logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR + GPRS: Jak nawiązać połączenie HTTP z wbudowanym PPP i TCP/IP?

rogeros 22 Mar 2008 18:39 4606 16
REKLAMA
  • #1 4941536
    rogeros
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witajcie.
    Wyczytałem na forum oraz na innych stronach o podobnej tematyce, że aby połączyć się z internetem za pomocą gprs to trzeba zaimplementować protokół PPP oraz TCP/IP w mikrokontrolerze.

Dowiedziałem się także że jest to bardzo uciążliwe.

Ale ....

Co w przypadku gdy nasz modem ma już wbudowaną obsługę PPP oraz TCP/IP.

Specyfications for data transfer
    GPRS class 10
    Max. 85.6kbps (downlink)
    PBCCH support
    Coding schemes CS 1,2,3,4
    CDS up to 14.4 kbps
    USSD
    Non transparent Mode
    PPP-stack
    Integrated TCP/IP stack

czy można nawiązać połączenie http za pomocą takiego modemu w "łatwiejszy sposób"

Może macie jakieś inne propozycję jak wysłać zapytanie http z poziomu uC za pomocą GSM. (ze względu na częśtotliwość wysyłanych danych chciałbym uniknąć sms-ów na rzecz ciągłego połączenia GPRS)

I jeszcze inne pytanie. Czy nie orientujecie się czy modem wbudowany w NOKIE 6320i posiada ppp i tcp/ip.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 4943312
    rogeros
    Poziom 13  
    no właśnie nie wiem jak :cry:

P.S pogodnych świąt życzę wszystkim.
  • #4 4946475
    rmajda
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    Witam,
    Użyj komend AT modemu w celu nawiązania połączenia. Czyli musisz mieć specyfikację komend AT dla danego modemu.
  • REKLAMA
  • #5 4947329
    rogeros
    Poziom 13  
    Potrafię za pomocą komend AT zestawić połączenie GPRS ale ...
    po wybraniu numeru trzeba przejść autoryzację PPP oraz za pomocą protokołu TCP/IP nawiązać połączenie z serwerem.

Przedstawione są komendy dotyczące jak wybrać numer *99#
    ale jak tylko modem nawiąże połączenie to dostaje informację CONNECT
    i na tym moje umiejętności się kończą.

EDIT

bardzo przepraszam zgadza się można to wykonać za pomocą komend AT.
    miałem okrojoną specyfikację modemu gprs.

Ale w takim razie mam jeszcze inne pytanie? Zadałem je w pierwszym poście.

Czy nie orientuje się ktoś czy modem w noki 6230i ma w sobie wbudowaną obsługę protokołu ppp i tcp/ip ?
    bo nigdzie nie mogęznaleźć informacji na ten temat.
  • #7 4950296
    rogeros
    Poziom 13  
    kurcze tylko ze nie mogę dostać nigdzie "pełnej" wersji komend AT dla nokii :(
  • REKLAMA
  • #9 4951397
    rogeros
    Poziom 13  
    http://ghielectronics.com/download/general/Nokia_AThelp.pdf

właśnie trafiłem na jakąś specyfikację komend AT dla noki i tam na samym końcu można wyczytać, że pozostałe ustawienia jak dns nazwa uzytkownika haslo czy tez adres IP ustala urządzenie podłączone do modemu :(

tak więc wnioskuje, że nokia jednak nie posiada wbudowanego protokołu ppp i tcp/ip bo to trzeba jej podsyłać. :( a szkoda bardzo.

[/code]
  • REKLAMA
  • #10 4951580
    nsvinc
    Poziom 35  
    Ocena: 88
    wlasnie dlatego ZE MUSISZ TO WPISAĆ to znacyz ZE MA STOS TCP/IP...pomysl logicznie:
    karta sieciowa w kompie. Windows obsługuje protokół TCP/IP i itak musisz podać IP,DNS itp...:)
    Jesli modem niemialby stosu to by po prostu puszczał BAJTY a ty sam musialbys te bajty pretwarzac, dekodować ramke itp....:D
  • #11 4951713
    rogeros
    Poziom 13  
    heh :)
    logicznie to w sumie masz racje.
    ale w tej dokumentacji od modemu gprs

http://www.macrogroup.ru/content/data/store/images/f_158_222_1.pdf
    od strony 180 masz pięknie napisane jak pobrać adres IP od operatora GPRS
    jak zainicjować połączenie z dowolnym serwerem na dowolnym porcie.
    za pomocą samych komend AT

żyć nie umierać ale dla nokii :( .... niczego takiego nie znalazłem.

a nasłuchując port z którym nokia się łączy z komputerem po wybraniu numeru dostępowego do internetu *99# wysyła.

CONNECT

~y}#A!}$} } }1}%}&}&(ul}'}"}(}"}-}#}&úi~~y}#A!}"}!} }*}"}&} } } } 1}/~~y}#A!}!} } }2}#}$A#}!}$}%Ü}"}&} }*} } g}%~~yA!(ulMSRASV5.100á~~yA!(ulMSRAS-0-KAROLH]~~yA#?;~~y?!

więc nie operuje komendami AT tylko juz protokołem PPP

chyba że ja w tym temacie jestem zupełnie zielony.

Już mi witki opadają :):):)
  • #12 4951749
    nsvinc
    Poziom 35  
    oczywiscie ze PO NAWIĄZANIU POŁĄCZENIA dostaniesz PPP a nie AT :) Komendy hayesa służą tylko DO KONFIGURACJI i nawiązywania połączenia :)
    W necie da sie znalesc opis ramki protokołu PPP, to tak jak pakiet TCP :D czyli sa tam zakodowane adres nadawcy,odbiorcy,adresy MAC, pare innych smieci, i wsrod tego są DANE :D
  • #13 4951934
    rogeros
    Poziom 13  
    tak oczywiście próbowałem zrozumieć protokół PPP bo znalazłem specyfikację ale to dla mnie czarna magia.

w takim razie kolego proszę Cię zajrzyj do dokumentacji modemu GPRS jaką podałem w poprzednim poście (interesujące nas informację zaczynają się od strony 180)
    i powiedz mi czy za pomocą wymienionych tam komend AT będę mógł zadać zapytanie do serwera na porcie 80 czyli zwykłe http nie znając protokołu PPP?

podsumowując co chcę osiągnąć.
    avr za pomocą programowego portu rs łączy się z urządzeniem przemysłowym i pobiera z niego dane.

dane te chce przesłać na serwer za pomocą GPRS w postaci

http://www.domena.pl/skrypt.php?dane=[..i tutaj dane...]

dane przesyłane są krótkie informują o stanie maszyny oraz ilość wyprodukowanych metrów bieżących.

i to wszystko.

jestem programistą php i po stronie serwera obsługą danych sobie poradzę. ale żeby wysłać dane przez GPRS to czarna magia ;/
  • #14 4952236
    nsvinc
    Poziom 35  
    przejrzałem komendy, i jeszcze raz napisze: komendy AT sluza tylko i wylacznie do konfiguracji modemu i nawiazaniu polaczenia. Po nawiazaniu polaczenia TY dostajesz dokladnie te dane co je wysyla serwer. I te dane juz są w PPP, i z komendami AT ma to niewiele wspólnego.
    Jesli ty chcesz cos wyslac na serwer to musisz pracować w protokole PPP po nawiązaniu połączenia...
    A w specyfikacji tego protokołu obchodzi cie tylko budowa pakietu, nie?
  • #16 4952617
    rogeros
    Poziom 13  
    rmajda napisał:
    Polecam modemy SIMCOM GSM-SIM300C. Mają wbudowany stos TCP IP i nie ma z nimi problemu. Pisałem już aplikację z ich wykorzystaniem.

Do kupienia: http://www.maritex.com.pl/pl/shop/special/id/10

specyfikację techniczną komend AT przedstawioną wyżej właśnie pochodzi z tego modemu :)

Czy można prosić o fragment kodu za pomocą którego zestawiasz połączenie gprs oraz wysyłasz dane na serwer.

Byłoby to dla mnie bardzo pomocne.

i jeszcze jedno pytanie bo nie mogę znaleźć specyfikacji pinout.

rozumiem ze do wyprowadzeń muszę doprowadzić
    zasilanie
    antenę
    kartę sim
    oraz mikrokontroler

czy dodatkowo mógłbym prosić o informację na temat wyprowadzeń z tego modułu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości nawiązania połączenia HTTP za pomocą mikrokontrolera AVR i modemu GPRS, który posiada wbudowany stos PPP oraz TCP/IP. Użytkownik pyta, czy w takim przypadku można ominąć implementację protokołów PPP i TCP/IP po stronie mikrokontrolera i czy istnieje prostszy sposób wysyłania zapytań HTTP. Wskazano, że komendy AT służą do konfiguracji i nawiązywania połączenia GPRS, natomiast połączenie PPP jest ustanawiane po wywołaniu numeru dostępowego (*99#), a dane przesyłane są w ramach protokołu PPP, co wymaga obsługi tego protokołu po stronie mikrokontrolera. W przypadku modemu Nokia 6230i brak jest jasnej dokumentacji potwierdzającej wbudowaną obsługę PPP i TCP/IP, co sugeruje, że protokoły te mogą być realizowane po stronie podłączonego urządzenia. Z kolei modemy SIMCOM GSM-SIM300C posiadają wbudowany stos TCP/IP i umożliwiają łatwiejszą obsługę połączeń GPRS i wysyłanie danych HTTP za pomocą komend AT. Podano linki do dokumentacji technicznej modemu SIM300C oraz specyfikacji TCP/IP. Wskazano, że do podłączenia modemu wymagane są zasilanie, antena, karta SIM oraz interfejs do mikrokontrolera (np. port szeregowy).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA