logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tv Nordmende futura sound 72 sf - brak obrazu tylko powroty

piotr-edmcm 20 Mar 2008 18:32 1622 11
REKLAMA
  • #1 4932729
    piotr-edmcm
    Poziom 13  
    Witam w tym tv po włączeniu widać powroty, brak treści obrazu sygnał rgb dochodzi do układu TEA5101a. Czy zamiast tego Tea 5101A mogę wstawić TEA 5101B proszę o poradę pozdrawiam Piotr

Proszę uzupełnić tytuł tematu - p.11 regulaminu.
    Spacje muszą być po znakach przestankowych, a nie przed! [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #3 4933097
    piotr-edmcm
    Poziom 13  
    Napięcia około 180V na trzech katodach.
  • REKLAMA
  • #5 4934228
    piotr-edmcm
    Poziom 13  
    Jak zamontować te trzy diody w razie jak by był uszkodzony TEA5101a , no i czy zamiast Tea 5101a mogę wstawić TEA5101b
  • REKLAMA
  • #6 4934510
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Po pierwsze - możesz.
    Po drugie - wystarczyło w kwestii zamiany użyć wyszukiwarki. Diody też były opisywane.

Przeniosłem z TV.
  • #7 4935238
    piotr-edmcm
    Poziom 13  
    Witam od razu dziękuje za pomoc ,no i za dział dla początkujących .To proszę o pomoc bo nie mogę zlokalizować położenia RB06 i RB07 na PK i RL09 /88k7/ widocznie u mnie jest inna płytka kineskopu zakładam że RB06 to rezystor ,bo wszystkie rezystory to RT na PK pozdrawiam Piotr
  • REKLAMA
  • #8 4936986
    piotr-edmcm
    Poziom 13  
    Witam po wymianie TEA5101 na nowy obraz jest słabo widoczny, na całym ekranie linie powrotu wysterowane są dwa sygnały na kineskopie Red i Blue natomiast nie ma sygnału Gren na katodzie kineskopu. Ze wzmacniacza TEA też nie ma na wyjściu sygnału Gren ,czyżby uszkodzony układ scalony proszę o poradę pozdrawiam Piotr

Moderowany przez Mirek Z.:

Przypominam o konieczności uzupełnienia tytułu.
    Proszę pisać staranniej.
    Przeniesienie było konsekwencją treści zadawanych pytań.

• #10 4941891
    piotr-edmcm
    Poziom 13  
    Witam tak sygnał na wejściach RGB do układu TEA 5101 jest. Wszystkie elementy na PK sprawdziłem ,nawet podmieniałem z innego koloru i nic. Płytkę całą prze lutowałem,więc może układ scalony, bo już sam nie wiem.
  • #11 4945404
    piotr-edmcm
    Poziom 13  
    Witam we wtorek kupie jeszcze jeden Tea 5101B i podstawie, może ten kupiłem wadliwy. Oby tak było bo jak sytuacja się powtórzy to nie mam już pomysłów. Za każdą pomoc z góry dziękuje i pozdrawiam Piotr
  • #12 4951605
    piotr-edmcm
    Poziom 13  
    Witam okazuje się że po zamianie wejść Blue na Red i odwrotnie na samym wejściu sygnałów RGB na PK, teraz jest wyjście z układu TEA 5101b na kolor gren a nie ma na blue. Dokładnie na wyjściu blue jest sygnał zaniżony nie ma pełnej treści obrazu na pozostałych jest ok. Za uwarzyłem że, w między czasie zanikają powroty i sygnał rgb i pojawia się mleko na ekranie za każdą pomoc bardzo dziękuje pozdrawiam Piotr

Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

może ktoś ma lub wie skąd ściągnąć schemat do tego telewizora bo na elektrodzie znalazłem do thomsona z chassis icc9, ale to nie ten schemat

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Nordmende Futura Sound 72 SF po włączeniu pojawiają się powroty obrazu bez właściwej treści, mimo obecności sygnału RGB dochodzącego do układu TEA5101A. Użytkownik pytał o możliwość zamiany TEA5101A na TEA5101B, co zostało potwierdzone jako możliwe. Sugerowano sprawdzenie napięć na katodach RGB (około 180V) oraz elementów na płytce kineskopu, takich jak rezystory RB06, RB07 i RL09, a także zastosowanie trzech diod 1N4148 jako zabezpieczenia układu TEA5101A. Po wymianie układu TEA5101 obraz był słabo widoczny, z liniami powrotu i brakiem sygnału na katodzie zielonej (Green). Po zamianie wejść sygnałów Blue i Red na płytce pojawił się sygnał na wyjściu Green, ale sygnał Blue był zaniżony, a obraz niepełny. W międzyczasie pojawiały się zaniki powrotów i sygnału RGB oraz efekt "mleka" na ekranie. Użytkownik poszukiwał również schematu do tego modelu telewizora, gdyż dostępny schemat do chassis ICC9 Thomsona nie odpowiadał. Problemy wskazują na możliwe uszkodzenie układu scalonego TEA5101 lub elementów na płytce kineskopu, a także na konieczność dokładnej diagnostyki i ewentualnej wymiany układu na TEA5101B.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA