logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor LCD SONIC 8,4'' - dym po podłączeniu do 24V, jak naprawić?

marciniec 27 Mar 2008 21:17 2366 6
REKLAMA
  • #1 4962642
    marciniec
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.

Posiadam telewizor LCD SONIC 8,4”, który pożyczyłem koledze, który jest zawodowym kierowcą. Usterka polega na tym że kolega , kiedy włożył wtyk do gniazda zapalniczki i włączył telewizor zauważył ulatniający się dym. Nie wiem czy telewizor się spalił czy stało się coś innego. Dodam ze w gnieździe zapalniczki jest prąd o napięciu 24V (kolega jeździ tirem). Proszę o jakieś sugestie odnośnie naprawy. Mam również pytanie czy istnieje jakaś przetwornica lub coś podobnego na 12V, by można zastosować w gnieździe zapalniczki.

Tak wygląda ten telewizor

http://motoaukcja.interia.pl/show_item.php?item=327529741

marciniec
  • REKLAMA
  • #2 4962976
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    Coś mi się wydaje, że typowym napięciem dla TV przenośnych jest 12V. Skoro podał 24V masz odpowiedź. Co uległo uszkodzeniu? trzeba otworzyc i zobaczyć zasilacz.
  • REKLAMA
  • #3 4962997
    marciniec
    Poziom 12  
    Rozumiem. Jutro zobaczę i zapoznam się z usterką. Czy jest jakaś przetwornica czy coś podobnego by kolega mógł telewizor na 12V podłączyć do gniazda na 24 V.

marciniec
  • REKLAMA
  • #4 4963009
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    TV może jest jeszcze do uratowania. Jak nie siedzisz w temacie, to trudno będzie. Trzeba wykonać parę podstawowych pomiarów. Co do Tirów, to w większości tych aut montowane są impulsowe przetwornice 24/12V, trzeba sprawdzić, czy taka jest. Przy takiej małej mocy, jaką pobiera ten TV, wystarczy jeden stabilizator z radiatorem typu 7812.

Pozdrowienia.
  • #5 4963040
    paulina633
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam Przede wszystkim musisz rozebrać monitorek. Następnie sprawdź układ zasilania prawdopodobnie poszło tylko zabezpieczenie. Wymień je i powinno wszystko grać. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4963074
    marciniec
    Poziom 12  
    Pewnie taka impulsowa przetwornica 24/12V się znajduje , jedno co mnie zastanawia to właśnie fakt, ze kiedyś innemu gościowi który tym samochodem jeździł spalił się czajnik, i przyczyna była identyczna jak ta. Dlatego stąd pytanie czy jest możliwe do kupienia takie urządzenie, gdzie miałbym możliwość sam ustalenia napięcia 12V bądź 24V.

marciniec
  • #7 4963192
    Bogdan58
    Poziom 32  
    Ocena: 47
    Pewnie ten czajnik podłączył też do gniazda zapalniczki. Trzeba sprawdzić, gdzie ta przetwornica ma wyjście? Potem można ją wpiąć w to gniazdo i dokupić zapalniczkę na 12V, wtedy się nikt nie pomyli. Ja zrobiłem kilka redukcji zasilania dla kolegów z Tirów, ale z powodów bardzo poważnych zakłóceń w CB radiach, które te oryginalne przetwarzania wywołują.

Pozdrowienia.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor LCD SONIC 8,4" został podłączony do gniazda zapalniczki o napięciu 24V, co spowodowało ulatnianie się dymu i prawdopodobne uszkodzenie urządzenia. Standardowe napięcie zasilania dla przenośnych telewizorów tego typu to 12V, dlatego podanie 24V mogło spowodować awarię zasilacza lub zabezpieczeń wewnętrznych. Zaleca się rozebranie telewizora i sprawdzenie układu zasilania, w szczególności wymianę uszkodzonych zabezpieczeń. W pojazdach ciężarowych (TIR) często stosowane są impulsowe przetwornice 24V/12V, które można wykorzystać do zasilania urządzeń 12V z gniazda 24V. Możliwe jest również zastosowanie stabilizatora napięcia typu 7812 z radiatorem do obniżenia napięcia. Istnieje zapotrzebowanie na przetwornice umożliwiające regulację napięcia wyjściowego między 12V a 24V, co pozwoliłoby uniknąć podobnych uszkodzeń przy podłączaniu różnych urządzeń do gniazda zapalniczki w samochodach ciężarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA