logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słychać jeden kanał przy przejściu z jack na chinch

-janusz 20 Mar 2008 21:05 2063 8
REKLAMA
  • #1 4933423
    -janusz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Chcę się upewnić w pewnej kwestii. Podłączam sobie mikrofon dynamiczny do wzmacniacza z wejściami chinch. Bez przedwzmacniacza mikrofonowego. Wiem, ze nie będzie to dawało zadowalającego efektu, ale zależy mi tylko na tym, żeby ten mikrofon było słychać, więc podłączam go bezpośrednio do phono, bo tylko ono ma odpowiednie wzmocnienie. Wyczytałem już tutaj, ze będzie to kiepski dźwięk, dużo basu i słabe wysokie tony, ale jak już pisałem, nie zalezy mi tak bardzo na barwie. On się po prostu ma przebić przez zespół w garażu, żeby bylo można rozróżnić słowa ;) Mikrofon posiada gniazdo XLR do którego podłaczny jest kabel jack (mono). Mam odpowiednią przejściówkę z jack na 2 chinch'e, jednak jak sie domyślam jest to przejście z jack (stereo) na 2 chinch, bo po podłączeniu w następujący sposób:
    mikrofon (jack mono) -> przejściowka jack (stereo) - 2 chinch -> wzmacniacz
    słychać tylko jedną stronę. Myślałem nad tym co zrobić żeby usłyszeć dwa kanały i jedyne co mi przychodzi do głowy to zmienić wtyk kabla mikrofonu na jack stereo, podłączając żyłę do obu kanałów w tej wtyczce. I tu pytanie: czy da to oczekiwany efekt?

I ostatnie pytanie: czy podłączenie mikrofonu do wejścia phono, pomijając kwestie barwy i jakości dźwięku, może mieć jakieś konsekwencje techniczne przy ciągłej pracy wzmacniacza podczas próby na dosyć wysokim poziomie głośności? Np. przegrzewanie, przeciążanie itp.? Czy mogę spokojnie używać tego wejścia i podkręcać wzmacniacz na np. 3/4 regulacji na 3-4 godziny ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4933463
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    We wtyku jack stereo kabelka jack-2cinch zewrzyj styki obu kanałów. Jeśli zatopiony to obetnij i załóż rozbieralny.
    ostatnie ->możesz używać normalnie
  • #3 4933471
    -janusz
    Poziom 11  
    A czy ta metoda którą ja opisałem, również da efekt?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4933486
    esiuabek
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Owszem to jest to samo, ale ja bym nie psuł wtyczki mikrofonu, bo później pod inny mikser będziesz znowu obcinał, tylko zrobiłbym taką przejściówkę do tego konkretnego wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #5 4933493
    -janusz
    Poziom 11  
    Ok. Dzięki wielkie za pomoc.
  • #6 4933532
    elek555
    Poziom 37  
    Najprościej byłoby na typowym kabelku jack/2cinch obciąć wtyk 3,5 i założyć gniazdo stereo 6,3 z kabelkami kanałów zwartymi i podłaczonymi na najgłębszy styk gniazda
  • #7 4933590
    -janusz
    Poziom 11  
    Słychać jeden kanał przy przejściu z jack na chinch
    czyli w jaki dokładnie sposób podłączyć takie gniazdo?
  • REKLAMA
  • #8 4933815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4933837
    elek555
    Poziom 37  
    sprawdź (np. za pomocą rozbieralnego wtyku jack6,3) który styk gniazda jest najgłębszy i połącz tam oba kanały. Masa jest ta najdłuższa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia mikrofonu dynamicznego z wyjściem XLR, zakończonego kablem jack mono, do wzmacniacza posiadającego wejścia chinch bez użycia przedwzmacniacza mikrofonowego. Użytkownik stosuje przejściówkę jack (stereo) na 2 chinch, co skutkuje słyszalnością sygnału tylko na jednym kanale. Rozwiązaniem jest zwarcie obu kanałów w wtyku jack stereo kabla jack-2 chinch, najlepiej na najgłębszym styku gniazda jack 6,3 mm, który jest masą. Zaleca się wykonanie dedykowanej przejściówki do wzmacniacza zamiast modyfikacji wtyku mikrofonu, aby uniknąć problemów przy podłączaniu do innych urządzeń. Można to osiągnąć poprzez obcięcie wtyku jack 3,5 mm i założenie gniazda stereo 6,3 mm z połączonymi kanałami i masą. Sprawdzenie styków można wykonać za pomocą rozbieralnego wtyku jack 6,3 mm.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA