logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupię Adapter do laptopa LPT(DB25) i rs232

sebus77 16 Mar 2008 16:56 3595 9
REKLAMA
  • #1 4915880
    sebus77
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Tak jak w temacie potrzebuje port lpt i rs w laptopie. Taki żeby na rs można było podłączyć interfejs do diagnostyki samochodowej a do portu Lpt można było podłączyć frezarkę cnc.

Proszę o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane, regulamin pkt. 15!
    17:30 16.3.2008
    Nie kasować wpisów moderacyjnych!
    Proszę poprawić!
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4916356
    jurkuc
    Poziom 28  
    Ocena: 314
    Obawiam się, że typowe przejściówki usb - lpt - rs232 nie będą poprawnie działać z tymi urządzeniami. Do diagnozy samochodów są wersje działające poprzez port usb.
    Aby prawidłowo te porty działały należy zastosować interfejsy sprzętowe, np. stację dokującą ( ewentualnie replikator portów ). Sporo tych urządzeń można dostać na Allegro, a używane można zakupić za niewielkie pieniądze. Należy przy tym oczywiście szukać właściwej stacji dokujacej do posiadanego laptopa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4917264
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Do RSa mam przejściówke TRIPLITE- działaja wszytskie sygnały, nie mam z nia żadnego problemu.

Do LPT mam karte na PCMCIA- można kupić na allegro za ok 100zł. Zgłasza sie pod innymi niż standardowo adresami (np nie 378 tylko F10). Jeśli twoje programy mają na sztywno przypisane adresy portów (czyli właśnie 278, 378) to ta karta nie zadziała. W programie musi sie dać wybrac adres aktywnego portu. Domyślam sie że bedziesz to mógl sprawdzić dopiero po zakupie takowej karty.

Są jeszcze karty TRANS DIGITAL. Te tworzą standardowy adres portu i nie słyszałem zeby ktos na nie psioczył. koszt 250zł (też allegro)
  • #5 4923799
    sebus77
    Poziom 12  
    bolek napisał:
    Do RSa mam przejściówke TRIPLITE- działaja wszytskie sygnały, nie mam z nia żadnego problemu.

Co to za przejsciówka, szukałem w internecie ale nie moge nic o niej znalesc.Jest to przejsciówka z usb na rsa?
    Co robiłeś za pomocą tej przjsciówki?
  • REKLAMA
  • #6 4923956
    bolek
    Poziom 35  
    http://www.tripplite.com/

programowałem procki za pomocą lini TX RX DTR. spradzałem tez inne linie i działają
  • #8 4924032
    bolek
    Poziom 35  
    kup i daj nam wszystkim znać :) bo chyba jeszcze nikt nie testował (wierzył w działanie tego cuda).
  • #9 4954341
    sebus77
    Poziom 12  
    Jednak nie kupiłem tego cuda.Kupiłem kartę Silicom i na razie działa wszystko. Teraz tylko potrzebuje port LPT . Widziałem gdzieś takie przejściówki z rs na lpt. Czy na takiej przejściówce będzie działać frezarka cnc jak mam teraz pełny port rs?
  • #10 4954394
    bolek
    Poziom 35  
    nie sądze

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano adaptera do laptopa umożliwiającego podłączenie portu LPT (DB25) oraz RS232, aby podłączyć interfejs diagnostyki samochodowej do portu RS oraz frezarkę CNC do portu LPT. Typowe przejściówki USB-LPT-RS232 często nie działają poprawnie z takimi urządzeniami. Zalecane jest stosowanie sprzętowych interfejsów, takich jak stacje dokujące lub replikatory portów dedykowane do konkretnego modelu laptopa. Do portu COM dostępne są tanie przejściówki USB działające pod Windows, a droższe wersje również pod DOS. Przykładowo, przejściówka TRIPLITE USB-RS232 działa poprawnie z pełnym wsparciem sygnałów TX, RX, DTR. Do portu LPT można użyć karty PCMCIA, dostępnej na Allegro za około 100 zł, jednak często zgłasza się ona pod niestandardowymi adresami portów, co może wymagać konfiguracji w oprogramowaniu. Alternatywnie dostępne są karty TRANS DIGITAL, które tworzą standardowe adresy portów LPT i kosztują około 250 zł. Próby użycia przejściówki łączącej LPT i RS232 w jednym urządzeniu (np. na eBay) budzą wątpliwości co do kompatybilności i działania. Użytkownik ostatecznie zakupił kartę Silicom, która działa poprawnie z portem RS, ale port LPT nadal wymaga osobnego rozwiązania. Przejściówki RS na LPT raczej nie będą działać z frezarką CNC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA