logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować Airlive WL-5460APv2 do połączenia PPPoE z anteną zewnętrzną?

wielki1980 21 Mar 2008 11:48 5653 15
REKLAMA
  • #1 4935426
    wielki1980
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam! Od pewnego czasu jestem posiadaczem internetu radiowego który jest dostarczany połączeniem pppoe. Kupiłem Air live WL-5460APv2 i nie wiem jak mam go skonfigurować aby wszystko działało jak należy. Może ktoś mi pomoże.Połączenie radiowe nie jest szyfrowane ani zabezpieczone.Każdy ma swój login i hasło i nic poza tym.Chodzi mi o to żeby podłączyć ww. sprzęt do zewnętrznej anteny a od WL-5460APv2 do kompa kablem do karty sieciowej komputera.
  • REKLAMA
  • #2 4936008
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Masz wybrać tryb WISP (Client Router)
    WAN Access Type - PPPoE
  • REKLAMA
  • #3 4936870
    wielki1980
    Poziom 13  
    Tak właśnie robie i nic. Pojawiło się dodatkowe połączenie ale neta nie ma.Dostawca internetu blokuje mac nie wiem gdzie wpisać mac karty radiowej kt.órą miałem wcześniej. Może to przez to połączenia nie ma.
  • #4 4936920
    jacunio
    Poziom 18  
    wpisz adres mac w WISP -> WAN PORT i Clone MAC Adres i wpisz maca a lanu, mi pomogło
  • #5 5064665
    wielki1980
    Poziom 13  
    Skonfigurowałem w końcu tego AP ale jeszcze jest problem a mianowicie : muszę go co kilka dni wyłączyć z zasilania bo jeżeli tego nie zrobie nie mam neta. Co to może być?
  • #6 5066363
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Zaloguj sie do AP wejdź w Mode->WISP->Advanced Settings->zaznacz Enable WatchDog w Watch Host wpisz na przykład IP serwera wp.pl(212.77.100.101).

Opcja ta pinguje dany host i jeśli nie ma odpowiedzi wymusza reset urządzenia.
  • #7 5205783
    wielki1980
    Poziom 13  
    Jakub_Lech napisał:
    Zaloguj sie do AP wejdź w Mode->WISP->Advanced Settings->zaznacz Enable WatchDog w Watch Host wpisz na przykład IP serwera wp.pl(212.77.100.101).

Opcja ta pinguje dany host i jeśli nie ma odpowiedzi wymusza reset urządzenia.
    Zrobiłem tak jak napisałeś ale problem dalej występuje.
  • REKLAMA
  • #8 5206689
    raftronik
    Poziom 18  
    Ocena: 59
    Może to być problem z przegrzewaniem sie urządzenia, dobrym rozwiązaniem byłoby założenie radiatora na chipset Realteka, na stronie producenta podają żeby wgrać nowszego Bootloadera.
  • #9 5325940
    wielki1980
    Poziom 13  
    założyłem radiator i problem dalej występuje, dodam że są problemy z wysyłanien danych- odbiór jest ok.
  • #10 5326086
    grebus
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    a może dostawca internetu daje dhcp i jeżeli masz na stałe wpisane ip w ap totrzeba go wyłączyc aby zalogował sie na serwerze z ip tym co masz na ap
  • REKLAMA
  • #11 5334313
    raftronik
    Poziom 18  
    Ocena: 59
    a co to znaczy że "są problemy z wysyłanien danych- odbiór jest ok" ?
    Miałem kiedyś to urządzenie przez krótką chwile, ale po kilku godzinach prób, oddałem go ponieważ nie mógł sie połączyć z moim punktem radiowym z którego dostaje internet, i zamieniłem go na WL-5450AP i wszystko pięknie działa, założyłem do niego radiator, bootloadera nie zmieniałem, zadnych problemów z konfiguracją, klonowaniem MAC itp.
    Jeśli chcesz podłączyć kilka komputerów to osobiście uważam że lepiej mieć dwa osobne urządzenia, AP client i router.
  • #12 5413685
    wielki1980
    Poziom 13  
    [quote="raftronik"]a co to znaczy że "są problemy z wysyłanien danych- odbiór jest ok" ?
    To znaczy że odbieram wszystko dobrze a z wysłaniem np meila są problemy
    Przy teście http://www.speedtest.pl/ download jest w granicach 550 kbps a upload failed
  • #13 5753549
    wielki1980
    Poziom 13  
    Aktualizowałem soft w tym sprzęcie do e15 i chodzi teraz beż zarzutu. Wysyła i odbiera tak jak być powinno. Tylko co jakiś czas przerywa połączenie z siecią i musze do zresetować wyciągając wtyczke z sieci.
  • #14 5757140
    wielki1980
    Poziom 13  
    Wyczytałem w necie że winą może być zasilacz więc podmieniłem i czekam co się będzie działo.
  • #15 5758273
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    A może w Twojej okolicy działa zbyt dużo sieci WiFi i dlatego Ovis traci połączenie? Ponieważ jak już wcześniej wspomniałem również korzystam z tego AP i już jakiś czas mam soft E15, również traci on połączenie ale spowodowane to jest zbyt dużym zagęszczeniem w eterze(na wcześniejszych softach też były takie problemy).
  • #16 5760968
    wielki1980
    Poziom 13  
    AP nie traci połączenie tylko raz na jakiś czas się zawiesza i muszę go po prostu wyciągnąć z kontaktu i wsadzić.Po tej peracji chodzi dobrze średnio około tygodnia i to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji urządzenia Airlive WL-5460APv2 do połączenia PPPoE z zewnętrzną anteną w celu korzystania z internetu radiowego. Zalecane jest ustawienie trybu WISP (Client Router) oraz wybranie WAN Access Type jako PPPoE. W przypadku braku połączenia internetowego wskazano konieczność sklonowania adresu MAC poprzedniej karty radiowej w ustawieniach WISP -> WAN PORT, co rozwiązało problem z autoryzacją u dostawcy. Użytkownik zgłaszał problem z koniecznością cyklicznego resetowania urządzenia, co może być spowodowane brakiem stabilności połączenia lub przegrzewaniem chipsetu Realtek; sugerowano montaż radiatora oraz aktualizację bootloadera. Problemy z wysyłaniem danych (upload) przy poprawnym odbiorze (download) zostały rozwiązane po aktualizacji oprogramowania do wersji e15, jednak urządzenie nadal wymaga okresowego resetu zasilania. Możliwe przyczyny to wadliwy zasilacz lub zawieszanie się sprzętu. Wskazano również, że duże zagęszczenie sieci WiFi w okolicy może powodować utratę połączenia, choć w tym przypadku problemem jest raczej zawieszanie się AP niż samo rozłączanie. Alternatywnie zasugerowano użycie modelu WL-5450AP, który według opinii działa stabilniej bez konieczności modyfikacji oprogramowania i klonowania MAC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA