logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przymocować wzmacniacz do skrzynki zgodnie ze sztuką?

Konrador 23 Mar 2008 12:45 3238 20
REKLAMA
  • #1 4944180
    Konrador
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    1. Jak i do czego mocowaliście u siebie wzmacniacze?

2. Czy zgodne z sztuką będzie przymocowanie wzmacniacza do skrzynki?
  • REKLAMA
  • #2 4944204
    skolaszczecin
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Ja standardowo tylne siedzenie za pomocą blachowkrętów :). Do skrzyni też możesz przymocować jeżeli to mono i napędza tylko suba :)
  • #3 4944405
    Invalid
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Płyta mdf 18mm do stelażu oparcia kanapy za pomocą śrub, monoblok do płyty wkrętami do drewna. Wszystko po to żeby obudowa wzmacniacza nie dotykała masy samochodu. A nad monoblokiem półeczka z pleksy, na dwóch deskach przymocowanych do tej samej płyty mdf
    Załączniki:
    • Jak przymocować wzmacniacz do skrzynki zgodnie ze sztuką? oparcie.JPG (60.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4944511
    kris1990r
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Invalid no no pieknie :D a masz do tego jakies podswietlanie??
  • REKLAMA
  • #6 4944670
    kris1990r
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    prawie jak tuning :D
    a co to tam za sub bo nie widze.
    jesli to sam robiłes to bardzo ładnie !! pozdro
  • #7 4944700
    Invalid
    Poziom 23  
    kris1990r napisał:
    prawie jak tuning :D
    a co to tam za sub bo nie widze.
    jesli to sam robiłes to bardzo ładnie !! pozdro

Nie chodziło o tuning, ale nie chciałem żeby wszystko świeciło jak choinka w różnych kolorach :D Sub to sonic 15", zrobiłem taką półkę z pleksy żeby mi się wszystko zmieściło w bagażniku i zostało jeszcze miejsce na zeszyt :D Poza skrzynką, którą zrobił bbartasswlkp cała reszta to moja praca :)

Dodano po 1 [minuty]:

Konrador napisał:
    1. Jak i do czego mocowaliście u siebie wzmacniacze?

2. Czy zgodne z sztuką będzie przymocowanie wzmacniacza do skrzynki?

Do skrzynki jak najbardziej możesz, nie widzę w tym problemu :)
  • #8 4944981
    kora98
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Mój brat wymyślił coś takiego ;). Jest to prototyp, brakuje jeszcze mocowania na kondzia, no i dobrego wzmaka, i pleksy

• REKLAMA
  • #10 4946171
    Konrador
    Poziom 13  
    Scratch masz może zdjęcia z procesu produkcji? lub możesz bardziej opisać jak zrobiłeś boczek/czego używałeś/jakie koszty
  • #11 4946250
    xTrEmE_baSS
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    ale pięknie wyglądają wasze zabudowy. TYLKO podziwiać ;)
  • #12 4946461
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    invalid a nie gotuje ci się ten mono :?:
  • #13 4946525
    Invalid
    Poziom 23  
    pan dan napisał:
    invalid a nie gotuje ci się ten mono :?:

Co masz konkretnie na myśli?
  • #14 4946549
    qstosz
    jest jeden nad drugim

sprawdza się taka instalacja :?:
  • #15 4946639
    Invalid
    Poziom 23  
    pan dan napisał:
    jest jeden nad drugim

sprawdza się taka instalacja :?:

Odstęp wynosi ok 3cm między nimi, gain mam przykręcony tak więc problemów nie mam. Ciepło ucieka do góry a górę ma odsłoniętą.
  • #16 4949685
    Scratch
    Poziom 11  
    Konrador, użyłem płyty wiórowej 18mm surowej(czyli bez okleiny) którą dociąłem na wymiar i zamocowałem od spodu na krótkich dwóch zawiasach(trzeba było wywiercić 4 małe dziury w podłodze żeby przynitować) dzięki czemu można ją otwierać. Ojciec stolarz więc płyta za darmo a płaciłem tylko za ten ciemny materiał i butapren(dziadostwo). Płytę wycinałem wyżynarką a końce wygładziłem papierem ściernym.
    Wszystko zależy od chęci a jeszcze tak jak ja miałem dostęp do narzędzi to wychodzi tanio.
    Wyszło dokładnie tak jak chciałem, zanim się za to zabrałem to głęboko temat przemyślałem i dzięki temu nawet materiału nie zmarnowałem bo najpierw zrobiłem szablon z cienkich pilśnii(można tekturę albo coś w miarę sztywnego a łatwego w obróbce).
    Jak kiedyś będzie drugi wzmacniacz to z drugiej strony zrobię to samo.
    Proste i przyjemne
  • #17 4951886
    MOLmedia.pl
    Poziom 11  
    ja zastanawiem sie nad zamocowaniem w nogach pasazera, z przodu, zabudowane i na wierzch plyta z plexi. Jakies pomysly jak to zrobic?
    chcialbym, zeby wygladalo to podobnie jak tutaj:

Z gory dziekuje za wszelkie rady :)
  • #18 4951896
    qstosz
    ja tak mam zamontowane

tylko nie jest tak wyeksponowany wzmak
  • #19 4952346
    kora98
    Poziom 20  
    Musisz sobie zrobić fajnie wyprofilowany szkielecik (tak aby ładnie sie dopasował do konsoli i plastików naprzeciwko) jak Zrobisz sobie taki szkielecik, Obijasz go cienkim materiałem. Malujesz to żywicą, po wyschnięciu, znowu Malujesz żywicą i nakładasz włókno szklane (kilka warstw, lecz nie od razu), Po wyschnięciu Możesz "przejechać" szpachlą , wszystko ładnie wygładzić, obić lub pomalować ;)
  • #20 4952596
    Konrador
    Poziom 13  
    Ja bym się bał złodzieji.. choć oczywiście sposób efekciarski
  • #21 4953606
    kora98
    Poziom 20  
    No przy tak wyeksponowanym wzmacniaczu itp. pasował by alarm połączony z firma ochroniarską, i wideo rejestracją :D

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacze samochodowe można mocować na różne sposoby, zależnie od typu i miejsca instalacji. Popularne metody to montaż do tylnego siedzenia za pomocą blachowkrętów lub do skrzynki subwoofera, szczególnie gdy wzmacniacz jest monoblokiem napędzającym subwoofer. Zaleca się stosowanie płyty MDF o grubości 18 mm jako podkładu montażowego, mocowanej do stelaża kanapy śrubami, co zapobiega bezpośredniemu styczności obudowy wzmacniacza z masą pojazdu. Dodatkowo można wykonać półkę z pleksi, aby uporządkować elementy i zapewnić odpowiednią wentylację. Wykonanie zabudowy bagażnika lub boczku z płyt wiórowych lub MDF jest popularne, często z użyciem zawiasów umożliwiających dostęp do wzmacniacza. Przy montażu ważne jest zachowanie odstępu między wzmacniaczami (np. 3 cm) dla efektywnego odprowadzania ciepła. Wzmacniacze można także zabudować w przedniej części pojazdu, np. w nogach pasażera, stosując profilowane szkielety obite materiałem i zabezpieczone żywicą oraz włóknem szklanym. W przypadku eksponowania wzmacniacza zaleca się dodatkowe zabezpieczenia antywłamaniowe, takie jak alarmy czy monitoring. W dyskusji pojawił się subwoofer Sonic 15" oraz przykłady estetycznych i funkcjonalnych zabudów z wykorzystaniem MDF, pleksi i płyt wiórowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA