logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa modulacja sigma-delta w przetwornikach A/C? Wyjaśnienie zasad.

wujo17 24 Mar 2008 14:50 3725 2
REKLAMA
  • #1 4948202
    wujo17
    Poziom 12  
    Witam!

Próbuje rozkiminic zasade działanie tej modulacji, a konkretnie sposób jej użycia w przetwornikach A/C, ale idzie mi narazie tak średnio.

Mogłby ktoś z was w prostych słowach spróbować wyjaśnić o co chodzi w modulacji tego typu?

Może napisze jakie mam wątpliwości.

1. 1-bitowy przetwornik A/C sigma delta. W pętli sprzęrzenia zwortnego ma przetwornik C/A w postaci przełącznika załączającego prąd ładujący lub rozładowywujący kondensator. Dotąd wszyskto jasne. Ale jak to sie ma do informacji, którą gdzieś znalazłem, że taki przetwornik przewiduje wartość kolejnej próbki na podstawie wartości wcześniejszej próbki?

2. Jak z przetwornika 1-bitowego osiąga się dokładność odpowiadającą rozdzielczości przetwornika o większej ilości bitów. W jaki sposób ustalane jest np. 8-bitowe słowo wyjściowe na podstawie strumienia 0 i 1.

3. Filtr na wyjściu przetwornika (decymator?). Jeśli dobrze kombinuje to na jego wyjściu wystawiana jest jedna próbka na kilka pobranych, no ale przecież próbki są 1-bitowe.

4. Przydalyby sie jakies proste wzorki okreslajace rozdzielczosc przetwornika ze wzgledu na stopien nadprobkowania.

5. Najważniejsze cechy przetorników. Wiem że dokładne ze wzgledu na przesuniecie szumu kwantyzacji poza pasmo sygnalu, ale jak to jest np. z ich szybkoscia dzialania.

Bede wdzieczny za wszelkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 6286112
    maciek11
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Schemat mam, niestety sam się zastanawiam nad dokładnym działaniem układu. W sumie wszystko rozumiem poza tym całkowaniem na początku. Czy mógłby ktoś to opisać?
    Załączniki:
    • Jak działa modulacja sigma-delta w przetwornikach A/C? Wyjaśnienie zasad. 1.JPG (19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 6286904
    cavendish
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    wujo17 napisał:
    Jak z przetwornika 1-bitowego osiąga się dokładność odpowiadającą rozdzielczości przetwornika o większej ilości bitów. W jaki sposób ustalane jest np. 8-bitowe słowo wyjściowe na podstawie strumienia 0 i 1.

Poprzez uśrednianie za pewien okres. Mamy na przykład "wycinek" strumienia bitów przy okresie N=16 :

0010010010010010 i dostajemy: 5/16 i to jest wartością, którą przetwornik poda jako wynik. Ogólnie zasada jest taka:

niska rozdzielczość, duża prędkość próbkowania (rzędu MHz) ---> niska prędkość próbkowania, wysoka rozdzielczość.

wujo17 napisał:
    Filtr na wyjściu przetwornika (decymator?). Jeśli dobrze kombinuje to na jego wyjściu wystawiana jest jedna próbka na kilka pobranych, no ale przecież próbki są 1-bitowe.

Opisane przeze mnie wyżej procedura odbywa się właśnie w tzw decymatorze. Jako, że realizuje on uśrednianie działa jak filtr tłumiący szumy niemniej, to nie filtracja a decymacja (zmniejszenie prędkości próbkowania) połączona z "wyliczaniem" wartości kolejnych próbek są jego podstawowymi funkcjami. Filtracją szumu zajmuje się postawiony za nim FIR wysokiego rzędu, zoptymalizowany specjalnie do tego zadania.

wujo17 napisał:
    Najważniejsze cechy przetorników. Wiem że dokładne ze wzgledu na przesuniecie szumu kwantyzacji poza pasmo sygnalu, ale jak to jest np. z ich szybkoscia dzialania.

ΣΔ to szybkie i rozdzielcze przetworniki. Mogą próbkować z częstotliwością 96 kHz i efektywną rozdzielczością (ENOB) na poziomie 16 bitów. Są bardzo często i chętnie stosowane we wszelkich aplikacjach związanych z przetwarzaniem dźwięku. Pod względem parametrów rywalizują z nimi przetworniki z kompensacją wagową, ale są rzadziej stosowane.
REKLAMA