logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać masę w kablu dwużyłowym z białym paskiem?

luckniem 28 Mar 2008 22:13 3067 10
REKLAMA
  • #1 4967085
    luckniem
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, temat pewno dla Was trywialny.
    Jakie są zasady oznakowania kabli w kablu dwużyłowym? Jedną wiązkę mam z białym paskiem a drugą bez. Kable kończą się na zalanej wtyczce. Nie wiem, który to masa a który nie. Jakie są zasady oznaczania kabli?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4967136
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Ten z białym paskiem powinien być na masie. Sprawdź to miernikiem.

Przeniosłem z P. S.
  • #3 4967157
    luckniem
    Poziom 11  
    zatem bez miernika się nie obędzie...
    Dzięki za szybką odpowiedź;)
  • REKLAMA
  • #4 4967236
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    A masz w domu latarke?
  • REKLAMA
  • #5 4967259
    luckniem
    Poziom 11  
    mam latarkę, a masz jakiś domowy sposób??
  • REKLAMA
  • #6 4967290
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    latarką nic nie zdołasz, przecież tam jest żarówka
    ona nie ma biegunowości, może jak podłączysz diodę prostowniczą, to powinno wskazać który + a który - a od czego wtyczka, że sie zalała??
  • #7 4967299
    luckniem
    Poziom 11  
    Po prostu kupiłem wtyk razem z kablem, mam problem z wtykiem od zasilacza do laptopa i no próbuję zrobić to we własnym zakresie:)
  • Pomocny post
    #8 4967311
    jajek92
    Poziom 23  
    masz jakiś głośnik
    nie duży nie mały, podłącz go na szybko do zasilacza jak mebrana pójdzie do przodu, to znaczy że jest plus tam gdie jest na tych złączach
  • #9 4967325
    luckniem
    Poziom 11  
    W moim kablu Czarny to PLUS;) Biały MASA:)żarówką da rady:wkładam do środka wtyku kabel do tego bateria i patrzę czy się zapali czy nie i na którym kablu. Dzięki za pomoc;)
  • #10 4967332
    jajek92
    Poziom 23  
    to nic ci nie da, czy tak czy tak będzie ona świeciała tylko ciemniej albo jeśniej
  • #11 4967452
    luckniem
    Poziom 11  
    no tak ale mi tylko chodzi o identyfikację kabla który wpada w jaką część wtyczki... i w tym wypadku się sprawdza...;)

Podsumowanie tematu

✨ W kablu dwużyłowym z białym paskiem przewód z tym paskiem zwykle oznacza masę, a drugi przewód to plus. Aby to potwierdzić, zaleca się użycie miernika. Alternatywnie można wykorzystać żarówkę lub diodę prostowniczą do identyfikacji biegunowości, jednak żarówka sama w sobie nie wskazuje polaryzacji, a jedynie obecność napięcia. W praktyce, podłączenie głośnika do zasilacza i obserwacja ruchu membrany może pomóc określić biegunowość przewodów. W przypadku kabli do zasilaczy laptopów, czarny przewód często jest plusem, a biały masą. Ostatecznie, bez miernika trudno jednoznacznie rozpoznać masę, ale oznaczenie białym paskiem jako masa jest standardową praktyką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA