logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28PT8714/02 - brak obrazu, dźwięk działa, lekkie błyski na kineskopie

Lucki 22 Mar 2008 18:53 4511 4
REKLAMA
  • #1 4941597
    Lucki
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Witam. Dzisiaj dostałem od siostry Philips 28PT8714/02 i nie ma obrazu ale słychać dźwięki. Mówiła że pewnego dnia włączyła tv i po paru minutach ekran zgasł. Co może by6c przyczyna >?

p.s
    Jak wałczyłem tv do prądu to widać lekkie błyśniecie na kineskopie i ciemność

Kolega jeszcze nie nauczył się czytania opisów działów?
    Przeniosłem z TV. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4941690
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam. Prawdopodobnie jest to chassis TV17 lub DTV101-zależy od układów. W twoim przypadku sprawdz czy jest napięcię żarzenia,czy jest na PK 200V i 12V. O ile napiecia wystepują i jest żarzenie to delikatnie podkręć G2 i wtedy zobaczysz czy to wina odch.pionowego czy też samego PK. pozdr.
  • REKLAMA
  • #4 4942192
    Lucki
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Cytat:
    I to nie Philips tylko Schneider DTV101

Na obudowie jest napisane Philips

Cytat:
    Podkręć śiatką i zobacz czy nie ma krechy

Mógłbyś kolego troszkę jaśniej ?

Cytat:
    W twoim przypadku sprawdz czy jest napięcię żarzenia,czy jest na PK 200V i 12V. O ile napiecia wystepują i jest żarzenie to delikatnie podkręć G2 i wtedy zobaczysz czy to wina odch.pionowego czy też samego PK

Kolego rozwiń troszkę prościej bo nie bardzo rozumem

Pozdrawiam
  • #5 4943387
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam. Szanowny Kolego. Pod szyldem Philipsa występowały przeróżne OTVC-telewizory. Kolega Jezak dobrze Ci napisał,że to Schneider-czyli jakaś podróba ale należy przy naprawach kierować się tzw.chassis TV-płytą bo generalnie aby ułatwić sobie pracę. Z kolei Ja napisałem Ci abyś sprawdził napięcie żarzenia tj.napięcie,które powoduje,że szyjka kineskopu świeci(zobaczysz to w zaciemnionym pomieszczeniu i jest to bardzo ważne.Następnie należy sprawdzić dodatkowo czy PK-płytka kineskopu(płytka,którą nakłada się na kineskop)ma zasilanie 200V i 12V.ponieważ często zdarza się,że występuje przerwa na zasilaniu ww.napięciami. Co do podręcenia G2 to pokrętło od reg.znajduje się na trafopowielaczu w części dolnej i gdy się go delikatnie pokręci widać albo raster(obraz) lub też tak jak napisał kolega jezak-krechę-co oznacza,że albo brak zasilania odchylania pionowego albo też uszkodzony sam układ odch.pionu.W tym przypadku należy elementy współpracujące dokładnie sprawdzić ewentualnie podejrzane wymienić wraz ze współpracującymi elektrolitami oraz sprawdzić syg.sterujące odchylaniem pionowym.Ja nie mam schematu i nie wiem jaki układ u Ciebie w pionie pracuje ale być może jest to TDA 8177F lub cosik innego. Kieruj się schematem a ułatwi ci to pracę-pozdr.i życzę Wesołych świąt.
REKLAMA