logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa tunery do jednej anteny satelitarnej?

jegrus 09 Sty 2004 18:13 30006 22
REKLAMA
  • #1 468506
    jegrus
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Chciałbym kupić antene satelitarną, i tu mam pytanie: czy można do jednej anteny podłączyć dwa tunery? A jeśli tak to w jaki sposób, poprostu przez rozdzielacz czy jakoś inaczej?
  • REKLAMA
  • #2 468561
    janwaw
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam,
    w opisanej sytuacji najlepszym wg mnie rozwiązaniem będzie zastosowanie podwójnego konwertera (tzw. LNB Twin). Jest to układ dwóch konwerterów we wspólnej obudowie, co umożliwia niezależną obsługę dwóch tunerów i odbiór przez każdy z nich sygnałów z dowolnego pasma i o dowolnej polaryzacji. Informacje o takich konwerterach można znaleźć np. na www.hollex.com.pl w dziale "Konwertery-LNBs".
    Pozdrawiam.
  • #3 468649
    jegrus
    Poziom 12  
    Dzięki.
  • #4 468779
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Kolega JANWAW ma absolutną rację.Chcąc aby praca 2tunerów była niezależna potrzebny jest tego typu konwerter.W żadnym wypadku nie można zastosować zwykłego rozgałęźnika.Pozdrawiam
  • #5 471107
    jegrus
    Poziom 12  
    A czy możecie mi podpowiedzieć jakiś niedrogi zestaw, bo ja raczej leżę w tej dziedzinie?
  • REKLAMA
  • #6 471372
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    prawdopodobnie rozmawiamy o zestawie cyfrowym.Proponowałbym Ci zakup anteny min1m średnicy,konwerter Twin(ALPS, MTI)i dwa tunery.Z tańszych możę być jakiś Comsat(bardzo przyzwoity jak za swoją cenę),natomiast minimalnie droższy to coś ze stajni Fergusona.PZDR.Grzesiek
  • #7 483145
    jegrus
    Poziom 12  
    Witam. Co znaczy CI i FTA przy odbiornikach cyfrowych?
  • #9 484128
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1048
    A CI oznacza, że tuner satelitarny wyposażony jest w gniazdo na kartę kodową umożliwiającą odbiór kodowany, lub przystosowany jest do założenia modułu dostępu warunkowego /takiego z miejscem na kartę/. Budowane są tunery jednosystemowe /na jedną kartę/ i wielosystemowe /na więcej kart/. Oczywiście cena tych ostatnich jest odpowiednio wyższa i osiąga ok. 2000 zł. Dodać jeszcze należy, że do odbioru FTA nie musi być odbiornik z kartą, tylko ten z kartą można kiedyś w przyszłości /po zakupieniu odpowiedniej karty/ wykorzystać do odbioru kodowanego.
  • #10 484999
    snooki
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    .....ja mam pytanko podobne jak w temacie ...ale mam 2 konwertery na jednej antenie i chiałbym podłaczyć do instalacji jaka mi zostałą po kablówce ...tzm mam rozdzielacz sygnału na 3 odbiorniki .....wiem że jak mam dwa konwertery to musz zaopatrzyć się w przałącznik DiSEqC...

....czy to bedzie dzaiałało ???? bo jak np na jednym odbiorniku bedzie szła np ASTRA a na innym aktuaklnie HB.....??????
  • #11 485039
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    snooki napisał:
    .....ja mam pytanko podobne jak w temacie ...ale mam 2 konwertery na jednej antenie i chiałbym podłaczyć do instalacji jaka mi zostałą po kablówce ...tzm mam rozdzielacz sygnału na 3 odbiorniki .....wiem że jak mam dwa konwertery to musz zaopatrzyć się w przałącznik DiSEqC...

....czy to bedzie dzaiałało ???? bo jak np na jednym odbiorniku bedzie szła np ASTRA a na innym aktuaklnie HB.....??????

Witaj.
    To nie ma prawa działać.
    Inne napięcia występują przy polaryzacji poziomej a inne przy polaryzacji pionowej.
    Chyba że będziesz używał tylko jednego tunera w danej chwili a pozostałe nie będą podawć napięcia na konwenter. Pozatym tunery te muszą współpracować z DiSEqC.
  • #12 485077
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    moment, zrozumiałem jednak, że są dwa konwertery, zależy, ile tunerów
    oczywiście chodzi o pytanie snooki....
    bo co wcześniejszego, oczywiście tylko twin
  • REKLAMA
  • #13 485088
    Preskaler
    Poziom 40  
    -> snooki
    Przełącznik "Diseq" jest potrzebny w sytuacji takiej jak u Ciebie tylko z jednym tunerem do przełączania satelit. Dobrze kombinujesz, że z dwoma tunerami można w tym przypadku odbierać - na jednym "Astrę" a na drugim "Hot Birda" bez jakichkolwiek przeróbek, tylko potrzebny jest drugi kabel antenowy. Jeśli chciałbyś na obydwu tunerach odbierać z jednego satelity, to musisz mieć dokupiony podwójny konwerter /twin/. Jeśli natomiast chciałbyś na obu tunerach odbierać z dwóch satelitów, to potrzebne są dwa powójne konwertery i dwa przełączniki "diseq". Ekonomicznie takie rozwiązanie nie jest uzasadnione, taniej jest postawić drugą antenę.
  • #14 485129
    snooki
    Poziom 15  
    ...kurcze to jak rozwiązć następujący problem ......jest satelita ...a w domu są 2 dekodery(z obsługą Diseq) i jedna karta DVB (sky Star 2 - też z obsługą Diseq) i jak to pogodzić ze sobą ????żeby był możliwy odbiór z dwóch satelit niezależnie od siebie pracujących dekoderów.....???
  • REKLAMA
  • #16 485954
    snooki
    Poziom 15  
    Preskaler napisał:
    Ekonomicznie takie rozwiązanie nie jest uzasadnione, taniej jest postawić drugą antenę.

.....troszke mi się nie opłaca :-) ...co innego jak ma się włąsny domek..a w bloku 3 anteny za okno bede wywalał :-))...

....a co do okablowania...to czy można wykorzystać istniejące już kable jakie mam od kablóki ??? ....bo po co w sumie jeszcze raz z 30 m kabla kłąść ...(dodatkowe koszty)

czy przy pomocy tego multi switcha jak mówi muminek, to będzie odbierało na 3 odbiornikach dowolne 2 SAT ???..czy wtedy potrzebny jest dodatkowy Diseq...???
  • #17 486058
    muminek
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    multiswithe maja wbudowany DISEQ mozesz odbierac dowolnego sat na dowolnym tunerze, ale do tego potrzebne beda dwa konwertery quatro koszt takiego konwentera to 100-160zł
  • #18 486111
    snooki
    Poziom 15  
    muminek napisał:
    multiswithe maja wbudowany DISEQ mozesz odbierac dowolnego sat na dowolnym tunerze, ale do tego potrzebne beda dwa konwertery quatro koszt takiego konwentera to 100-160zł

...a nie mogą być jakieś z tych tańszych ????tzn do 60 zl. ???
  • #19 487029
    muminek
    Poziom 16  
    Nie bo konwertety quatro maja oddzielne wejscia H,L,HH,HL co wlasnie pozwala na dowolny wybor polaryzacji z dowolnego tunera konwenterami bym sie nie martwil tylko cena multiswitha niestety 500-800zl. Zajrzyj na strone Dipola warto poczytać.
  • #20 487428
    snooki
    Poziom 15  
    muminek napisał:
    Nie bo konwertety quatro maja oddzielne wejscia H,L,HH,HL co wlasnie pozwala na dowolny wybor polaryzacji z dowolnego tunera konwenterami bym się nie martwil tylko cena multiswitha niestety 500-800zl. Zajrzyj na strone Dipola warto poczytać.

....szkoda że taki drogi :-/ ....a swoją drogą a jak by antena ustawiona była by tylko na jedną SAT ....to też trzeba tego switcha ????
  • #21 488794
    muminek
    Poziom 16  
    Dla jednej sat i dwoch tunerow wystarczy podwojny konwenter dla trzech, by byly niezalezne konwenter quadro i multiswith. Mozna tez isc na kompromis podwojny konwenter do niego podlanczamy dwa tunery z tym ze sygnal idacy na jeden z tunerow rozdzielamy na trzeci. Wychodzi nam cos takiego jeden tuner dziala niezaleznie pozostale dwa moga naraz pracoawc na tej samej polaryzacji. Gdy na jednym wybrana jest polaryzacja H (18V) a na drugim V (14V) konwenter i tak bedzie przelaczony na H.
  • #22 491409
    snooki
    Poziom 15  
    ....bo ja chce mieć na kompie obowiązkowo 2 SAT bo na tuner może isć np tylko HB.....więc jak zastosuje 2 podwójne konwertery to bedzie spox ....????...wtedy jeden jest mój (tzn łapie dwie rózne satelirt), a drugi jest na 2 tunery ....aha...jeszcze takie pytanko w związku z tym na jaką antene można zamontować 2 podwójne konwertery 90 cm ???? bo na 60 cm to chyba się nie zmieści :-P
  • #23 492405
    Preskaler
    Poziom 40  
    Przy "zezie" a tym bardziej jeszcze przy podwójnym konwerterze i "zezie", należy zastosować antenę przynajmniej 1 m. To już niewielki wydatek w stosunku do pozostałych, lecz w sumie może się to opłacić szczególnie przy słabszych tunerach lub stacjach.

Podsumowanie tematu

✨ Do podłączenia dwóch tunerów do jednej anteny satelitarnej nie można używać zwykłego rozdzielacza sygnału, ponieważ każdy tuner musi niezależnie sterować polaryzacją i pasmem sygnału. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie podwójnego konwertera typu LNB Twin, który zawiera dwa niezależne konwertery w jednej obudowie, umożliwiając odbiór sygnału przez dwa tunery jednocześnie. W przypadku odbioru z dwóch różnych satelitów na wielu tunerach konieczne jest użycie dwóch podwójnych konwerterów oraz przełączników DiSEqC lub multiswitchy, które pozwalają na niezależny wybór satelity na każdym tunerze. Multiswitche mają wbudowany protokół DiSEqC i wymagają konwerterów typu Quattro, które posiadają cztery wyjścia odpowiadające różnym polaryzacjom i pasmom. Antena powinna mieć średnicę co najmniej 1 metr, zwłaszcza przy zastosowaniu podwójnych konwerterów i odbiorze sygnału z dwóch satelitów. Istnieje możliwość wykorzystania istniejącego okablowania, jednak multiswitch i konwertery Quattro są droższe (koszt multiswitcha to około 500-800 zł, a konwertera Quattro 100-160 zł). Przy odbiorze kanałów FTA (Free to Air) nie jest potrzebna karta kodowa, natomiast odbiór kanałów kodowanych wymaga tunera z gniazdem CI i odpowiednią kartą dostępu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA