Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PORADNIK NAPRAWY MONITORÓW

makczo 1 10 Jan 2004 18:34 5012 5
    makczo 1
    Level 11  
    czy mozna kupić dobry poradnik naprawy monitorów w polskiej wersji jezykowej tak jak np.poradniki rosyjskie.uczyłem się elektroniki dawno temu i cięzko mi idzie z monitorkami.
    istnieją opracowania rosyjski lub angielskie np.tutaj http://rv6llh.rsuh.ru/shema.htm. Może sa i polskie?a co do tematu to przydalby sie dobry translator .
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Nie spotkałem się z polską wersją książki (i tu pole do popisu dla wydawców), Po polsku można coś znaleźć w Serwisie Elektroniki jakieś artykuły na temat konkretnych typów.
    Pozdrawiam.
    Stanisław2003
    Level 28  
    Jak wszystkim wiadomo naprawa monitorów jest bardzo prosta-trzeba tylko wymienić uszkodzone elementy.
    A poważniej to nie wydaje mi się,że taki poradnik coś da.Większośc naprawiających oczekuje gotowej recepty w posatci:wymienić to i to i skręcić.A to jest niemożliwe z powodu różnorodności typów monitorów.Już samo skręcanie i rozkręcanie ich powoduje bóle głowy!.
    Bez dedukcji i znajomości zasd działania monitorów nie pomogą żadne recepty.Jak się komuś nie chciało zapoznać ze schematem chociażby blokowym monitora to tym bardziej nie będzie mu się chciało czytać albo przeczyta "po łepku" i szkód narobi.
    Według mnie naprawa powinna przebiegać według schematu:przyczyna uszkodzenia-lokalizacja elementów do wymiany-regulacje-testowanie:jeżeli potrzebne są ponowne regulacje to już jest zle i przyczyna nie została zlokalizowana.
    dariuszm2
    Level 34  
    Cześć.
    Masz rację "naprawa monitorów jest bardzo prosta-trzeba tylko wymienić uszkodzone elementy", ale tylko w przypadku prostych napraw. przy bardziej skomplikowanych (nawet aby znaleźć uszkodzone elementy) myślę, że warto znać zasadę działania poszczególnych bloków, a tego raczej ze schematu nie da się w pełni odczytać (przynajmniej na początku kariery naprawiacza). Zakładam, że i Kolega się uczył i niejedno uszkodził zanim doszedł do takich wniosków.
    Pozdrawiam.
    makczo 1
    Level 11  
    zgadzam się ze brak jest gotowego lekarstwa na naprawę czegokolwiek.zajmuje się elektronika od kilkunastu lat i wiele razy przekonałem się że dobra znajomosc teorii to podstawa naprawy,jest sporo dobrych
    opracowań naprawy np.telewizorów, myślę ze dobra książka o monitorach tez by się przydała(moja edukacja szkolna zakonczyła się na zielonych UNIMORACH)
    Pozdrawiam.
    gdkj
    Level 26  
    ja myślę ,że taka książka na pewno by się przydała.
    zgadzam się z twierdzeniem o różnorodności modeli monitorów ale to
    nie to samo co ilość stosowanych sposobów rzwiązań układowych dla np.
    takiej geometrii obrazu a to juz się da policzyć na palcach jednej ręki.
    a tu jest już pole dla popisu dla ewentualnego autora.
    ja sam np. takiej naprawy telewizorów uczyłem się na publikacjach
    pana Masewicza (Telewizja Dla Praktyków) czy Urbańskiego.
    (że o artykułach w radiamatorze (RE)) nie wspomnę.
    niestety brak takich pozycji (jasno i bez zbytniego przeładowania teorią (czyt. wzorami)) dla monitorów. wszysko opiera się teraz na instrukcjach serwisowych itp. potrzebnych rzeczach które jednak wymagają jakiejś wiedzy początkowej.
    nie każdy jest omnibusem (czytaj - czasami i najlepszym zdarzają się wpadki z niewiedzy).
    pozdrawiam.