logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor CTX VL700 - brak obrazu, uszkodzony tranzystor C5386 i 2SJ449, zielona dioda

pietrass 26 Mar 2008 13:40 1140 3
REKLAMA
  • #1 4956193
    pietrass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich mam problem z monitorem CTX VL700 ( FCC ID : DBL1795VL) mianowicie chodzi o to, że po włączeniu monitora świeci sie zielona dioda i nie ma obrazu. Znalazłem uszkodzony tranzystor C5386 ma zwarcie między kolektorem i emiterem. Pozatym więcej uszkodzeń nie znalazłem. Po wylutowaniu tego tranzystora podłączyłem w jego miejsce na kolektor i mase żarówkę i po włączeniu monitora na żarówce nie ma żadnego napięcia. Gdzie tkwi przyczyna tego uszkodzonego tranzystora ?? Wydaje mi się, że sam z siebie sie nie uszkodził. Znalazłem jeszcze uszkodzenie w 2SJ449 zwarcie miedzy drenem a źródłem.Aha jeszcze jedna dziwna sprawa, która mnie zaciekawiła to to że jak zdjąłem płytkę z cokołu kineskopu to jeden bolec (licząc od lewej to piąty)nie wchodził wogóle w gniazdo na tej płycie,nie wiedzieć czemu. Chyba tak być nie powinno a monitor działał wcześniej normalnie. Proszę o pomoc dziękuje wszystkim :(
  • REKLAMA
  • #2 4959938
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam ponownie. Przeszukałem wszystko co było możliwe znalazłem uszkodzony tranzystor 2SJ449 i rezystor który jest na zasilaniu tegoż właśnie tranzystora. I teraz jest problem bo z kodu paskowego nie da sie odczytać wartości tego rezystora no i oczywiście miernikiem też nie. Proszę o pomoc i o podanie wartości tego rezystora on ma symbol na płycie R341 a ten tranzystor Q311. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc. :(
  • REKLAMA
  • #3 4960389
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2347
    Wpisz w Szukaj CTX i zaznacz dział monitory napewno znajdziesz takie tematy to typowa bolączka monitorow CTX.
  • #4 4978454
    pietrass
    Poziom 14  
    Witam ponownie wszystkich. Wymieniłem 2SJ449 i zamiast C5386 wstawiłem BU2520AF. Rezystor na zasilanie tego 2SJ449 dałem 1,6oma. Monitor działał ładnie i po kilku dniach stało sie to samo. Jeszcze nie zaglądałem do niego ale objawy ma takie jak na początku. Co się stało nie wiem. Proszę o pomoc w tej sprawie. Co mogło spowodować ponowne uszkodzenie. Pomocyyyy :(:(

Aha jak włączyłem żarówkę kolektor-masa w miejsce tego BU to świeciła ładnie i było na niej jakieś 121,6V, nie wiem czy to nie za dużo. Pomocyy :(
REKLAMA