logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie i usprawnienia kolumn POLARIS - użytkownicy, podzielcie się doświadczeniami!

janusz@k 11 Sty 2004 23:04 3106 15
REKLAMA
  • #1 471692
    janusz@k
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kto z was jest użytkowników tych kolumn ?
    macie jakieś opinie ?
    Przróbki , usprawnienia....

Proszę o opinie.
  • REKLAMA
  • #2 722521
    wilga05
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    janusz@k napisał:
    Kto z was jest użytkowników tych kolumn ?
    macie jakieś opinie ?
    Przróbki , usprawnienia....

Proszę o opinie.

Witam mam Polaris 300, moje modyfikacje polegały na:
    1. Wkręceniu metalowych ślimaków( do płyt kartonowogipsowych)w miejsce srubek od głosników niskotonowych a nastepnie wkrecenie tych wkretów te ślimaki (orginalne wkrety dosyc czesto sie wykrecały co objawiało sie miedzyjnymi gorszym basem, skróciłem jeden z tuneli basrefleksu o 2 elementy.
    2. lepsze wytłumienie komory za głosnikiem nisko/średniotonowym watą lekarską(dałem do pełna ale tak zeby wata niewchodziła między mebrane a kosz głosnika
    3.Rozebrałem głosnik średniotonowy /kopułkowy ,oderwałem metalową siateczke przyspawaną do magnesu,z środka magnesu wywaliłem gąbke i w to miejsce wcisnąłem wate pozostawiając wolne 1cm od powierzchni magnesu.Wkręty posmarowałem silikonem przed wkręceniem w obudowe
    4. Głośnik wysokotonowy rozkręciłem i w zagłębieniu w magnesie przykleiłem kulke z waty ale tak żeby niedotykało membrany.
    Efekty Bas zrobił sie potęzny i nisko schodzi, średnie przestły byc tak natarczywe i ostre, wysokie są bardziej dzwięczące a nie jak przed przerubka zapiaszczone.Przymieżam sie do zmiany zwrotnicy ale ze względu na dużą ilosc głosników moze być to dosyć trudne (odpowiednie dopasowanie ich do siebie i zachowanie fazy)
  • #3 722531
    rcyganek
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Mam Polarisy 120 i za żadne, inne bym ich nie zamienił.Co do uszczelnienia to kolega wilga05 , ma racje.
  • #4 945419
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    a ja mam polarisy 180 i do moentu jak mi nie wywalily w nich gwizdki tez bym na nic ich nie zamienil.
    mam takie pytanie do was posiadaczy polarisow.
    kurcze u mnie glosniki basowe jakos tak mimo ogromnego wychylu wcle nie schodza nisko:( kurcze poprostu jakby basu brakowalo.
    Sa podlaczone w dobrej fazie.
    najdziwniejsze jest to ze w pokoju obok bas jest super a glosniki stoją w moim:) jak wyjde na klatke poteznie dudni a u mnie nie slychac prawie nic. Czuc jedynie podmuch z bass reflexu no i takie lekkie basowanie.
    Czy moze to jakos byc winą zwrotnicy czy coś??
    pozatym glosniki udalo mi sie rozbujac dpiero eltronem bo np na ws 442 brzmialo to żałosnie zamulone i slabe:( przy polowie glosnosci wzmacniacz sie spocił :) as głosniczki powiedziały : no co i tylko na tyle ciebie stać??
    ws504 tez niezle nimi bujał.

Mam też drugi kłopot z nimi
    bo jak je kupiłem to firma kurierska tak ostroznie przewiozla i wywalily im sie i troszke klej sie wykruszyl.

przód jednej obudowy przy wiekszym basie zaczyna trzęść się - wpada w rezonans probowalem przyklejac itd ale nie pomaga na dlugo.
    co zrobić??

iiiiiiiiiiiiiiiii trzecie.
    czy lepiej naprawić te gdwk 8-11
    czy może kupić teslę arv tylko ze tamte maja te obudowy montażowe okrągłe u tu mam prostokąty z wyfrezowaniem pod nie:(

lepiej w wypadku regeneracji dać orginalne tekstylne kopułki czy tytanówki :P
    pozdrawiam
  • #5 945858
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Jak na moje oko musisz poexperymentowac z ustawieniem kolumn w pokoju :) Moze male przemeblowanie pomoze ?
  • REKLAMA
  • #6 945884
    dymek
    Poziom 27  
    yyyyyy ciezko bedzie przesunac meble bo na jednej scianie mam w calosci szafe komandora a na drugiej lozko na trzeciej warsztacik a na czwartej okno :) na suficie kaseton a ja podłodze wykładzine o grubości 5 mm
  • #7 946071
    alfrednovi
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Chyba nie za duży masz ten pokój... Jeśli w innych pomieszczeniach jest bas to znaczy że to nie wina kolumn - poprostu w małym pomieszczeniu będą problemy z basem.
    Pozdrawiam!
    Alfrednovi
  • #8 946193
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Ja tez mam maly pokoik... no i co zrobic ?? Poprostu :D wywalam meble :D zostawie jedna szafke i male biureczko :D Kanape wywalam bo za wielka :D kupuje materac :D w ostatecznosci bede spac na podlodze :D
  • #9 946283
    dymek
    Poziom 27  
    hmmmmmmmm tak zdesperowany to ja nie jestem wole jednak swoje cieplusie lozeczko.
    aha ostatnio sasiadka z 4 pietra mowila ze jej w glowie dudni juz i zebym nie przesadzal z basem a ja nie mam u siebie wiec znaczy chyba ze to pokoj :( kurcze rozwiazanie proste przeprowadze sie do sasiadki jak bede chcial posluchac basu :)
  • #10 946957
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Ja mam teraz polarisy 300 ze średnimi na ARN150 i GDMK11/60....Jak dla mnie lepiej zrobić swoje..Obudowa jest z płyty kartonowej.... .Zwrotnica owszem solidna... .Grają bucząco(wina bs).... .Za cene prawie 1000zł sie nie opłaca....reszta może być.Są stosunkowo mocne.
  • REKLAMA
  • #11 1051145
    No name
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    dymek napisał:

kurcze u mnie glosniki basowe jakos tak mimo ogromnego wychylu wcle nie schodza nisko:( kurcze po prostu jakby basu brakowalo.

zapwene slyszales o tym ze niskie tony aby byly slyszane musi przynajmniej rozchodzic sie pol dlugosci fali w najwiekszej przekatnej pomieszczenia

zakladajac,ze :
    f=20Hz
    v=345m/s
    ?=v/f

a wiec 345 /20 = 17
    a ze wzgledu ze starczy polowa dlugosci fali wiec dzielimy otrzymana wartosc przez 2
    ?÷2=17÷2=8,5

czyli aby czestotliwosc 20Hz byla slyszana , najdluzsza przekatna w pomieszczeniu musi miec 8,5m

20Hz=8,5m
    35Hz=5m
    50Hz=3,5m

te znaki zapytania przy wzorach to lambda, po prostu nie chce sie wyswietlic jej symbol ;p
  • #12 1051303
    dymek
    Poziom 27  
    no o prezekatnej 8 metrow to ja moge pomarzyc tylko niestety dlatego tez rozstawilem w rogach pokoju glosniczki mam teraz podbicie ale aktualnie zadnego wzmacniacza :P wszystkie sprzedalem :(.
    Alton strasznie przeplaciles za te polarkiski chyba ze nowka to tez przeplaciles:)
    Ja kupilem za 300 sprawne w 100% polariski 180 380 z przesylka mnie wyszlo.
    Kupilem teraz polariski 200 za zlotych 400
    300 przupuszczam za 500 bym wyrwal nawet jak by sie chcialo w nich niskie powymieniac i regenerowac gwizdki to by 1000 nie wyszedl :)
    Ja polarisy uwielbiam za wyglad ktory mi sie podoba
    Za brzmienie super cykaja za niskie od ktorych potrafi sie czassem we flakach przewrocic(od warunkiem ze sie ma nieeeeeeeeeeeeeeeeeeezly kawal wzmacniacza)
    No i nie wiem za co jeszcze za to ze nie dalem za nie ani grosza bo dostalem od starego hehe za zdane CAE
  • REKLAMA
  • #13 4401903
    raftaj
    Poziom 12  
    do posiadaczy polaris 120 co zrobic jak cały przód sie rozpada od dołu do połowy sie rozkleiły
  • #14 4418285
    No name
    Poziom 21  
    co Ci sie rozpada? obudowa czy głośniki?
  • #15 4427066
    raftaj
    Poziom 12  
    obudowa sie poluźniła od dołu do połowy . jak głosniej słucham to pierdzi jak reką docisnę to nie pierdzi . nie wiem jak ściagnac przód i czym skleic
  • #16 4429418
    No name
    Poziom 21  
    klejem do drewna, wcisnij w rozszczelnienia i uzyj scisku stolarskeigo zeby docisnac, zostaw na 1 dzien i bedzie sie trzymac

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii i modyfikacji kolumn głośnikowych Polaris, w tym modeli 120, 180 i 300. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi poprawy jakości dźwięku, zwłaszcza basu, poprzez m.in. uszczelnianie obudowy, wkręcanie metalowych ślimaków zamiast oryginalnych śrub, skracanie tuneli basrefleksu, lepsze wytłumienie komór głośnikowych watą lekarską oraz modyfikacje głośników średnio- i wysokotonowych (usuwanie metalowych siateczek, wypełnianie magnesów watą). Problemy z niskimi tonami często wynikają z warunków akustycznych pomieszczenia, jego wielkości i ustawienia kolumn. Wskazano, że małe pomieszczenia ograniczają efektywność basu ze względu na długość fali dźwiękowej. Poruszono także kwestie uszkodzeń mechanicznych obudów, gdzie zalecane jest stosowanie kleju do drewna i ścisków stolarskich do naprawy rozklejonych frontów. Wspomniano o zwrotnicach i konieczności eksperymentowania z ustawieniem kolumn w pomieszczeniu. Część użytkowników podkreśla, że mimo wad Polarisy są cenione za wygląd i moc, choć nie zawsze opłacalne cenowo w stosunku do jakości dźwięku.
REKLAMA