Dzięki za odpowiedz, tylko ze nie wiem, które to diody i kondzie, wiem co to są tranzystory sdm , ale nie wiem jak sie je mierz, może mógłbyś udzielić mi kilku porad, ogólnie to mam kiepscy miernik ale kto wie...
transformator sdm jest oznaczony symbolem Q
a diody i kondzie jak ?
P.S. byłem dziś w serwisie RTV ale tam spec mi powiedział ze układ jest na tranzystorach sdm i nic jest mi w stanie pomoc nic nie mierzły tylko obejrzał i powiedział ze to jest jednorazowe... chodź mi się wydaje, że gdybym wiedział co trzeba wymienić to są bym to wymienił...
ok. sprawdziłem Q(tranzystory) i D (dioty) -tak myślę, jedna dioda wskazuje 000 wszystkie inne wartości pomiędzy 500-600 ... c teraz? Przypuszczam ze kondensatory są oznaczone symbolem C, ale jesli to wina tej diody to chyba będzie rozwiązanie, tylko czym ja zastąpcie na płytce pisze D1 masz rożne układy scalone ale nigdzie nie mogę znaleźć D1 gdzie to można dostać?
Odlutowalem tą diode i na jej miejsce przylutowałem drogo D1 trochę większa później sprawdziłem miernickim i to samo 000 , odlutowana dioda wskazuje wartość 600 jak mam miernik ustawiony na diodę... wiec przylutowałem stara z powrotem.... co teraz?