazało się ze procesor działa ale jakby bardzo wolno, postanowiłem się upewnić czy jest tak rzeczywiście i napisałem prosty programik testujący timer1 przedstawiony poniżej
i okazało się że stan badanego wyjścia zmienia się co ok 2-3 sek.
Częstotliwość z jaką jest taktowany procesor to 4MHZ , próbowałem już go taktować zarówno oscylatorem wewnętrznym RC jak i zewnętrznym kwarcem i ciągle jest ten sam problem.
Ostatnio chciałem zbudować inteligentny wyłącznik na ATTiny2313 zrobiłem układ podłączyłem procesor do niego sprawdziłem wszystkie obwody wejść i wyjść i gdy upewniłem się że wszystko dział sprawnie zabrałem się za pisanie właściwego programu, jednak już przy pierwszych testach okazało się ze procesor działa ale jakby bardzo wolno, postanowiłem się upewnić czy jest tak rzeczywiście i napisałem prosty programik testujący timer1 przedstawiony poniżej
$regfile = "attiny2313.dat"
Ddrb = &B11111110 'port pd.0 jako wejscie pływające reszta jako wyjścia z stanem wysokim
Portb = &B11111110
Ddrd = &B0000000 'wszystkie bity jako wejścia pływające
Portd = &B1111111
Config Timer1 = Timer , Prescale = 64
Enable Interrupts
Enable Timer1
' konfiguracja liczników z przeskałowaniem na nalicznaie impulsów co 0,000016s
On Timer1 Licznikczasuzadzialania 'wysłanie przerwania co pół sekundy
Do
Loop
End
Licznikczasuzadzialania:
Load Timer1 , 30000
Toggle Portb.2
Return
i okazało się że stan badanego wyjścia zmienia się co ok 2-3 sek.
Częstotliwość z jaką jest taktowany procesor to 4MHZ , próbowałem już go taktować zarówno oscylatorem wewnętrznym RC jak i zewnętrznym kwarcem i ciągle jest ten sam problem.