logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalony odbiornik trzykanałowy traxxas 2215 od modeli

karol9977 28 Mar 2008 07:39 1880 4
REKLAMA
  • #1 4963853
    karol9977
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam taki problem, a mianowicie spalił mi sie odbiornik trzykanałowy traxxas 2215 dwa kanały nie działają tzn. 2 i trzecie.... Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi co poszło na tej płytce , bo ja nie znam sie na elektronice ale mógłbym sprobować wymienić to co nie działa.
    podaje zdjęcia poniżej. Pozdrawiam
    Spalony odbiornik trzykanałowy traxxas 2215 od modeli Spalony odbiornik trzykanałowy traxxas 2215 od modeli

Zdjęcia wkleiłem w normalny sposób. Należy czytać ogłoszenia w dziale! [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4964051
    inżynier
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    zmierz diody i tranzystory SMD, pomierz tez kondzie

Przypominam - na forum obowiązują zasady pisowni (p.15 regulaminu). [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #3 4964193
    karol9977
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedz, tylko ze nie wiem, które to diody i kondzie, wiem co to są tranzystory sdm , ale nie wiem jak sie je mierz, może mógłbyś udzielić mi kilku porad, ogólnie to mam kiepscy miernik ale kto wie...

transformator sdm jest oznaczony symbolem Q

a diody i kondzie jak ?

P.S. byłem dziś w serwisie RTV ale tam spec mi powiedział ze układ jest na tranzystorach sdm i nic jest mi w stanie pomoc nic nie mierzły tylko obejrzał i powiedział ze to jest jednorazowe... chodź mi się wydaje, że gdybym wiedział co trzeba wymienić to są bym to wymienił...

ok. sprawdziłem Q(tranzystory) i D (dioty) -tak myślę, jedna dioda wskazuje 000 wszystkie inne wartości pomiędzy 500-600 ... c teraz? Przypuszczam ze kondensatory są oznaczone symbolem C, ale jesli to wina tej diody to chyba będzie rozwiązanie, tylko czym ja zastąpcie na płytce pisze D1 masz rożne układy scalone ale nigdzie nie mogę znaleźć D1 gdzie to można dostać?

Odlutowalem tą diode i na jej miejsce przylutowałem drogo D1 trochę większa później sprawdziłem miernickim i to samo 000 , odlutowana dioda wskazuje wartość 600 jak mam miernik ustawiony na diodę... wiec przylutowałem stara z powrotem.... co teraz?
  • REKLAMA
  • #4 4979370
    inżynier
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    jezeli doda wskazuje watosc 00 w ob kierunkach i sprawdzona byla
    miernikiem z zlaczem diodowym to miernik jesli sygnalizowal dziwekiem
    to dioda jest spalona w sklepie elektronicznym powinni po oznaczniach
    dac odpowiednia diode
  • #5 4982097
    karol9977
    Poziom 10  
    Odbiornik już naprawiony, przelutowaem scalak, dioda jest dobra zero wskazuje w jedna stene w druga ok 600.

Pozdrawiam i zamykam temat.
REKLAMA