Witam. Kilka dni temu zakupiłem od niemca używany sprzęcik dj'ski tak żeby się pobawić, tzn. konkretnie jest to mixer + 2 cdplayery w jednym z wbudowanym wzmacniaczem. Ale to nieważne. Wczoraj już zauważyłem że jeden z cdplayerów ma problem z odczytem płyt, tzn. nagle przestaje grać i po "restarcie" pokazuje cały czas "no disc". Z tym że wczoraj był tylko jeden taki incydent i później już wszystko grało jak należy. Dzisiaj rano załączam - działa. Po kilkunastu minutach grania nagle płyta sie zatrzymuje i nie reaguje (odtwarzacz ją widzi, bo mogę przełączać pomiędzy poszczególnymi utworami, ale nie mogę ich włączyć). Po wyciągnięciu płytki i wsadzeniu z powrotem - "no disc". I tak do teraz... co bym nie wsadził, to wyświetla "no disc". Chwilowo miał przebłyski, bo JEDNA z płyt chwilkę chodziła ale po paru sekundach to samo, czyli zatrzymanie, a później już "no disc". Pomyślałem że pewnie coś tam jest brudne, więc delikatnie pędzelkiem przejechałem mechanizmy (bo otwiera się on od góry, czyli widać od razu soczewkę), a później wg znalezionej instrukcji przeczyściłem soczewkę odrobiną spirytusu, ale salicylowego (chyba nie ma znaczenia?
). Wcześniej próbowałem jakąś badziewną płytkę czyszczącą, ale nic nie dało, bo nawet jej nie chciał dobrze odtwarzać.
Soczewka wygląda nawet pod szkłem powiększającym nienajgorzej, a mimo to dalej wyświetla mi "no disc" i nawet już tych kilkusekundowych przebłysków nie ma :/ Co można zaobserwować to to, że po włożeniu płyty odtwarzacz w ogóle nią nie kręci, bo jak otworzę po wyświetleniu "no disc" to jest w tym samym miejscu co była. Natomiast jak poruszam w prawo czy w lewo deklem znajdującym się na górze klapy (on jest do zmiany tempa podczas miksowania itp.), to po otwarciu klapy płytka się chwilę obraca (ale tylko wtedy kiedy nacisnę już przycisk do otwierania, nie podczas samego kręcenia deklem). I teraz zastanawia mnie, czy ten odtwarzacz w ogóle wie, że tam jest jakaś płytka załadowana. Jest tam jakiś czujnik czy coś, który za to odpowiada? Czy to może jednak będzie zabrudzenie lasera albo mechanizmów? Co można zrobić we własnym zakresie, a co ewentualnie może w tej sytuacji zrobić serwis, i ile skasuje?
Może zna ktoś w Zielonej Górze dobry i tani serwis, który mi to zrobi?
Z góry dzięki...
ps. aha - jeśli byście się pytali o markę sprzętu to jest bliżej nieznana, jakiś Hollywood Digital Disco 2000 to się nazywa, a na pudełku jest że tam w środku są mechanizmy i optyka Sony, a procesory Philipsa...
-----------------------------------
umieściłem ten temat także w dziele audio, bo nie wiem czy dobrze zrobiłem zamieszczając go tutaj, bo to raczej temat audio... proszę skasować ten temat, który jest w nieodpowiednim dziale
Soczewka wygląda nawet pod szkłem powiększającym nienajgorzej, a mimo to dalej wyświetla mi "no disc" i nawet już tych kilkusekundowych przebłysków nie ma :/ Co można zaobserwować to to, że po włożeniu płyty odtwarzacz w ogóle nią nie kręci, bo jak otworzę po wyświetleniu "no disc" to jest w tym samym miejscu co była. Natomiast jak poruszam w prawo czy w lewo deklem znajdującym się na górze klapy (on jest do zmiany tempa podczas miksowania itp.), to po otwarciu klapy płytka się chwilę obraca (ale tylko wtedy kiedy nacisnę już przycisk do otwierania, nie podczas samego kręcenia deklem). I teraz zastanawia mnie, czy ten odtwarzacz w ogóle wie, że tam jest jakaś płytka załadowana. Jest tam jakiś czujnik czy coś, który za to odpowiada? Czy to może jednak będzie zabrudzenie lasera albo mechanizmów? Co można zrobić we własnym zakresie, a co ewentualnie może w tej sytuacji zrobić serwis, i ile skasuje?
Może zna ktoś w Zielonej Górze dobry i tani serwis, który mi to zrobi?
Z góry dzięki...
ps. aha - jeśli byście się pytali o markę sprzętu to jest bliżej nieznana, jakiś Hollywood Digital Disco 2000 to się nazywa, a na pudełku jest że tam w środku są mechanizmy i optyka Sony, a procesory Philipsa...
-----------------------------------
umieściłem ten temat także w dziele audio, bo nie wiem czy dobrze zrobiłem zamieszczając go tutaj, bo to raczej temat audio... proszę skasować ten temat, który jest w nieodpowiednim dziale
Moderowany przez oldboy:Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX