logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 8910i - trzaski i brak dźwięku podczas połączeń, co sprawdzić?

lo_bo 25 Mar 2008 22:49 1379 9
REKLAMA
  • #1 4954571
    lo_bo
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam, trafiła do mnie nokia 8910i, problem z audio, na początku przy połączeniu były straszne trzaski u mnie jak i u drugiej osobie, obecnie słyszę siebie w głośniku tego telefonu, natomiast odbiorca nic nie słyszy, zastanawia mnie czy kupować i wymieniać taśmę gdyż połączenia wyglądają w niej na ok, czy może ktoś miał już podobny problem

Popraw temat [regulamin]mod Artech
  • REKLAMA
  • #2 4954707
    apap
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Przemierz ją omomierzem, moim zdaniem jednak 99% taśma
  • #3 4954732
    rekord100
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Nawet się nie zastanawiaj, mam ten sam przypadek i właśnie czekam na zamówione taśmy.Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 4954876
    diablokomis
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Pomierz miernikiem czy sa przejścia, wyginajac przy tym taśme, prawdopodobnie bedzie uszkodzona, wymiana tasmy jesli dostaniesz z elemętami, jest bardzo prosta, jeśli będzie bez elemętów trudność może sprawić jedynie wymiana wtyczki.
  • REKLAMA
  • #5 4958835
    lo_bo
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    no właśnie przemierzyłem również wszystko przy wykrzywianiu taśmy i jest ok, zamówię taśmę wymienię i dam znać o rezultatach
  • #6 4958887
    diablokomis
    Poziom 20  
    Hmm, a sprawdzałeś na zestawie słuchawkowym ??
  • #7 4958955
    rekord100
    Poziom 23  
    Tu nie ma co sprawdzać, przerobiłem kilkanaście sztuk tego modelu i zawsze jest to wina taśmy.
  • REKLAMA
  • #8 4960018
    diablokomis
    Poziom 20  
    Mi też to wyglada na taśme , ale zastanawia mnie dlaczego kolega lo_bo słyszy sie w głosniku tego telefonu, bo zawsze jak jest uszkodzona taśma , to jak sie mówi do mikrofonu to nie słychać tego w głośniku.
  • #9 4960211
    rekord100
    Poziom 23  
    diablokomis napisał:
    Mi też to wyglada na taśme , ale zastanawia mnie dlaczego kolega lo_bo słyszy sie w głosniku tego telefonu, bo zawsze jak jest uszkodzona taśma , to jak sie mówi do mikrofonu to nie słychać tego w głośniku.

Wczoraj robiłem właśnie ten model i również było słychać pogłos w głośniku, oczywiście wymiana taśmy załatwiła problem.
  • #10 4967388
    diablokomis
    Poziom 20  
    Skoro tak , to znaczy że koledze lo_bo napewno pomoże wymiana tasmy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z dźwiękiem w telefonie Nokia 8910i objawia się trzaskami podczas połączeń oraz brakiem słyszalności rozmówcy, przy jednoczesnym słyszeniu własnego głosu w głośniku. Pomiar taśmy łączącej elementy telefonu omomierzem nie wykazał przerw w obwodzie, nawet przy wyginaniu taśmy. Mimo to, doświadczenia serwisantów wskazują, że uszkodzona taśma jest najczęstszą przyczyną takich problemów w tym modelu. Wymiana taśmy, zwłaszcza jeśli zawiera elementy montażowe, jest stosunkowo prosta i zazwyczaj rozwiązuje problem. Sprawdzenie działania na zestawie słuchawkowym nie przyniosło dodatkowych wskazówek. Występowanie echa własnego głosu w głośniku podczas uszkodzenia taśmy jest nietypowe, lecz potwierdzone w praktyce serwisowej. Ostatecznie rekomendowana jest wymiana taśmy jako skuteczne rozwiązanie problemu audio w Nokia 8910i.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA