logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dysk w laptopie bez złącza? Szukam adaptera lub przejściówki

tadeq 20 Mar 2008 22:18 8401 10
REKLAMA
  • #1 4933844
    tadeq
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam
    Mam laptopa bez dysku twardego. Problem jest w tym iz nie ma tez zlacza. Nie wiem jak to sie nazywa chodzi o takie zlacze co jest pomiedzy twardzielem a zaciskami na plycie gl. Pytalem w serwisach i nie umia mi pomoc. Moze jest kto co moze ma cos takiego po jakims rozwalonym laptopie? A moze ma kto jaki pomysl jak to rozwiazac. Moze jakie namiary na ministerstwo to gdzie rozwalaja laptopy no niewiem sam
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4933860
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Zależnie od producenta i modelu występują różne sposoby podłączenia dysku do płyty. Aby więc ktoś mógł Ci pomóc musi wiedzieć dokładniej jaki to laptop.
  • REKLAMA
  • #4 4939201
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Poszukaj na allegro - być może znajdziesz pasujące.
  • REKLAMA
  • #5 4939441
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Skontaktuj się z serwisem producenta laptopa i tam ci powiedzą czego brakuje.
  • REKLAMA
  • #6 4942064
    tadeq
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam
    Dzieki za zainteresowanie. Jest to laptop zmontowany przez firme RM model CY25. Przywieziony z Anglii. Ci "bogacze" uznali iz jest to smiec i go wyrzucili. Tyle wiem. Na aukcjach szukalem. Moze zle wpisuje poniewaz nie wiem jak ten kawalek zlaczki sie nazywa. W serwisie odsylali mnie do Angli. Po kawalek plastiku do Angli?? Moze ma kto jakis pomysl Obslugiwany dysk to 10/20/30/40GB 2.5" 9.5mm Ultra DMA Hard Drive ATA-66
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 4942537
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Zrób fotki tego złącza w laptoie i wklej, pewnie podejdzie coś z Toshiby, Della czy HP. W niektórych przypadkach wogóle nie trzeba przejścówki bo ona tylko zapewnia poprawny kontakt pinów i wystarczy dobrze zamocować dysk.
    Przelotki dysków znajdziesz na allegro w noteboki>akcesoria i części>hdd>pozostałe. A z serwisów, które mogą pomóc polecam firmę NRC
  • #9 4946588
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Niestety na tej fotce nic nie widać. Ważne jest chociażby to jak jest gniazdo rozmieszczone. Jeśli jest to tak jak się domyślam, to nie potrzebujesz żadnej przejściówki. Ten link pokazuje zupełnie inną przejściówkę pod inne złącze podobne do stosowanego w cd do laptopów. Czy masz już dysk, jeśli tak poprostu sprubój go zamocować do tego złącza.
  • Pomocny post
    #10 4948161
    diodi1
    Poziom 24  
    Ocena: 69
    Witam. Jak kolegę interesuje to mam takowe złącze po starym lapku. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 4948932
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 525
    Potrzebujesz taką przejsciówke na aledrogo jest tego pod dostatkiem. 30zl sztuka.
    Jak podłączyć dysk w laptopie bez złącza? Szukam adaptera lub przejściówki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptop firmy RM, model CY25, sprowadzony z Anglii, który nie ma zamontowanego dysku twardego ani odpowiedniego złącza do jego podłączenia. Laptop obsługuje dyski 2.5" Ultra DMA ATA-66 o pojemności 10-40 GB. Problemem jest brak standardowego konektora dysku twardego na płycie głównej, co utrudnia montaż dysku. W dyskusji zasugerowano, że różne modele laptopów mają różne typy złączy, dlatego konieczne jest dokładne określenie modelu urządzenia. Zalecano kontakt z serwisem producenta lub poszukiwanie odpowiednich przejściówek i konektorów na aukcjach internetowych (np. Allegro). Pojawiła się sugestia, że nie zawsze potrzebna jest przejściówka, a dysk można zamocować bezpośrednio, jeśli złącze jest kompatybilne. Użytkownik udostępnił zdjęcia złącza, które przypomina uniwersalny konektor HDD stosowany w laptopach Dell i innych marek. Wskazano również możliwość pozyskania złącza z uszkodzonych laptopów oraz polecono firmę NRC jako serwis mogący pomóc. Na aukcjach dostępne są przejściówki do podłączenia dysków za około 30 zł.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA