logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu i softu do programowania AT89S4051 w trybie równoległym

T1omek 21 Mar 2008 09:38 2938 13
REKLAMA
  • #1 4934879
    T1omek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam poszukuję schematu i softu żeby programować w trybie równoległym procki z tematu postu. Do tej pory znalazłem tylko combo3 ale niestety jest dosć drogi nawet sama płytka z prockiem kosztuje ponad 100zł. Konkretnie interesuje mnie zresetowanie fusebitów. Czy ktoś próbował już czegoś takiego?? Wie może jakim programatorem da się to zrobić? wiekszość obsługuje tylko wersje "c" w nazwie procka. Z góry dzię kuje za odpowieź. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4936195
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

W jednym z numerów PE byl programator równoległy ale koszt napewno nie byłby mniejszy niż 100zł. Od biedy można to tanio zrobić przy pomocy drugiego uC ale to inna historia.

--
    pozdrawiam
  • #3 4936245
    Spięcie
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    prosty programator równoległy masz tu http://www.elektroda.net/mikrokontrolery/progra_bascom.html
    pozdrawiam

>większość obsługuje tylko wersje "c" w nazwie procka. Z góry dzię kuje za odpowieź
    Wersja "C" dawała się jedynie programować tylko programatorem równoległym , a o taki Tobie właśnie chodzi :D
    To że procesor ma "S" to oznacza możliwość programowania ISP , ale również tradycyjnie tak jak np: 89C2051 ; 89C4051
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4936681
    T1omek
    Poziom 19  
    Tyle że to "s" w nazwie to jest duża różnica
    program odczyta sygnaturę i stwierdza że nieznany typ tak mam w moim jakims starszym programatorze
  • REKLAMA
  • #5 4936708
    Spięcie
    Poziom 12  
    nowe BASCOM-8051 obsługuje 89S4051 i 89S2051 wiec nie widzę powodów do paniki, nie musisz nimi nic programować sam pisałeś że chodzi Tobie jedynie o wymazanie pamieci
    pozdrawiam
  • #6 4936757
    T1omek
    Poziom 19  
    Bascoma jeszcze nigdy nie używałem wiec niewiem jakie ma funkcje ale zainteresuje się. Czy hardware programatora jest bez zmian?? z tego linku od ciebie?
  • #7 4936795
    Spięcie
    Poziom 12  
    tak programator działa również z najnowszą wersją programu , a koszt wykonania sam widzisz ze nie powinien być wyskoki- sam z niego korzystałem i byłem zadowolony
    Obsługa jest intuicyjna - warto spróbować - wada programuje tylko układy 20 kopytne ;)
    pozdrawiam
  • #8 4938060
    T1omek
    Poziom 19  
    żeczywiscie warto go wykonac :D jak tylko znajde czesci to sobie go złożę narazie dzięki za pomoc
  • #9 4940703
    T1omek
    Poziom 19  
    A mam jeszcze jedno pytanko do ciebie: która wersja bascoma obsługuje at89s4051? znalazłem jakąś wersje 2.1 ale tam niestety o nim nie słyszano
  • #10 4941303
    Spięcie
    Poziom 12  
    info o wersji programu, proszę tu http://www.mcselec.com/index.php?option=com_content&task=view&id=193

Nawet w w opisie instalacji masz okienko z obsługiwanym akurat procesorem i jest to przypadkiem 89S4051 : wybierz z listy "Supported Programmers" potem "STK200/300 ISP Programmer"
    http://8051help.mcselec.com/index.html

a sam program do pobrania w wersji demo ze strony producenta pod tym adresem ( demo ma ograniczenie w wielkości kodu od 2Kb - Tobie to nie będzie przeszkadzać )http://www.mcselec.com/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=166&Itemid=54

Słabo szukałeś - z sięgnąłem program ( link powyżej ) załączam fotkę interesujących Cię procesorów
    Załączniki:
    • Szukam schematu i softu do programowania AT89S4051 w trybie równoległym ScreenShot003.jpg (76.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4944170
    T1omek
    Poziom 19  
    My się chyba nie zrozumieliśmy Ja potrzebuje programatora równoległego a stk200 jest programatorem isp a ja mam właśnie isp zablokowane
  • REKLAMA
  • #12 4944175
    MichalKl
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam

Jako programator proponuję Progat. Do małych 51 nie musisz całego układu robić. Koszt to kilka scalaków po 1zł, płytka drukowana i złącze drukarkowe.
  • Pomocny post
    #13 4948578
    Spięcie
    Poziom 12  
    T1omek napisał:
    My się chyba nie zrozumieliśmy Ja potrzebuje programatora równoległego a stk200 jest programatorem isp a ja mam właśnie isp zablokowane

Tak, ale masz możliwość wybrania w programie jakiego używasz programatora- ja porostu Chciałem Tobie pokazać że ta wersja obsługuje 89S4051 , a że akurat na zrzucie było że połączenie uzyskano przez ISP nie oznacza że programator nie rozpozna prawidłowej sygnatury za wykorzystaniem programatora równoległego .
    Wystarczy spróbować i będziesz wiedział :D , no chyba że chcesz mi podesłać jeden układ dla sprawdzenia czy go rozpozna - u mnie w mieście nie mam zdanego sklepu z elektroniką :D
  • #14 4950791
    T1omek
    Poziom 19  
    Spokojnie sam sie wole o tym przekonać :D Jak znajde chwile wolnego to postaram się zbudować programator o którym mówisz jak coś to się odezwę jeszcze narazie dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu i oprogramowania do programowania mikrokontrolera AT89S4051 w trybie równoległym, ze szczególnym naciskiem na zresetowanie fusebitów, gdyż większość dostępnych programatorów obsługuje tylko wersje "C" procesora, a ISP jest zablokowane. W dyskusji zaproponowano tani, prosty programator równoległy opisany na elektroda.net, kompatybilny z najnowszą wersją BASCOM-8051, która obsługuje modele 89S4051 i 89S2051. Programator ten wymaga niewielu elementów i jest intuicyjny w obsłudze, choć ograniczony do układów 20-pinowych. Wskazano również na program Progat jako alternatywę do programowania równoległego, który jest prosty i tani w wykonaniu. Podkreślono, że wersja "S" procesora różni się od "C" i może być nie rozpoznawana przez starsze programatory, jednak BASCOM-8051 w najnowszych wersjach poprawnie obsługuje 89S4051. Zwrócono uwagę, że STK200/300 to programator ISP, więc nie nadaje się do resetowania fusebitów przy zablokowanym ISP. Ostatecznie zachęcono do samodzielnego zbudowania prostego programatora równoległego i przetestowania go z BASCOM-8051.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA