logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz w dj'skim kombo nie widzi/nie czyta płyt :/

Scoolony 22 Mar 2008 15:50 1296 8
REKLAMA
  • #1 4940849
    Scoolony
    Poziom 2  
    Witam. Kilka dni temu zakupiłem od niemca używany sprzęcik dj'ski tak żeby się pobawić, tzn. konkretnie jest to mixer + 2 cdplayery w jednym z wbudowanym wzmacniaczem. Ale to nieważne. Wczoraj już zauważyłem że jeden z cdplayerów ma problem z odczytem płyt, tzn. nagle przestaje grać i po "restarcie" pokazuje cały czas "no disc". Z tym że wczoraj był tylko jeden taki incydent i później już wszystko grało jak należy. Dzisiaj rano załączam - działa. Po kilkunastu minutach grania nagle płyta sie zatrzymuje i nie reaguje (odtwarzacz ją widzi, bo mogę przełączać pomiędzy poszczególnymi utworami, ale nie mogę ich włączyć). Po wyciągnięciu płytki i wsadzeniu z powrotem - "no disc". I tak do teraz... co bym nie wsadził, to wyświetla "no disc". Chwilowo miał przebłyski, bo JEDNA z płyt chwilkę chodziła ale po paru sekundach to samo, czyli zatrzymanie, a później już "no disc". Pomyślałem że pewnie coś tam jest brudne, więc delikatnie pędzelkiem przejechałem mechanizmy (bo otwiera się on od góry, czyli widać od razu soczewkę), a później wg znalezionej instrukcji przeczyściłem soczewkę odrobiną spirytusu, ale salicylowego (chyba nie ma znaczenia? :P). Wcześniej próbowałem jakąś badziewną płytkę czyszczącą, ale nic nie dało, bo nawet jej nie chciał dobrze odtwarzać.
    Soczewka wygląda nawet pod szkłem powiększającym nienajgorzej, a mimo to dalej wyświetla mi "no disc" i nawet już tych kilkusekundowych przebłysków nie ma :/ Co można zaobserwować to to, że po włożeniu płyty odtwarzacz w ogóle nią nie kręci, bo jak otworzę po wyświetleniu "no disc" to jest w tym samym miejscu co była. Natomiast jak poruszam w prawo czy w lewo deklem znajdującym się na górze klapy (on jest do zmiany tempa podczas miksowania itp.), to po otwarciu klapy płytka się chwilę obraca (ale tylko wtedy kiedy nacisnę już przycisk do otwierania, nie podczas samego kręcenia deklem). I teraz zastanawia mnie, czy ten odtwarzacz w ogóle wie, że tam jest jakaś płytka załadowana. Jest tam jakiś czujnik czy coś, który za to odpowiada? Czy to może jednak będzie zabrudzenie lasera albo mechanizmów? Co można zrobić we własnym zakresie, a co ewentualnie może w tej sytuacji zrobić serwis, i ile skasuje?
    Może zna ktoś w Zielonej Górze dobry i tani serwis, który mi to zrobi?
    Z góry dzięki...

ps. aha - jeśli byście się pytali o markę sprzętu to jest bliżej nieznana, jakiś Hollywood Digital Disco 2000 to się nazywa, a na pudełku jest że tam w środku są mechanizmy i optyka Sony, a procesory Philipsa...

-----------------------------------
    umieściłem ten temat także w dziele audio, bo nie wiem czy dobrze zrobiłem zamieszczając go tutaj, bo to raczej temat audio... proszę skasować ten temat, który jest w nieodpowiednim dziale

Moderowany przez oldboy:

Przeniesiono z działu VCR VCP DVD DVIX

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4941650
    DENY2
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Sprawdz styk od tej klapy może tu jest problem?
  • REKLAMA
  • #3 4942060
    Fabi20
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam.
    Co znaczy ze soczewka wygląda nie najgorzej? :)
    Możesz zobaczyć czy Ci na zasilaczu elektrolity nie spuchły, ale wątpię żeby uszkodzenie było takie proste, pewnie laser szwankuje.
  • Pomocny post
    #4 4942841
    edberg
    Poziom 30  
    Ocena: 117
    Żeby cd zakręcił płytą musi wiedzieć że ona jest w środku. Piszesz że płyta wkładana jest od góry więc musi być gdzieś przy zamknięciu jakiś mikro styk poszukaj go i zmierz albo zewrzyj na stałe i załączaj z sieci (na próbę)
    Jeśli wyeliminujesz już mikro styk spójrz na soczewkę po zamknięciu pokrywy (lub zewrzyj wcześniej wspomniany mikro styk) powinna ona kilka razy ( przeważnie 3) wychylić sie do góry i na dół.

UWAGA możesz od razu na nią spojrzeć zanim zmierzysz mikro styk!!! Jeżeli będzie chodzić góra dół tzn ze mikro jest dobry.

Jeśli soczewka wychyla się a płyta jest w środku i sie nie kręci warto sprawdzić elektronikę a konkretnie sterowanie silnikiem. Natomiast jeżeli płyta się zakręci i staje to prawdopodobnie za słaby jest laser żeby odczytać zapis z płyty.

Zawsze warto zrobić oględziny wizualne całego urządzenia czasem przyczynę widać gołym okiem.
  • REKLAMA
  • #5 4942850
    Scoolony
    Poziom 2  
    hmmmm...styk jest raczej ok bo odtwarzacz reaguje na zamknięcie klapy tzn. jak otwieram pojawia się na wyświetlaczu napis "open" a jak zamknę to znika i po chwili się pojawia "no disc" więc raczej nie w tym problem.
    natomiast co do elektrolitów na zasilaczu to nie wiem o co chodzi ;p
    Ale pojawiła się pewna nowa okoliczność. Ojciec rozkręcił sprzęt i zauważył jedną, niewielką luźną sprężynkę która wyleciała z obudowy. Czy taka sprężynka może mieć z tym jakiś związek?

Dodano po 6 [minuty]:

edberg napisał:
    Żeby cd zakręcił płytą musi wiedzieć że ona jest w środku. Piszesz że płyta wkładana jest od góry więc musi być gdzieś przy zamknięciu jakiś mikro styk poszukaj go i zmierz albo zewrzyj na stałe i załączaj z sieci (na próbę)
    Jeśli wyeliminujesz już mikro styk spójrz na soczewkę po zamknięciu pokrywy (lub zewrzyj wcześniej wspomniany mikro styk) powinna ona kilka razy ( przeważnie 3) wychylić sie do góry i na dół.

UWAGA możesz od razu na nią spojrzeć zanim zmierzysz mikro styk!!! Jeżeli będzie chodzić góra dół tzn ze mikro jest dobry.

Jeśli soczewka wychyla się a płyta jest w środku i sie nie kręci warto sprawdzić elektronikę a konkretnie sterowanie silnikiem. Natomiast jeżeli płyta się zakręci i staje to prawdopodobnie za słaby jest laser żeby odczytać zapis z płyty.

Zawsze warto zrobić oględziny wizualne całego urządzenia czasem przyczynę widać gołym okiem.

hmmm tym to już zajmę się jutro z bratem, bo sam nie za bardzo się znam na elektronice...hehe :)
  • REKLAMA
  • #6 4943014
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Temat napisany w dziale "Audio" usuń sam. Podawaj (o ile znasz) w tytule tematu model, typ sprzętu. Regulamin pkt. 11.
  • #7 4943467
    Scoolony
    Poziom 2  
    _OBCY_ napisał:
    Temat napisany w dziale "Audio" usuń sam. Podawaj (o ile znasz) w tytule tematu model, typ sprzętu. Regulamin pkt. 11.

Usunięte...a modelu nie podaję bo nie wiem czy komuś by coś mówiła nazwa Hollywood jako marka :P w zasadzie ważniejszy tutaj jest sam problem i być może to, że optyka i mechanizmy są spod znaku Sony.

Natomiast co do samego sprzętu to jakimś cudem udało mi się podejrzeć, że po zamknięciu klapy soczewka faktycznie rusza się w dół i w górę, ponadto kręci się także ten okrągły mechanizm który porusza płytą. Oczywiście sprawdzałem to bez płyty - po włożeniu płyty ona w ogóle się nie kręci, tak jakby ten mechanizm nie miał siły nią zakręcić. Kręci dopiero gdy coś powciskam (np. play) i otworzę pokrywę. O czym to może świadczyć?
    Czy w takim razie mam też sprawdzać ten mikrostyk?
  • Pomocny post
    #8 4943566
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Sprawdź ile przewodów idzie do tego mikra, jak dwa to ma jeden styk, jak więcej to może któryś nie łączy ( widzisz 'open' ale np. sterowanie cd już coś nie teges ). Sprawdź wizualnie czy nie ma jakichś zimnych lutów, tasiemka czy nie luźna, takie proste oględziny :)

Hollywood to shit jako marka :)
  • #9 4943913
    Scoolony
    Poziom 2  
    No panowie, można zamknąć temat ;) Rozkręciłem z ojcem sprzęcicho, coś tam poruszaliśmy w okolicach tego styku i tam jeszcze parę innych rzeczy, skręciliśmy i działa (nawet nie wiem co tam było nie tak :P). Dzięki za naprowadzenie :)

A co się tyczy marki Hollywood, to wiem że to szit :P Ale kupiłem to w Niemczech bardzo tanio, bo z przesyłką wyszło 200 złotych, podczas gdy na allegro chcieli za takie coś ponad 500. Do zabawy jak na początek mi wystarczy hehe ;)

Pozdrawiam i wesołych świąt życzę!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył odtwarzacza CD w zestawie DJ-skim (mixer + 2 CD playery z wbudowanym wzmacniaczem), który przestał poprawnie odczytywać płyty. Odtwarzacz wyświetlał komunikat "no disc" po włożeniu płyty, mimo że mechanizm i soczewka lasera poruszały się prawidłowo. Podejrzewano zabrudzenie optyki, uszkodzony laser, problemy z mikrostykiem przy klapie lub luźną sprężynkę znalezioną w obudowie. Po sprawdzeniu mikrostyku i wizualnej inspekcji połączeń oraz lutów, okazało się, że problemem była najprawdopodobniej luźna sprężynka lub drobny defekt mechaniczny w okolicy styku. Po rozkręceniu i ponownym złożeniu sprzętu odtwarzacz zaczął działać poprawnie. Marka urządzenia to Hollywood, natomiast optyka i mechanizmy pochodzą od Sony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA